sjednica vlade

Donesena odluka o imenu mosta koji spaja kopno s Pelješcem: 'Jednostavno je, lako pamtljivo'

Pogled iz zraka na Pelješki most i pristupne ceste
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
21.07.2022.
u 11:02

– Ime Pelješki most već se tijekom priprema izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske – kazao je ministar Oleg Butković

Na 134. sjednici Vlade donesena je odluka kojom se određuje ime mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem. Kako je naveo ministar Oleg Butković, ime mosta bit će Pelješki most. Na sjednici je Vlada donijela i odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje dan uvođenja eura. 

– Moramo se osvrnuti na inflatorne pritiske. Što se tiče energenata, Vlada je ponovno reagirala. Zahvaljujući našim intervencijama, benzin je 13,02 kuna, dizel 13,43 kune. Sve to puno je bolje za naše građane i gospodarstvenike. Vlada će djelovati agilno, donositi odluke. Vidjeli smo podatke da je razina inflacije za lipanj 12,01, nešto viša od svibnja. Procjene su HNB-a da će najviši mjeseci biti tijekom ljeta. Moramo obuzdavati inflatorne pritiske i istodobno osigurati gospodarski rast, to je glavna zadaća Vlade – kazao je uvodno premijer Andrej Plenković

– Imamo dostatne količine kako bismo osigurali opskrbu plinom u Hrvatskoj, a podzemno skladište plina Okoli puni se prema planu – rekao je. Popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli, prema njegovim riječima, jest 45 posto te je dinamika punjenja takva da bi do 1. listopada skladište trebalo biti zapunjeno 90 posto. Skladište se, prema njegovim riječima, puni u skladu s planom, za što je odgovorna Hrvatska elektroprivreda (HEP).

– Održali smo razgovore s energetskim kompanijama, važno je da na sebe preuzmu dio tereta i omoguće diverzifikaciju opskrbe energentima. Europska komisija jučer je izašla sa zimskim paketom, to je vrlo dobar okvirni dokument, orijentir za raspravu. Sve države će poduzimati mjere na nacionalnoj razini i nastojati što više koordinirati djelovanje. Plan predviđa smanjenje potražnje za plinom u nadolazećim mjesecima. Hrvatska ima plan intervencija o mjerama zaštite i sigurnosti opskrbe plinom i mi ćemo taj plan dodatno ažurirati i imati spremne mjere da se osigura sigurnost opskrbe i da se kućanstva zaštite da cijena bude prihvatljiva i podnošljiva – dodao je.

Osvrnuo se na dvojno iskazivanje cijena, koje je obavezno od 5. rujna ove godine. – Svi koji to rade i prije, dobro je da rade – kazao je. 

Izjavio je da je otvorenje Pelješkog mosta, čija je izgradnja suverenistički potez spajanja hrvatskog teritorija, veliki događaj za Hrvatsku te da su svi pozvani na svečano otvaranje koje će se održati 26. srpnja. 

– Danas ćemo donijeti odluku o službenom imenu Pelješkog mosta. To je projekt koji je s pristupnim cestama vrijedan 525 milijuna eura, 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fondova EU. Drago mi je da su Hrvatske ceste odradile veliki posao, kao i razni izvođači, bilo je puno aktera. Zaista je ovo koincidiranje da imamo u istoj godini Pelješki most, euro, Schengen, početak pregovora s OECD-om... Skup postignuća koji će ostati kao doprinos naše Vlade boljitku Hrvatske u cilju ekonomskog i gospodarskog poboljšanja i kvalitete života – kaže. 

Osvrnuo se na protupožarnu sezonu u mediteranskim zemljama istaknuvši da je ona zaista snažna te dodao da Hrvatska i danas šalje pomoć susjednoj Sloveniji u gašenju požara. 

– Jutros je već poletio jedan helikopter, a za 20-ak minuta prema Sloveniji, da pomogne gasiti požar, ide jedan kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva – rekao je Plenković dodavši da je pomoć poslana nakon jutrošnjeg razgovora sa slovenskim premijerom Robertom Golobom. 

Ministar Radovan Fuchs govorio je o Prijedlogu uredbe o izmjeni i dopuni Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu. 

– Budući za važeći Zakon ne propisuje mogućnost povećanja cijene udžbenika, a s obzirom na trenutačnu globalnu situaciju, uvećani su troškovi proizvodnje i cijena tiska. Samo troškovi papira povećani su za 80 posto. Uzevši to u obzir, uredbom se predlaže uvećanje faktora za izračun cijena udžbenika, čime bi se cijena uskladila s trenutačnim stanjem na tržištu. Škole su već pokrenule nabavu, donošenjem uredbe osigurao bi se dovršetak postupka za nabavu udžbenika do početka školske godine. Dodatna sredstva treba osigurati u visini od 23 milijuna kuna – kazao je, a prijedlog je prihvaćen. 

Pelješki most

O Prijedlogu odluke o određivanju imena mosta koji spaja kopno s poluotokom Pelješcem govorio je ministar Oleg Butković.

– Odlukom se određuje ime mosta da glasi Pelješki most, odnosno Pelješac bridge – istaknuo je.

– Ime Pelješki most već se tijekom priprema izgradnje uvriježilo među građanima Hrvatske. Ime je jednostavno, lako pamtljivo, jednoznačno. Pelješki most fascinantna je građevina koja predstavlja ostvarenje vizije o povezanoj Hrvatskoj čija je izgradnja označila važan korak, ne samo na putu boljeg prometnog povezivanja već i novog razvojnog uleta Dubrovačko-neretvanske županije. Pelješki most u tehničkom smislu najveći je most u RH koji će, zahvaljujući originalnoj koncepciji, naći mjesto među najznačajnijim europskim graditeljskim postignućima našeg vremena – dodao je. 

Odluka o objavi uvođenja eura

Vlada je donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje dan uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena.

– Euro će postati službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine – kaže se u Vladinoj Odluci o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koju je predstavio ministar financija Marko Primorac.

Razdoblje dvojnog optjecaja počinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati i traje do 14. siječnja 2023. u 24:00 sata. Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja je od 5. rujna 2022. u 00:00 sati do 31. prosinca 2023. u 24:00 sata.

Osnovan Organizaciji odbor obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

Vlada je donijela odluku o osnivanju Organizacijskog odbora za središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koje će se u organizaciji Vlade RH održati 5. kolovoza u Kninu.

Za koordinatora Organizacijskog odbora odredila je državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darka Nekića, a u Odboru su još i predstavnik Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednika Republike, Ureda predsjednika Vlade, Ministarstva obrane Glavnog stožera Oružanih snaga RH, MUP-a, Ravnateljstva policije, gradonačelnik Knina te predstavnik HRT-a.

Organizacijski odbor treba izraditi program te pripremiti i organizirati središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Novac u tu svrhu osiguran je u proračunu na razdjelima MORH-a, MUP-a i Ministarstva hrvatskih branitelja u okviru redovnih aktivnosti. Administrativno-tehničke poslove za rad Organizacijskog odbora obavljat će Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Vlada je donijela i zaključak o prihvaćanju Memoranduma o razumijevanju u vezi s prekoračenjem po tekućem računu, kojim u suradnji s HNB-om i bankama želi građanima financijski olakšati troškove tog oblika zaduživanja i otplatu "minusa". Više o tome pročitajte OVDJE.

VIDEO Inflacija i u lipnju nastavila ubrzavati! Premašila 12 posto na godišnjoj razini

Ključne riječi

Komentara 24

LL
lijepa_li si
11:42 21.07.2022.

teško je biti ne zadivljen! južna hrvatska je konačno spojena s maticom!

OT
otrovnijezik
11:25 21.07.2022.

Imat ćete spremne mjere??????????? Počnite sada pa mjere neće biti ni potrebne. Bolje spriječiti nego liječiti.

DU
Deleted user
13:13 21.07.2022.

Ispravan naziv, i najbolji mogući. Kao i Maslenički most, Paški most, Krčki most. Meni se sviđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije