BUDITE NA OPREZU

Vakula najavio grmljavinsko nevrijeme, upaljen i meteoalarm za ovaj dio Hrvatske: 'Mogući su izraženiji pljuskovi'

Jako jugo i kiša u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
19.10.2024.
u 11:04

I u subotu oblačnije, kišovitije i vjetrovitije na Jadranu i uz njega, moguće i uz obilnije pljuskove s grmljavinom, a sjevernije te osobito na istoku stabilnije

Promjenljivo i pretežno oblačno, mjestimična kiša uglavnom u Dalmaciji, a na otvorenom moru i otocima mogući su pljuskovi s grmljavinom, najviše sunčanih razdoblja na istoku zemlje, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Vjetar većinom slab, ponegdje umjeren istočni i sjeveroistočni. Na Jadranu umjereno, ponegdje jako jugo, prema otvorenom i olujno, a na sjevernom dijelu bura, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura između 13 i 18, na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 23 Celzijeva stupnja.

Foto: DHMZ

DHMZ je za gotovo cijelu jadransku obalu, tj. Kvarner i Kvarnerić, sjevernu, srednju te južnu Dalmaciju, upalio narančasti meteoalarm zbog jakog vjetra. Očekuju se brzine vjetra i do 95 km/h. Zapadna obala Istre, kao i riječka i splitska regija također će biti pod naletom snažnog vjetra. U dubrovačkoj regiji na snazi je žuti alarm zbog mogućeg grmljavinskog nevremena. "Mjestimice mogući izraženiji pljuskovi, uglavnom na otocima. Vjerojatnost grmljavine manja od 50 %", piše DHMZ.

Još detaljniju prognozu za HRT je pripremio meteorolog Zoran Vakula. "U subotu će oblaka na nebu iznad Slavonije, Baranje i Srijema biti manje nego u petak, pa će 'čak' prevladavati sunčano, a ni jutarnja magla neće još biti česta jer će je onemogućavati većinom umjeren istočnjak. Pritom će temperatura ujutro biti od 6 do 10 °C, popodne oko 17 °C. U središnjoj Hrvatskoj jutarnja malo viša, a dnevna i dalje niža nego na istoku, zbog i dalje dosta oblaka, iz kojih će još mjestimice malo kiše pasti u noći, samo rijetko i ujutro, kad će po nekim nizinama biti magle. Poslijepodne sunčanije", piše Vakula za HRT.

VEZANI ČLANCI:


Dijelovi nebeskog plavetnila, pa i "provirivanje" sunca, poslijepodne će se vidjeti i na sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, ali vjerojatno još ne u znatno svježijoj gorskoj Hrvatskoj. Ponegdje će i dalje biti kiše, ali većinom manje obilne nego u noći i ujutro, kad su mogući i pljuskovi s grmljavinom. Nevolje će nekima stvarati i jačanje bure, koja će osobito podno Velebita imati i olujne udare, a prije nje još jugo.

Jugo će još više onemogućavati normalnu plovidbu na srednjem Jadranu, gdje će, kao i u unutrašnjosti Dalmacije, biti promjenjivo, uz sunčana razdoblja, ali i još povremenu kišu, te uglavnom mali dnevni porast temperature zraka. Na jugu Hrvatske podjednako jako jugo, stoga na otvorenome čak i jače valovito more, i pritom promjenjivo, povremeno uz kišu, pa i obilnije pljuskove s grmljavinom, te razmjerno toplo za sredinu listopada.

U nedjelju i početkom novog tjedna jutra u kopnenom području osjetno svježija, ponegdje pri tlu uz mogućnost slabog mraza, a dnevna temperatura zraka neće se zamjetnije mijenjati. Osim ako se po nizinama ostvari mala vjerojatnost mjestimične dugotrajnije magle, koja će onemogućiti veće dnevno zagrijavanje - zamjetnije u sunčanijem višem gorju. I na Jadranu osjetno stabilnije i sunčanije nego prošlih dana, samo još u nedjelju uz ponegdje jaku, na udare i olujnu buru i jugo. Njihovo slabljenje omogućit će ne samo pad noćne i jutarnje temperature zraka nego i lokalnu sumaglicu, samo rijetko i maglu, javlja Vakula.

FOTO Masovni kolaps na Kubi: Cijela zemlja završila je u mraku, 10 milijuna ljudi ostalo bez struje

Jako jugo i kiša u Dubrovniku
1/19

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije