TRADICIJA U Svetom Križu Začretju održana treća manifestacija Babičini kolači

Uskrsni kolač priredbu vraća u Hum na Sutli

09.02.2009.
u 15:06

Dijana Tepeš, mlada baka iz Huma na Sutli, s tradicijskim uskrsnim kolačem pobjednica je ovogodišnje manifestacije Babičini kolači čime je toj izuzetno posjećenoj priredbi osigurala ponovno održavanje u Humu na Sutli, gdje je prije tri godine prvi put počela ovo natjecanje i priredba. Lenta prve pratilje pripala je baki Mirjani Štahan iz Zlatara za kolač Jagičini vanjkuši, a druga pratilja je Ana Lisak iz Donje Stubice.

Osvojena mjesta
Prvim trima natjecateljicama u svetokriškoj Pastoralnoj dvorani, kamo je priredbu prošlogodišnjom pobjedom dovela Marija Žabojec, predane su vrijedne nagrade, a priznanja i zahvala na sudjelovanju predane su svim ostalim bakama.

Kako je objasnio predsjednik ocjenjivačkog suda, inače i predsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije, Franjo Jagić, svaka baka mogla je skupiti najviše 50 bodova, od kojih 20 za originalnost kolača, po deset za izgled i okus i po pet za predstavljanje i opći izgled stola. Zbog jako finih kolača svake natjecateljice i prekrasno uređenih stolova, posjetiteljima se činilo da je baš svaka baka zaslužila pobjedu. To je potvrdio i Franjo Jagić, no u ovom zahvalnom poslu kod komisije su odlučili detalji.

Među brojnim uzavnicima na priredbi su bili i državni tajnici Branimir Jerneić i Josip Kraljičković koji je istaknuo da ova manifestacija zaslužuje i pozornost i brigu države koja namjerava babicama omogućiti proizvodnju i prodaju svojih kolača diljem Hrvatske. Na pokretanju te hvalevrijedne prirede zahvalio se bivšoj županici Vlasti Hubicki.

Tradicionalne vrijednosti
Prisutne je pozdravio domaći načelnik začretske općine Ivan Kranjčić, a posebno se zahvalio sumještanki Mariji Žabojec koja je svojom pobjedom priredbu dovela u općinu.

Županica Sonja Borovčak podsjetila je na značenje babica u svakoj zagorskoj hiži, a županija i ovim načinom potiče i održava tradicionalne vrijednosti i skreće pozornosti na veliko značenje žena i obitelji.

Vrlo uzbuđena mlada 46-godišnja baka Dijana Tepeš pobijedila je s kolačem koji je pripremala još njezina baka, a u obitelji se samo za Uskrs priprema još i danas.

- Imam frizerski salon, a u slobodno vrijeme volim peći kolače. Najzaslužnija što sam danas ovdje je moja sedmomjesečna unuka Nikolina. U našoj kući, ako se slučajno taj kolač ne bi ispekao, kao da Uskrsa nije niti bilo.

Svake godine još ga peče šogorica i moja teta kojoj je 90 godina. Uskrsni kolač peče se i u drugim obiteljima, ali na suvremeniji način, a ovaj je napravljen po orginalnom receptu starom više od sto godina - kaže pobjednica Dijana.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije