Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdenka kovačiček

Uzgajat ću lavandu, to će mi pružiti potpuni mir

SPECIJAL EKRAN  12.8.2014., Zadar - Zdenka Kovacicek, pjevacica. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/2
16.08.2014.
u 09:46

Jazz diva planira se baviti uzgojem biljaka u Svetvinčenatu na livadi koju opisuje kao najljepši komadić zemlje te se sjeća najljepšeg ljeta prije dvadeset godina na Lastovu U njujorškom klubu Zebulon pušta se Zdenkin prvi album iz 1978. godine...

U 71. godini naša jazz diva Zdenka Kovačiček okreće novu stranicu u životu i baca se u novu avanturu - bavit će se uzgojem biljaka, posebice lavande u pitoresknom istarskom Svetvinčenatu u koji se zaljubila.

– U nekom životnom periodu čovjek ima potrebu za izravni dodir s prirodom, rusoovski – objašnjava pjevačica zašto se odlučila baviti uzgojem biljaka. Zemljište koje je u Svetvinčenatu kupila zapravo je livada i na njoj planira stvoriti svoj mali privatni raj.

– Ta livada meni je najljepši komadić na svijetu. Iznad te zelene livade je nebo i nadam se da ću uskoro, kada bude to bilo dopušteno od lokalnih vlasti, moći postaviti malu montažnu kućicu s najpotrebnijim prostorijama, kuhinjom, kupaonicom i spavaonicom. U malom vrtu ispred kuće uzgajat ću biljke, lavandu posebice. Volim lavandu, njezin umirujući miris, predivnu ljubičastu boju. I ondje ću "puniti baterije", nalaziti mir, odnosno uranjati u vlastiti mir – priča Zdenka. O konačnom preseljenju iz Zagreba u Istru, nastavlja glazbenica, ne razmišlja.

Ljeto s kćeri na Lastovu

– To će biti moja oaza gdje ću se stapati s prirodom i razmišljati o ljepoti prirode kao takve. O sebi kao djeliću cjeline prirode – govori umjetnica. U Svetvinčentu je čekaju nezaboravna ljeta, a jedno ljeto koje joj je ostalo u najljepšem sjećanju provela je na Lastovu prije dvadeset godina.

– Sa svojom kćeri Tinom na Lastovu sam provela cijelo to ljeto. I pjevala sam ondje, naravno. Ostalo mi je to ljeto u sjećanju jer sam na tom prekrasnom otoku bila opuštena i uživala jer sam u jednom komadu, ako to tako mogu reći, bila neprekinuto sa svojom kćeri – sjetno će pjevačica. Ovo joj je ljeto pak potpuno radno zbog čega bi Zdenka voljela da ostatak godišnjeg doba bude lijepo, sunčano vrijeme, a ne više neuobičajeno svježe.

– Radije bih da nema kiše kako bi svi koncerti bili uspješni, da se i publika i moj prateći bend i ja osjećamo dobro i da jedni drugima iskazujemo dobru volju – ističe. Dosad je održala koncerte u Zagrebu, na Bundeku i Štrosu, zatim u Splitu, u Starigradu na Hvaru, Novom Vinodolskom, Crikvenici, u Fažani i Milni na Braču. Slijede koncerti u Čitluku u susjednoj BiH, Zadru te u predivnim Brelima kraj Makarske na blagdan Velike Gospe. Najesen pak s predstavom "Ella i Marilyn" u kojoj igra jednu od najvećih jazz pjevačica Ellu Fitzgerald otvara kazališnu sezonu u Zadru, a i nastavlja s izvedbama iste predstave u zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija.

– Vrlo se radujem tomu. Kazalište mi je još od malena bilo velika ljubav, počela sam u njemu glumiti s pet godina i evo finala upravo u kazalištu! Jer tko zna hoću li poslije "Elle i Marilyn" imati novih kazališnih projekata – sretna je umjetnica koja je u analima hrvatske glazbe zabilježena kao prva rock pjevačica. Njezin jedinstveni vokal i energične, strastvene interpretacije melodija stekle su obožavatelje i daleko izvan granica lijepe naše. Tako je njezina kći Tina dok je u New Yorku studirala menadžment sa zvučnika u njujorškom klubu Zebulon čula glas svoje majke.

Zasmetale joj izjave kolegice

– Tina je otišla do DJ-a koji ondje pušta glazbu i pitala ga otkud zna za mene, a on joj je rekao da obožava moj prvi album "Zdenka Kovačiček" iz 1978. i da ga stalno pušta, oduševljeno kaže Zdenka koja nam je otkrila da su joj nedavno zasmetale izjave njezine kolegice Josipe Lisac u intervjuu za Večernji list.

– Nekako je kontradiktorno da je gospođa Lisac govorila o tome da joj smeta kada se kaže da smo svi isti jer da je ona uvijek bila drukčija od drugih. S druge pak strane, u istom je intervjuu rekla da vjeruje u Isusa i da ga ona slijedi. Ako obje ove odrednice što ih je izgovorila gospođa Lisac nisu puka ili isprazna retorika, tada je spominjanje Isusa Krista ovakvom kontekstu vrlo ozbiljna blasfemija – smatra Kovačiček. Jazz divu pogodilo je i to što je potpuno bila izbačena iz lanjskog serijala "Naši dani" o povijesti hrvatskog rocka iako je za serijal bilo snimljeno sat vremena intervjua s njom.

– Izbaciti mene iz priče o hrvatskom rocku isto je kao da se u filmu o američkom rocku ne spomene Janis Joplin ni Woodstock – kritizira umjetnica.

>>Zdenka Kovačiček: Jako su me zasmetale loše kritike na račun mog stila odijevanja

Komentara 1

M3
Miške 3
07:06 18.08.2014.

Neka uzgaja i koprive, samo da ne slušamo njezino kriještanje i deranje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije