protiv četvero osumnjičenika

USKOK otkrio detalje: Pokrenuta istraga vezano za prometnu nesreću gradonačelnika

Vrbovsko: Gradonačelnik Dražen Mufić
Goran Kovacic/PIXSELL/Ilustracija
17.01.2024.
u 10:10

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika

U sklopu USKOK-ove akcije jučer su uhićene četiri osobe, a danas je objavljeno kako je protiv četvero osumnjičenika pokrenuta istraga vezano za prometnu nesreću gradonačelnika. USKOK je, na temelju kaznene prijave PU primorsko-goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Četiri osobe bile su u funkciji zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, policijskih službenika autoophodnje te pročelnice Grada Vrbovsko.

"Osnovano se sumnja da su 19. rujna 2019. u Vrbovskom, nakon što je gradonačelnik Grada Vrbovsko uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost. Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali već su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva kojeg su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja", navodi USKOK te dodaje kako nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid.

"Osim toga su II. i III. okr. u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću. Kako bi stvorili privid da je upravo IV. okr. upravljala vozilom, I. okr. je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. Potom su II. i III. okr., uz prisustvovanje I. okr. kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje IV. okr., o čemu je II. okr. sačinio zapisnik kojeg su I., II. i IV. okr. potpisali. U zapisniku je II. okr. neistinito naveo da je postupanje prema IV. okr. započelo u 21,15 sati, iako je znao da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja", pojašnjava USKOK te nastavlja: 

VEZANI ČLANCI:

"Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko, na koji način su I., II., III. i IV. okr. omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju". 

USKOK dodaje kako je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

VIDEO Priveden mladić koji je osumnjičen da je brutalno pretukao maloljetnika u Slavonskom Brodu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar barba_barba
barba_barba
10:24 17.01.2024.

Jasno mi je da Uskok neč mora rabotati, i da se negdje mora početi. Ali baš u Vrbovskom- a Rijeka je tak blizu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije