Uskrs i Božić, dva najveća katolička blagdana, ne iščekuju nestrpljivo
samo vjernici, već i slavonskobrodski ugostitelji.
Duple dnevnice
Za ta dva blagdana, naime, Brod pršti koncertima, zabavama, pa čak i
modnim revijama, karte za koncerte rezerviraju se tjednima ranije, a
sposobnost pronalaženja slobodnog stola u nekom od gradskih kafića za
Badnjaka, Velike subote ili uskrsnog ponedjeljka svojevrsna je
umjetnost. Brođani uz kavu ili piće na terasama uživaju u slobodnim
danima, a usto je grad pun ljudi koji su došli na praznike iz drugih
gradova ili zemalja.
– Koliko god bio slab promet tijekom zime, koliko god imali problema s
pozitivnim poslovanjem, za uskršnjih se blagdana sve promjeni. Od posla
tijekom tih dva ili tri dana padamo s nogu, povećamo i broj konobara,
aktiviramo svu pomoć koju možemo.
Konobarima plaćam duple dnevnice, a zaradom od tih nekoliko dana posla
platim sve dugove kojia se nakupe preko zime, pa od Uskrsa krećemo u
novu ugostiteljsku sezonu bez repova i obveza – kaže Tihomir Vinaković,
vlasnik jednog od slavonskobrodskih kafića. Ugostiteljska ponuda ne
svodi se samo na puko ispijanje pića u nekom od lokala, već je za
blagdana i koncertna scena u Brodu vrlo živa.
Piva kao za tjedan
U subotu je navečer, primjerice, koncert u jednoj diskoteci održala
nacionalno popularna Severina, a sinoć je, na Uskrsni ponedjeljak, u
samom središtu grada održana modna revija donjeg rublja. Svim je tim
događanjima zajedničko jedno: potrošnja pića toliko je velika da se
samo piva za jednu blagdansku večer proda kao za cijeli tjedan.
Osim vlasnicima kafića, ta tradicionalna navala gostiju dobro dođe i
konobarima.
– Ne samo da mi gazda za te lude dane plaća dvostruku satnicu, već su i
napojnice toliko velike da bi mi se isplatilo raditi tih nekoliko dana
i bez ikakve plaće. Samo za Uskrs sam na napojnicama dobio nešto manje
od 400 kuna, o čemu tijekom ostatka godi mogu samo sanjati. Za toliku
mi napojnicu inače treba sedam do deset dana rada. Valjda se ljudi
opuste, ponese ih ležerna, blagdanska atmosfera pa lakše posežu u
novčanik. Nije mi problem raditi punom parom kad znam da će mi se to
financijski isplatiti – kaže konobar Mario Šimunović.
TRLJAJU RUKE Blagdanima se raduju i brodski ugostitelji