TRLJAJU RUKE Blagdanima se raduju i brodski ugostitelji

Uskrsnom zaradom ugostitelji plaćaju stare dugove

13.04.2009.
u 16:08

Uskrs i Božić, dva najveća katolička blagdana, ne iščekuju nestrpljivo samo vjernici, već i slavonskobrodski ugostitelji.

Duple dnevnice
Za ta dva blagdana, naime, Brod pršti koncertima, zabavama, pa čak i modnim revijama, karte za koncerte rezerviraju se tjednima ranije, a sposobnost pronalaženja slobodnog stola u nekom od gradskih kafića za Badnjaka, Velike subote ili uskrsnog ponedjeljka svojevrsna je umjetnost. Brođani uz kavu ili piće na terasama uživaju u slobodnim danima, a usto je grad pun ljudi koji su došli na praznike iz drugih gradova ili zemalja.

– Koliko god bio slab promet tijekom zime, koliko god imali problema s pozitivnim poslovanjem, za uskršnjih se blagdana sve promjeni. Od posla tijekom tih dva ili tri dana padamo s nogu, povećamo i broj konobara, aktiviramo svu pomoć koju možemo.

Konobarima plaćam duple dnevnice, a zaradom od tih nekoliko dana posla platim sve dugove kojia se nakupe preko zime, pa od Uskrsa krećemo u novu ugostiteljsku sezonu bez repova i obveza – kaže Tihomir Vinaković, vlasnik jednog od slavonskobrodskih kafića. Ugostiteljska ponuda ne svodi se samo na puko ispijanje pića u nekom od lokala, već je za blagdana i koncertna scena u Brodu vrlo živa.

Piva kao za tjedan
U subotu je navečer, primjerice, koncert u jednoj diskoteci održala nacionalno popularna Severina, a sinoć je, na Uskrsni ponedjeljak, u samom središtu grada održana modna revija donjeg rublja. Svim je tim događanjima zajedničko jedno: potrošnja pića toliko je velika da se samo piva za jednu blagdansku večer proda kao za cijeli tjedan.

Osim vlasnicima kafića, ta tradicionalna navala gostiju dobro dođe i konobarima.

– Ne samo da mi gazda za te lude dane plaća dvostruku satnicu, već su i napojnice toliko velike da bi mi se isplatilo raditi tih nekoliko dana i bez ikakve plaće. Samo za Uskrs sam na napojnicama dobio nešto manje od 400 kuna, o čemu tijekom ostatka godi mogu samo sanjati. Za toliku mi napojnicu inače treba sedam do deset dana rada. Valjda se ljudi opuste, ponese ih ležerna, blagdanska atmosfera pa lakše posežu u novčanik. Nije mi problem raditi punom parom kad znam da će mi se to financijski isplatiti – kaže konobar Mario Šimunović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije