BUKTINJE U DALMACIJI

Uvijek isti scenarij: više požara bukne istodobno

Tučepi: Požarište je obišao i županijski zapovjednik Ivan Kovačević
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/12
31.07.2024.
u 22:50

Vatra plane najčešće u najnepovoljnijim vremenskim uvjetima, odnosno s pojavom bure ili juga koji uvelike otežavaju posao vatrogasnim snagama i potpomažu brzo širenje fronte.

Dalmacija je opet u plamenu. Jučerašnji dan za hrvatske vatrogasce bio je najzahtjevniji u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone, ali stanje na terenu, nažalost, kazuje da ih najteži posao tek čeka. Razvoj situacije na požarištima u Dalmaciji te u dalmatinskom zaleđu svakog se ljeta odvija po sličnom scenariju: požari buknu istodobno na više različitih lokacija, a najčešće u najnepovoljnijim vremenskim uvjetima, odnosno s pojavom bure ili juga koji uvelike otežavaju posao vatrogasnim snagama i potpomažu brzo širenje fronte opožarenog područja. Uz aktivne požare na području Skradina i Tučepa s kojima se vatrogasci bore od ponedjeljka,u  popodnevnim satima izbili su požari na području Marina – Vrsine (Splitsko-dalmatinska županija) i kod Pakoštana (Zadarska županija).

Jučer je najveći angažman zabilježen na požarima na području Skradina, Smokovića i Tučepa. U skradinskom zaleđu već dva dana traje borba s vatrenom stihijom, iako je požar preksinoć stavljen pod kontrolu. Zbog promjene smjera vjetra vatra se razbuktala na jednom dijelu i požar se širi sjeveroistočno. U gašenju zasad sudjeluju dva kanadera, 106 vatrogasaca i 36 vozila. – Opožarena površina veća je od 1000 hektara, kazao nam je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik.

Sa šefom šibenskih vatrogasaca o stravičnoj statistici opožarenih područja na području Hrvatske, kao i o strategiji obrane od požara razgovarali smo točno prije godinu dana, nakon što je ugašen najveći prošlogodišnji požar u Grebaštici kraj Šibenika, gdje je pod orkanskim jugom u samo desetak minuta vatra "pregazila" brdo Jelinjak. Požar je planuo na isti datum kao godinu prije u Raslini, također u blizini Šibenika, a proširio se preko magistrale na područje Jadrije i vodičke obilaznice.

VEZANI ČLANCI: 

Ni za jedan od tih požara uzrok nije utvrđen, pa iako je Hrvatska prošle godine prvi put pokrila cijelo priobalje kamerama, dronovima i ljudstvom Hrvatskih šuma u osmatračnicama, nije pokriveno dalmatinsko zaleđe. Na taj problem već dugo upozorava i šef Hrvatskih šuma Nediljko Dujić koji nam je kazao kako je to iduća faza na kojoj će se raditi.

Foto: HVZ

No dok se novi sustav ne uspostavi te dok nam ne stignu dva nova kanadera vrijedna 105 milijuna eura koje nabavljamo novčanim sredstvima EU, uz rok isporuke u sljedećih pet godina, Hrvatska trpi silnu materijalnu štetu, a nažalost gubi i ljudske živote – u mirnodopsko vrijeme, nakon Domovinskog rata, u intervencijama su poginula 23 vatrogasca, a još 22 vatrogasaca poginula su na intervencijama u ratu.

>>> FOTO Pogledajte strašne prizore: Požari diljem Dalmacije, vatrogasci se bore sa stihijom

Tučepi: Požarište je obišao i županijski zapovjednik Ivan Kovačević
1/23

Višestruko se godinama povećava broj požara, ali prave razmjere katastrofe pokazuju podaci o opožarenoj površini. Prema podacima Državnog vatrogasnog operativnog centra 193, već u siječnju 2024. zabilježeno je povećanje broja požara od 173,68% u odnosu na siječanj 2023., dok je broj požara u veljači bio 37,10% veći u odnosu na veljaču 2023. godine. Broj požara na priobalnom i kraškom području koje obuhvaća sedam priobalnih županija povećan je 37,61%, u kontinentalnom dijelu 111,76%, dok je porast broja požara u za cijelo područje Republike Hrvatske povećan za 55,24%.

Foto: EK

Još je više rasla procijenjena opožarena površina. Tako je na području 7 priobalnih županija zabilježen rast od 633,14%, u kontinentalnom dijelu 790,14%, a rast u odnosu na 2023. za području cijele zemlje iznosi 701,44%. U cijeloj 2023. godini u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 3013 požara raslinja s ukupno procijenjenom opožarenom površinom od 5251 ha, dok je vrijednost procijenjene opožarene površine samo u prva dva mjeseca tekuće godine dosegnula čak 95,24% procijenjene opožarene površine u odnosu na prošlu godinu.

>>> FOTO Heroine u akciji! Pogledajte vatrogaskinje u borbi protiv strašnog požara

Tučepi: Požarište je obišao i županijski zapovjednik Ivan Kovačević
1/6

 

 

Komentara 12

Avatar 3P Petrov-Pavliček-Pupovac
3P Petrov-Pavliček-Pupovac
00:00 01.08.2024.

Ma puka slučajnost, to je zbog klimackih promjena, pitajte Faktograf.

Avatar Trava
Trava
00:39 01.08.2024.

Uvjek kada se slavi vojno redarstvena operacija Oluja

Avatar Bongozg
Bongozg
05:47 01.08.2024.

uvedite da je izazivanje pozara kazneno djelo terorizma s minimalnom kaznom od 15 god, za pocetak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije