Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Val podrške za ponovni izbor

Uz Milanovića i župan Jelić, čekaju se Puljak i IDS

Zoran Milanović
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
1/5
03.07.2024.
u 10:15

Još ne znamo tko su sve predsjednički kandidati. Treba dobro procijeniti Milanovićevu ulogu, kažu u IDS-u

Točno tjedan dana prošlo je od objave Zorana Milanovića da ide po još jedan petogodišnji predsjednički mandat. Od tada do danas iza Milanovića je, očekivano, prvo stala njegova bivša stranka SDP, koja mu je prošlu subotu na sjednici Glavnog odbora izglasala potporu, a već idućih dana aktualni je predsjednik dobio vjetar u leđa i od još dvije stranke.

Najprije od stranke Reformisti, čije je Predsjedništvo već u nedjelju izglasalo potporu Milanoviću, a njihov predsjednik Radimir Čačić potom poručio kako je Milanović u prvom mandatu bio čovjek sa stavovima i kako je uvjeren da će i drugi put odnijeti pobjedu.

Koji dan poslije oglasio se i međimurski župan i predsjednik Nezavisne platforme Sjever Matija Posavec, koji je za N1 televiziju poručio kako će vrlo vjerojatno podržati Milanovića i kako vjeruje da on ima najviše šansi da se "samo prošeće u drugi mandat". – Mislim da je u protekle četiri godine, koliko je predsjednik, bio korektivni faktor na hrvatskoj političkoj sceni i da u toj poziciji ima najviše šanse – kazao je Posavec.

Jučer se oglasio i HSS. U priopćenju, koje potpisuje čelnik stranke Krešo Beljak, stoji kako stranka podržava kandidaturu Zorana Milanovića za još jedan mandat te kako su odluku o tome donijela stranačka tijela. U priopćenju stoji i kako Milanović zastupa vrijednosti koje su i njihove stranačke vrijednosti te kako je u potpunosti opravdavao povjerenje koje su mu kao stranka dali prije četiri i pol godine na izborima.

VEZANI ČLANCI:

Val potpora nije slučajnost. Dobro upućeni tvrde kako je cilj bio u prvim danima od Milanovićeve kandidature pokazati kako relevantne političke opcije stoje uz njega i tako dodatno podebljati Milanovićevu ulogu favorita na izborima. A isto tako val potpora neće završiti, kako stvari stoje, s HSS-om te se idućih tjedana i mjeseci može očekivati da će još neke političke stranke, ali i jaki pojedinci stati uz Milanovića i otvoreno podržati njegov ponovni izbor na Pantovčaku. Poput, primjerice, šibensko-kninskog župana Marka Jelića, za kojeg se čuje da je također sklon podržati Zorana Milanovića. Više izvora bliskih Milanoviću tvrdi i kako se proteklih dana razgovara i s IDS-om o davanju potpore Milanoviću. Isti izvori kažu kako je dio stranke na to spreman, ali i da postoji struja koja se tome opire, no optimistični su te smatraju kako će na kraju i ta stranka stati uz Milanovića, što ne demantiraju ni u vrhu te stranke.

– Prerano je za takve odluke. U ovom trenutku ne znamo tko su sve kandidati. Treba prvo dobro procijeniti Milanovićevu ulogu i na temelju toga donijeti odluku – kazao nam je izvor iz IDS-a. Jedno je od pitanja i što će napraviti splitski gradonačelnik Ivica Puljak, čija je stranka najavljivala kako će imati svoga kandidata za predsjednika, ali u kojoj sada, kako se čuje, ne isključuju opciju da i oni stanu uz Milanovića. To je nešto o čemu će, poručuju u Centru, razgovarati. Budući da imaju unutarstranačke izbore u rujnu, vjerojatno se s odlukom o potpori neće žuriti prije toga.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Oštećeni krovovi, razbijeni automobili: Snimke iz zraka otkrivaju razmjere katastrofe u Bošnjacima

Zoran Milanović
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije