PREVRTLJIVE PROGNOZE

Stiže li nam još jedna 'topla' zima? Vakula: Ne znači da neće biti hladno, to nam pokazuje i primjer u rujnu

Foto: Davor Puklavec/Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
27.10.2024.
u 15:56

Većina dugoročnih vremenskih prognoza za srednju sezonsku/zimsku temperaturu zraka za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te bližu okolicu daju povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja od prosjeka

Poznati hrvatski meteorolog Zoran Vakula podijelio je na svom LinkedIn profilu karikaturu Nika Titanika, na kojoj se junakinja njegovih karikatura Štefica Jambriščak ''čudi'' najavama polar vortexa u 2024. te najavama tzv. ''kriofrostoglaciometeoarmagedona'' 2034., dok se to ranije nazivalo tek - najobičnijim zahlađenjem krajem listopada. Vakula je prokomentirao za Slobodnu Bosnu što je mislio tom objavom, navodeći kako si ''brojni dopuštaju javno objavljivati kojekakve prognostičke izračune budućeg stanja u atmosferi'', unatoč nedovoljnom poznavanju fizike atmosfere. 

- Meteorolozi HRT-a i Državnog hidrometeorološkog zavoda, s diplomama Prirodoslovno-matematičkih fakulteta i višegodišnjim iskustvom u praćenju i ostvarenju izračuna mnogobrojnih prognostičkih modela, ne služe se "bombastičnim" najavama, nego se trude dati pravodobne i što je moguće kvalitetnije i pouzdanije meteorološke informacije - objasnio je Vakula, upozoravajući na opasan trend. Stoga, za medij je dao svoju prognozu za ovu zimu, prema svom 30-godišnjem iskustvu. 

- Premda bi mnogi željeli što je moguće detaljniju spoznaju vremena sljedećih tjedana i mjeseci, hoće li i kada snijeg, zahladnjenje i druge meteozanimljivosti, ono što može reći "ozbiljni" školovani meteorolog, koji je svjestan ograničenja u izračunavanju budućeg vremena, teoriji kaosa na djelu i drugim "sitnicama" koje prognozu znače je "samo" - većina dugoročnih vremenskih prognoza za srednju sezonsku/zimsku temperaturu zraka za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te bližu okolicu daju povećanu vjerojatnost barem malog pozitivnog odstupanja od prosjeka. Za ukupnu sezonsku/zimsku količinu oborine nema znatnije vjerojatnosti odstupanja od prosjeka - objasnio je.

- Naravno, te spoznaje vjerojatno toplije zime ne znači da neće biti i hladnijih razdoblja i snijega. Uostalom, i sredinom rujna smo imali hladnoću kao rijetko kada u tom dijelu godine, ponegdje čak i rekordnu za sredinu rujna, a srednja mjesečna temperatura zraka na kraju je bila viša od prosječne! Kao i hladnijih razdoblja, sigurno je da ćemo u sljedećim mjesecima i osobito tijekom "zimskog" prosinca, siječnja i veljače imati i snijega, barem u gorju, te osobito u planinama, gdje je već padao. No, za detaljnije i pouzdanije prognoze valja još pričekati. I to ne samo za "zimske" mjesece, nego i za bliski nam studeni, koji nakon iznadprosječno toplog sljedećeg tjedna već daje nadu ljubiteljima hladnijeg vremena, pa i snijega. Hoće li se te nade ostvariti valja pratiti kratkoročnije prognoze, do sedam dana unaprijed, a one dugoročnije pratiti s oprezom - jer njihova vjerojatnost ostvarenja nije velika - dodao je. 

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTO Nakon sudbonosnog 'da' odjeknule sirene, kolege iznenadile sretni par: 'Učinili smo to u vatrogasnom stilu'

1/9
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar antikomunist2
antikomunist2
16:07 27.10.2024.

Biti će opet "niskih visina" temperature. Ako netko misli da sam nepismen - ne nisam, samo citiram!

Avatar Burviles
Burviles
16:17 27.10.2024.

kaj taj čovjek uopće radi ma HRT-u osim kaj ubire dobru lovu za nikaj jer je svaki dan promenada meteoroloških šetaća isto s dobrim ugovorima !!!

PR
prajdali100
18:02 27.10.2024.

Može Vakula pričati što hoće ali Indijanci su ove jeseni rano počeli sjeći šumu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije