PROMJENA NA BOJNOM POLJU

'Vampirski dronovi' pomogli Ukrajincima u impresivnoj akciji: U noći uništili ruski tenk 'kornjaču'

Ukrainian serviceman prepares a Vampire combat drone before flying over positions of Russian troops near the frontline town of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
13.10.2024.
u 13:25

Kada su Ukrajinci počeli usred noći ispuštati desetke granata i dizati parkirana vozila u zrak, Rusi su novim dronovima dali nadimak "Baba Jaga", po vještici iz slavenskog folklora

Ukrajinska postrojba bespilotnih letjelica Nemesis izvela je prošlog tjedna impresivnu akciju, pohvalili su se iz Kijeva. Naime, u noćnoj patroli dronovi su uočili ruski brzi tenk "kornjaču". Prvo su ispustili jednu granatu koja je otvorila dodatni oklop tenka, a zatim drugu koja je detonirala ispod gusjenica tenka, a naročito je zanimljivo što se cijela misija odvila pod okriljem noći. 

"Naši piloti pokazali su najvišu razinu vještine. Treća granata je promašila, ali to nije bilo važno, oštećeni tenk je izletio s ceste, a tri člana posade brzo su pobjegla" napisali su iz Nemesisa. Predsjednik Volodimir Zelenski još u veljači je najavio osnivanje jedinice za bespilotne letjelice, prve takve u svijetu, a Mihailo Fedorov, ukrajinski ministar za digitalnu transformaciju, izjavio je da su novi dronovi "iz temelja promijenili situaciju na bojnom polju", prenosi Forbes.

Jedan od prioriteta jedinice bio je omogućavanje noćnih akcija. U prvim mjesecima rata, većina dronova bila je opremljena samo dnevnim kamerama, no krajem prošle godine, Ukrajinci su počeli opremati "vampirske" bespilotne letjelice infracrvenim kamerama koje dozvoljavaju noćne letove. Takvi "vampirski" dronovi izazvali su kaos među ruskim trupama koje su u okrilju tami vidjele određenu sigurnosti. Kada su Ukrajinci počeli usred noći ispuštati desetke granata i dizati parkirana vozila u zrak, Rusi su novim dronovima dali nadimak "Baba Jaga", po vještici iz slavenskog folklora.

Prvim napadima mete su bile stacionarne, npr. spavaonice ruskih trupa, no kako ukrajinski operateri postaju sve vještiji u upravljanju dronovima, počeli su napadati i pokretne mete. Zasigurno i dalje ne pogađaju svaki put, a o neuspjesima ne izvještavaju tako često, no to ne umanjuje postignuće nedavne misije Nemesisa.

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Ruski dron oboren nad Ukrajinom

Ukrainian serviceman prepares a Vampire combat drone before flying over positions of Russian troops near the frontline town of Bakhmut
1/14

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Pravi Slovenac na kvadrat
Pravi Slovenac na kvadrat
14:25 13.10.2024.

ali..ali...ruski tenkovi kornjače su neuništivi , tvrde ruski trolovi?!? 🤣🤣🤣

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
14:29 13.10.2024.

odlično, samo palite naci vozila ruskih okupatora

JF
JesusNavas_Furija
14:57 13.10.2024.

Naslov je primjer Göbbelsove ratne propagande.Srećom nezavisni ( i zapadni pa i ukrajinski ) internet kanali pokazuju da su Ukrajinici u defanzivi i poluokruženju u Kursku,a linija u Donbasu puca.Svakom normalnom je jasno ono što je bilo jasno na pocetku ; Ukraiina,Gruzija,Moldavija neće u NATO ( ostat će neutralne) ,morat će poštovat rusku manjinu ili politički interes s obzirom da na geoplotičku situaciju.To je osnovno A onda treba potpisati primirje i vidjeti kako dalje.Na žalost previše je ratnohuškaca na zapadu pa i u nas,poput Plenkiše koji baca 300 miliona eura u vjetar Ukrajine dok mu penzioner ima 300 eura penziju.Glasta ćemo opet za tebe!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije