referendum

Ustavni sud morat će presuditi je li U ime obitelji prikupio dovoljno potpisa

U ime obitelji
Davor Puklavec/PIXSELL
06.11.2014.
u 10:55

Dragana Zelića iz GONG-a zanimalo je šalje li se sada referendumsko pitanje inicijative i na provjeru ustavnosti pitanja, ili isključivo na ocjenu o potrebnom broju potpisa

Odbor za Ustav jednoglasno je odlučio od Ustavnog suda zatražiti da odluči je li inicijativa U ime obitelji prikupila dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o izmjena Ustava kojima bi se uredila izborna regulativa. Naime, U ime obitelji je 22. listopada predsjedniku Sabora predala 380.649 prikupljenih potpisa, no s obzirom na različita tumačenja koliko je točno potrebnih 10 posto od ukupnog broja birača, Odbor za Ustav odlučio je, bez ulaženja u meritum pitanja, pitati ustavni sud kolika je ta brojka.

Predsjednik odbora Peđa Grbin primijetio je kako je inicijativa, lani kad je predavala potpise za referendum o braku, inzistirala da se računaju i potpisi prikupljeni od hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu, dok sada spori trebaju li se ti potpisi računati. Također je dodao kako su prikupljanja potpisa za ovaj referendum koji sada traže govorili kako je potrebno prikupiti oko 430 tisuća potpisa, dok sada tvrde da je ovih 380.649 potpisa koje su prikupili dovoljno.

Dragana Zelića iz GONG-a zanimalo je šalje li se sada referendumsko pitanje inicijative i na provjeru ustavnosti pitanja, ili isključivo na ocjenu o potrebnom broju potpisa.

- GONG smatra da 10 posto potrebnih potpisa treba čitati s aspekta realiteta, odnosno realnog broja birača u Hrvatskoj, a posljednji popis birača, u koji ulaze svi birači u Hrvatskoj, kao i oni koji su se registrirali u inozemstvu, govori da imamo 3,8 milijuna birača – objasnio je Zelić. Grbin mu je odgovorio kako se od Ustavnog suda sada traži samo da utvrdi koliki je potrebni broj potpisa.

- Bez ulaska u meritum pitanja sada tražimo da se Ustavni sud oglasi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje ovog referenduma te da utvrdi imaju li dovoljno potpisa. Tek nakon toga, ako ima dovoljno potpisa, nastavit ćemo s redovnom procedurom, a to je slanje potpisa na kontrolu i prebrojavanje, te ako su i ti uvjeti ispunjeni, razmatrat ćemo je li sadržaj pitanja ustavan – objasnio je Peđa Grbin.

Zastupnici su jednoglasno podržali ovakav prijedlog te će, nakon što tu odluku podrži i Sabor, poslati zahtjev prema Ustavnom sudu da protumači koliki je broj potpisa potreban za raspisivanje referenduma.

>>'Sad imamo pola milijuna SDP-ovih duhova birača'

>>Nakon 2 tjedna odmora u povodu Svih svetih, Sabor će raspravljati i o Markić

Komentara 4

DJ
djurex
11:24 06.11.2014.

Pokusat ce na foru da treba 380 tisuca..zelic ce se kao glavna figura gradjanake hrvatske sloziti da je to 10 posto i realnost,a pnda ce stari udbasi pri brojanju glasova par tisuca oznaciti kao ne vazece ..

DU
Deleted user
11:49 06.11.2014.

Cenzura! Samo da znadete VL nicija nije dovijeka gorjela.

DZ
DINAMO-ZG
11:15 06.11.2014.

""Bez ulaska u meritum pitanja sada tražimo da se Ustavni sud oglasi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje ovog referenduma te da utvrdi imaju li dovoljno potpisa. Tek nakon toga, ako ima dovoljno potpisa, nastavit ćemo s redovnom procedurom""???????????????? Maa da? Nisam ni mislio da ćete požuriti i zatražiti od Ustavnog suda da istovremeno odradi oba posla, bando komunistička!! Mogao bi referendum i uspjeti, pa što ćete onda jadni?? Kako ćete dalje živjeti i od čega, kada presuši državna sisa koju tako bezobzirno sišete!? Nadalje, kaže da su zastupnici jednoglasno (sic!!) podržali ovu bljuvotinu!? Gdje su sada pobornici volje naroda? Nema ih, naravno! Boli ih ona stvar za narod i njegovo mišljenje, bitna je partija i kako što duže opstati na vlasti! Ujedinjenji do fotelja! Narode probudi se, vrijeme je (odavno)!! Protiv komunističko-udbaško-parazitske mašinerije u Vladi i saboru! Lijep pozdrav svima koji vole Hrvatsku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije