OŠTAR NASTUP

Milanović: 'Nemojte mi vi, HDZ-ovci, koji ste primali stotine tisuća eura iz Moskve, spominjati ruski novac'

Zagreb: Predsjednik Milanović dao je izjavu medijima
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
25.10.2024.
u 14:45

"Tamo se planira i provodi rat, gotovo da je svejedno odvija li se to u Njemačkoj, Wiesbadenu ili Kijevu,“ dodao je Milanović.

Predsjednik Zoran Milanović ponovno je izrazio snažno protivljenje sudjelovanju Hrvatske u NATO misiji za pomoć Ukrajini. Milanović je naglasio kako je o toj temi govorio već tjednima te jasno poručuje da neće dopustiti sudjelovanje Hrvatske. „Postoje teme i teme, ne postoje 'ne-teme'. Ovo svakako jest tema, i o tome glasno govorim već tjednima. Jasno je da sam protiv toga i da to neću dopustiti,“ izjavio je Milanović. Prema njegovim riječima, Hrvatska ne bi trebala biti uključena u misiju koju smatra ratnim djelovanjem.

„Tamo se planira i provodi rat, gotovo da je svejedno odvija li se to u Njemačkoj, Wiesbadenu ili Kijevu,“ dodao je Milanović. Ističe da je u Washingtonu donesena deklaracija da će se misija odvijati na teritoriju članica NATO-a, no naglašava da na summitu nije bilo glasanja o tome. Milanović također kritizira premijera Andreja Plenkovića, "On bi trebao znati da ovo nije samo odluka Hrvatske, već politička odluka donesena izvan zemlje. To je obična laž.“

Predsjednik je upozorio i na nadolazeće američke izbore te kazao kako bi se situacija mogla promijeniti. „Nije ovo pitanje života i smrti, a nezrelo je tvrditi da su svi koji su protiv – za Putina. To je apsurdno,“ zaključio je Milanović, dodajući kako su, za razliku od njega, HDZ-ove kampanje u prošlosti financirali Rusi.

Osvrnuo se i na ukrajinsku situaciju, naglasivši da s Ukrajinom može biti solidaran, ali „ne preko NATO-a“. „NATO je vojni savez, i nikada nisam rekao da će hrvatski časnici biti u Ukrajini. U vladi stoji jasno ograničenje da hrvatski vojnici neće ići u Ukrajinu,“ rekao je, dodajući: „Zanimljivo je zašto uopće postoji to ograničenje – e pa zato što drugi idu, ali Hrvat neće.“

Milanović je također istaknuo da je pitanje misije i šire pitanje povjerenja. „Ovo je pitanje povjerenja – kome vjerovati? Meni, koji sam pola života posvetio Hrvatskoj i njenom članstvu u NATO-u, ili tipovima koji su prije pola godine za državnog odvjetnika izabrali Ivana Turudića. To je trolanje SOA-e.“ Kritizirao je premijera Andreja Plenkovića, naglasivši da premijer nije tražio od SOA-e informacije o Turudiću, „ali će ih pitati tko je rekao da je HDZ nacistička stranka.“

Osvrnuo se i na Domovinski pokret (DP), ističući da je ta stranka ranije često kritizirala HDZ i Plenkovića, a sada se povukla zbog koalicije. „A HDZ-ove prozivke na koje se vrijeđaju, to su većinom rekli njihovi kolege iz DP-a,“ zaključio je Milanović.

>>> VIDEO Poruka predsjednika Milanovića

Komentara 65

PR
prajdali100
15:03 25.10.2024.

On pola života posvetio Hrvatskoj ! On ! Idem da se ispovraćam.

Avatar Prof. dr.dr
Prof. dr.dr
15:02 25.10.2024.

Nakon Pantovcaka dolazi fotelja u Gazpromu ili SpeerBank.

Avatar Grubi
Grubi
15:00 25.10.2024.

Ne vjerujem a i da je istina Razlika je u miru ili nakon agresije na ukrajinu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije