UZ NEPRILAGOĐENU BRZINU

Uzroci nesreće na A6: Evo koji su glavni problemi stranih vozača kamiona na našim cestama

Foto: M. KRMPOTIĆ/Novi list
1/4
17.10.2024.
u 18:46

Radi neodgovorne vožnje potrebno je pojačati kontrole na granicama i policijske kontrole gospodarskih vozila na autocestama

Radi povećanih gužvi i gustog prometa, umor i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje ugrožavaju sigurnost cestovnog prometa. Naime, ova dva čimbenika su posebno opasna u kombinaciji s alkoholom ili drugim opojnim sredstvima. Upravo ta ubojita kombinacija bila je uzrok nesreće na autocesti A6 u smjeru Rijeke, jedan kilometar sjevernije od tunela Javorova kosa. Vozač kombija stranih registarskih oznaka se na izlasku iz tunela gdje se promet odvija jednom trakom radi radova na cesti, prešao u suprotan smjer i naletio na auto.

U prometnoj nesreći su poginule dvije osobe, a ozlijeđeno je troje ljudi koji se trenutno nalaze u KBC Rijeka na liječenju. S obzirom na to da je kombi starije vozilo, nema suvremene sustave aktivne sigurnosti kao što su upozorenje napuštanja trake, autonomno kočenje itd. Naime, vozač je ignorirao prometne signalizacije te je skrivio nesreću radi gubitka pozornosti, odnosno sposobnosti. Bio je umoran, koristio je mobitel tijekom vožnje te bio pod utjecajem alkohola i drugim stimulativnih sredstava. 

Umor je veliki problem i uzrok mnogim nesrećama na našim autocestama. Strani vozači često ne staju kako bi odmorili i voze duge relacije na nekoliko sati sna uz korištenje raznih supstanci. Osim toga, nerijetko rade i 'na crno', odnosno voze za druge poslove pa ne spavaju noću. Radi ovakvih uvjeta rada koriste opojna sredstva i mobitele kako bi ostali budni tijekom vožnje. Radi neodgovorne vožnje potrebno je pojačati kontrole na granicama i policijske kontrole gospodarskih vozila na autocestama. Nadalje, sustav beskontaktne naplate pomoći će u smanjenju rizika ovakvih nesreća, jer će vozači starih gospodarskih vozila, zbog veće emisije CO2 plaćati veću cestarinu radi koje će potencijalno kupiti i nova vozila, piše autoportal

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Svjedok strave na A6: 'Sve se razletjelo po cesti, prizor je bio stravičan'

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije