Lakša kontrola poticaja

Uvode se nove kontrole: Sve površine pod potporama nadzirat će se satelitom Sentinel

Ministrica Marija Vučković
Foto: tomislav miletić/pixsell
1/3
06.03.2023.
u 23:40

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila je novi sustav za nadzor poljoprivrednih površina. Kazala je kako je njegova osnovna namjena rana upozorenja poljoprivrednicima vezana uz ispunjavanje kriterija prihvatljivosti i obveza u sklopu propisanih mjera te razvijanje komunikacije i suradnje s proizvođačima.

– Na ovaj način nadzirat ćemo gotovo sve poljoprivredne površine, kontrolirati ih učinkovitije i prevenirati njihovu neprihvatljivu upotrebu te poticati hrvatske poljoprivrednike na pravodobno ostvarivanje uvjeta potrebnih za ostvarivanje vrijednih potpora – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na predstavljanju novog sustava za nadzor poljoprivrednih površina.

Novo programsko razdoblje Zajedničke poljoprivredne politike EU 2023.-2027. donosi, naime, veliki zaokret - umjesto sustava kontrole i kazna uvodi se sustav praćenja, upozorenja i poticanja poljoprivrednika na ispunjavanje kriterija prihvatljivosti i obveza u dodjeli potpora. Nakon što bi podnijeli jedinstveni zahtjev za potporu u određenoj godini, oko 5% dosad ih je potpadalo pod nasumične godišnje kontrole, dok je s novim sustavom uz pomoć snimaka satelita Sentinel moguć stopostotni nadzor svaki peti dan (koliko mu je potrebno da se okrene oko Zemlje) – kakva je situacija na njivama, pašnjacima i u trajnim nasadima, postoje li površine koje se ne uređuju, upotrebljavaju li se u skladu s prijavom.

Sustav je aktivan i funkcionalan od ove godine za područje cijele Hrvatske, a lani su provedeni pokusni projekti. Rezultat je rada i znanja stručnjaka Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Podloga za nadzor je postojeći sustav ARKOD, a podaci koji se prikupljaju uz pomoć programa Copernicus, odnosno satelita Sentinel, za cijeli EU su besplatni. Direktorica Sektora za izravna plaćanja APPRRR-a Sanja Krivanek Mahmuljin kazala je kako se automatske procjene poljoprivredne aktivnosti u sustavu prikazuju u obliku semafora s bojama - zelenom, crvenom, žutm i plavom. Zelena govori da je sve u redu, odnosno da je na poljoprivrednoj parceli vidljiva poljoprivredna aktivnost, crvena da nije, pri čemu se kreće s upozoravanjem poljoprivrednika i provjerava mogu li naknadno ispraviti nedostatak. Žuta boja govori o potrebi dodatnih fotografija ili terenskih provjera, a plava da je premalo podataka (npr. male parcele).

– Osnovna namjena sustava i, vjerujem, njegova najveća vrijednost jesu upravo rana upozorenja našim poljoprivrednicima vezana uz ispunjavanje kriterija prihvatljivosti i obveza u sklopu mjera propisanih Pravilnikom o provedbi izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2023. te razvijanje komunikacije i suradnje s proizvođačima – rekla je ministrica Vučković.

VIDEO: Sabina Glasovac: Vi biste da se kao turistička atrakcija uvede pipkanje kipa Franje Tuđmana po međunožju?

Komentara 4

BU
Budni
11:41 07.03.2023.

Sve ste upropastili,pa još i to ! Bravo za vas!

ZO
Zoran
07:17 07.03.2023.

Nadzirite političare kojim ste dali pašnjake ,a i zemljišta koja su dali u podzakupe a oni ubiru poticaje. Bolje da tu lovu što će te plaćati za snimke dadete opg ovima. Poticaji isti već godinama,a troškovi narasli za 300 posto. Na kraju krajeva bi trebalo ukinuti poticaje a davati subvencije po proizvedenom i prodanom kroz sustav pdv a.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
09:24 07.03.2023.

Hoće li nadzirati i svoj OPG ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije