Od lokalnog do globalnog

Uspjeh Slavonije DI: Brendirani slavonski parket i furnir za EU i svjetsko tržište

Slavonski Brod: Poduzetnica Martina Ravlić Marijanović, direktorica tvrtke Slavonija DI
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
26.09.2024.
u 08:03

Bez obzira na sve izazove s kojima smo se suočili, na pandemijsko i postpandemijsko razdoblje, išli smo samo uzlaznom putanjom. Sve to možemo zahvaliti svojim zaposlenicima – kaže Martina Ravlić Marijanović, direktorica Slavonije DI

Obiteljska drvoprerađivačka tvrtka Slavonija drvna industrija iz Slavonskog Broda pozicionirala se kao regionalni lider u proizvodnji rezanog, ljuštenog i spojenog furnira, koji joj donosi više od 70 posto prihoda. Sa svojim proizvodnim programom u stopostotnom obujmu orijentirani su prema inozemnom tržištu, većinom izravno, a manjim dijelom posredno. Osim furnira, glavni izvozni adut im je parket, za kojim imaju veliku potražnju jer ga danas malo tko proizvodi.

U brodskoj tvrtki stoljetne tradicije idu ukorak s vremenom, pokušavaju zadržati svoju poziciju na tržištu koliko je to moguće, a isto tako i osvojiti neka nova. Prisutni su od Europske unije do Kine i Egipta. Prošle godine ostvarili su 26,75 milijuna eura ukupnih prihoda, s visokim udjelom dobiti u prihodu od 16 posto. Dobit uvijek usmjeravaju u reinvestiranje, pa su tako nedavno u potpunosti renovirali tvornicu piljene građe, nabavili novu liniju za proizvodnju parketa i sve stare strojeve zamijenili novim.

– Bez obzira na sve izazove s kojima smo se suočili, na pandemijsko i postpandemijsko razdoblje, išli smo samo uzlaznom putanjom. Sve to možemo zahvaliti svojim zaposlenicima, koji su nam uvijek na prvome mjestu. Što se tiče investicija, više od 8 milijuna eura uložili smo u nove proizvodne pogone, u novu tehnologiju. Isto tako ušli smo u posjed privatnih šuma i zadovoljni smo – kaže Martina Ravlić Marijanović, direktorica Slavonije DI.

POVEZANI ČLANCI:

Slavonija DI ima dugu tradiciju proizvodnje visokokvalitetnog rezanog furnira, ponajprije od svjetski poznatog slavonskog hrasta i jasena. Godišnji kapacitet proizvodnje je više od 12 tisuća kubnih metara trupaca, a godišnja prodaja furnira svih klasa i dužina kreće se oko 9 milijuna četvornih metara. Proizvodnja je prilagođena ekološkim normama. Izrada ljuštenog furnira u potpunosti je prilagođena zahtjevima kupaca, uz godišnji kapacitet proizvodnje od 4000 kubnih metara trupaca i godišnju prodaju od 2500 kubnih metara.

Godišnja proizvodnja brendiranoga klasičnog masovnog hrastovog i lamel parketa debljine 22 milimetra, prilagođenog visokim zahtjevima zapadnoeuropskog tržišta, kreće se oko 200 tisuća četvornih metara. Za razliku od mnogih drugih tvrtki koje se žale kako im je najveći izazov pronaći radnu snagu i kako su primorane uvoziti strane radnike, u Slavoniji DI to nije slučaj. Tendencija povećanja broja zaposlenih nastavljena je i ove godine, s 418 na 429, i to bez zapošljavanja stranaca.

Imaju četiri proizvodna pogona, a uz kontinuirano ulaganje u nove tehnologije, bez kojega kao proizvodna tvrtka u drvnoj industriji jednostavno ne mogu, u Slavoniji DI uvijek ističu kako im je zadovoljstvo njihovih zaposlenika na prvome mjestu. Smatraju da će, ako imaju zadovoljnog radnika, imati i sve ostalo.

– Znam da je nedostatak radne snage mnogim mojim kolegama izazov, ali ja se ne mogu požaliti. Mi imamo jako dobro organiziran poslovni tim koji je zaista vrlo stručan i sve više ljudi nam se javlja da žele raditi kod nas. Žele biti u našoj pozitivnoj sredini, tako da još uvijek nemam ni jednog stranog radnika. Vrlo sam ponosna na to i nadam se da će tako i ostati – istaknula je direktorica. Ostvarene rezultate Slavonije DI prepoznali su i u Županijskoj gospodarskoj komori, koja im je ovih dana dodijelila priznanje Zlatna kuna kao najuspješnijem trgovačkom društvu u Brodsko-posavskoj županiji u 2023. godini u kategoriji velikih tvrtki.

>> FOTOGALERIJA Prepoznajete li ovo dijete? Danas je uspješni hrvatski biznismen, karijeru je gradio vani, ali ambicije su mu još veće

Slavonski Brod: Poduzetnica Martina Ravlić Marijanović, direktorica tvrtke Slavonija DI
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije