Da nam tržište ovih dana nije zatrpano i starim jabukama iz uvoza, plaćali bismo ih i puno skuplje, tvrde voćari. Nakon ranog proljetnog mraza, a potom i dugotrajne ljetne suše koja je dokrajčila oko 65% očekivanog uroda, cijena im je ovih dana i 50 do 70 posto viša nego lani u ovo doba.
Idared, jonagold, zlatni delišes, braeburn, fuji..., koji su se prošle jeseni u vrijeme berbe na zagrebačkim tržnicama i u trgovinama mogli naći u prosjeku za 6,50, sada se prodaju po prosječnoj cijeni od 10 kuna, a kad prođe prvi val prodaje, kad su jabuke u nedostatku hladnjača u koje bi ih voćari pospremili u pravilu najjeftinije, kilogram jabuka oko Božića bi mogao koštati i 15 kuna, a certificirane sorte poput cripps pinka (pink lady) i 18 kuna, najavljuje proizvođač Frane Ivković.
Sumnja u proizvodnju
– Umjesto prosječne berbe od 100 do 120 tisuća tona, voćari će ove godine ubrati najviše 35 tisuća tona. A kako jabuka nema ni u našem okruženju, pa svaki dan 15-ak hladnjača sa svježim jabukama iz Međimurja i Slavonije, s područja koja nisu bila pogođena nepogodama, putuje u Sloveniju, Austriju, Njemačku..., računamo da domaćih na našem tržištu neće ostati ni 15 tisuća tona – tvrdi on ističući kako su hrvatske potrebe pak oko 200 tisuća tona.
Otkupna cijena od oko 3 kune bez PDV-a, koju voćari sad dobivaju po kilogramu jabuka, dok su lani dobivali između 1,20 i 1,70 kuna, teško će pokriti troškove proizvodnje. No, iako se većina Europe susreće s manjkom, iz nekih zemalja i ove godine “cure” lanjski viškovi koji se mogu naći i na našem tržištu.
– Obratite pažnju na jabuke u trgovačkim lancima koje se sada prodaju po 5 kuna. To su ili jako loše jabuke ili stare jabuke iz Poljske – tvrdi Ivković.
No to i nije najveći problem zna li se da neki trgovački lanci dio uvoznih jabuka prodaju i pod imenom nekolicine domaćih OPG-a pa iz Hrvatske voćarske zajednice pozivaju inspekcije da se pozabave situacijom na terenu.
– Nemoguće je da njih pet s 5 ili 10 hektara voćnjaka u nekoliko trgovačkih lanaca prodaje jabuke, kojih će na policama biti i do idućeg ljeta. Takva količina u pravilu bi se prodala za tri dana – kaže Ivković. Razumije da bi takvi voćari, da ne ustupe svoje ime trgovcima, vrlo brzo izletjeli s njihovih polica. No tako se, ističe on, čitava proizvodnja dovodi u sumnju umjesto da se promovira zdrava i kvalitetna domaća voćka.
Sve neizvjesnija domaća proizvodnja ovih dana diže i cijene ostalog voća te povrća.
Mandarine, kruške i šljive
Mandarine, kojih je urod ove godine podbacio 65-70%, lani su se u prosjeku u ovo doba prodavale za oko 5 do 6 kuna za kilogram, a sada za 10 kuna, dok u Rovinju, prema podacima Tisupa, dosežu i cijenu od 20 kuna. I naranče i kivi skuplji su u prosjeku za dvije kune, isto tako i kruške i šljive. I cijene povrća, paprike, cvjetače, zelenog kupusa, luka, krumpira… na tržnicama su u prosjeku 2 kune više nego lani, dok je kilogram salate puterice i kristalke, za koje treba izdvojiti i 17,50 kuna – skuplji i 5 kuna.
Te sorte crisp, cripps i tako to - su šuga živa. Suhe, tvrde , za ništ. Inače, da se uvozne prodaju pod imenima OPG-ova - ne vjerujem. To su gnjusne laži. Imamo mi Ministarstvo poljoprivrede, inspekcije, HZJZ, Bandića, nema šanse da nas itko može varati. Idemo delat.