PREDSTAVIO SE

Van Rompuy i Barroso: Hrvatska može brzo ući u EU

Rompuy i Josipovic3.jpg
European Council
Autor
Stojan de Prato
05.03.2010.
u 14:09

Na pitanje kako se suprotstaviti euroskepticizmu poljoprivrednika i brodograditelja, Barroso je uzvratio da “ništa u pristupnim mjerilima ne onemogućuje hrvatske vlasti da podupru one koje je pogodila gospodarska kriza”.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso, s kojim se hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas sastao u Bruxellesu, izrazio je “snažnu potporu, svoju osobnu ali i EK, Hrvatskoj na njezinu putu prema ulasku u članstvo Europske unije”.

- Pristupne je pregovore moguće brzo završiti, u skoroj budućnosti, ali treba još ispuniti nekoliko zahtjevnih mjerila. Iz Hrvatske dolaze jasni vrlo pozitivni znaci. Potrebni su, međutim, daljnji napredak u brobi protiv korupcije i organizirana zločina, s konkrenim rezultatima, nastavak preobrazba pravosuđa i javne uprave, poštovanje prava manjina te puna suradnja s ICTY-jem – rekao je Barroso novinarima nakon razgovora s Josipovićem. Napomenuo je da “posljedice globalne krize nikoga nisu poštedile, pa je i za Hrvatsku važno da provodi ustrojne preobrazbe kako bi bila konkurentna na europskome tržištu”.

- EU je spremna primiti Hrvatsku kao novu članicu, ali kada pregovori završe i Hrvati moraju biti spremni stupiti u EU. To nije puko ustanovno pitanje; to je pitanje iskrenoga uvjerenja u dobrobit od uključenja, koje sam uvjeren da će predsjednik Josipović prenijeti hrvatskome narodu – rekao je Barroso.

Na pitanje kako se suprotstaviti euroskeptocizmu poljoprivrednika i brodograditelja, koje hrvatska Vlada uvjerava da nepopularne mjere donosi zbog EU, Barroso je uzvratio da su preobrazbe “kao što je rekao i predsjednik Josipović, nužne zbog same Hrvatske te zbog pravila europskoga tržišta kojemu Hrvatska želi pristupiti svojim proizvodima”.

- Ta pravila vrijede za sve. Nema driskiminacije prema Hrvatskoj, upravo suprotno, podupiremo Hrvatsku u njezinim naporima da se priključi EU. Teške preobrazbe nisu, međutim, nužno vezane uz pristupni postupak. Širom Europe imamo sada teško gospodarsko i društveno stanje i imam punu sućut za sve radnike koje bi neka ograničenja mogla privremeno zahvatiti. Ništa u pristupnim mjerilima ne onemogućuje hrvatske vlasti da podupre one koje je pogodila gospodarska kriza. No, moramo imati na umu i dugoročni cilj. Mi, kao i hrvatske vlasti, vjerujemo da je u interesu dobrobiti hrvatskih građana da Hrvatska uđe u EU – istaknuo je Barroso. Dodao je da je “i u zemljama članicama u gospodarski dobrim vremenima potpora Uniji jaka, a slabi u razdobljima krize, kroz kakvo upravo prolazimo”.

- Odgovornost političkih vođa u demokraciji nije samo slijediti osjećaje, nego razmišljati strateški. A tu stratešku zamisao kod hrvatskih vođa vidim i podupirem – naglasio je Barroso.

Predsjednik Josipović je napomenuo da su slabosti u hrvatskoj pojoprivredi i brodogradnji “prvenstveno unutarnje prirode i treba ih riješiti neovisno o pristupnome postupku”.

Barroso je zahvalio Josipoviću na “konstruktivnome stavu prema BiH, čija je stabilizacija i kretanje prema EU u zajedničkome interesu”. Taj je stav Josipović opisao kao “potporu Hrvatske preobrazbi BiH u dobro djelujuću državu koja štiti kako sve narodne skupine, tako i svakoga pojedinoga građanina”.

Prethodno se Josipović sastao s predsjednikom Europskoga vijeća Hermanom van Rompuyem.

- Europska unija podupire hrvatski ulazak u članstvo, koji će također poslati pozitivan znak području. Pregovori se mogu zaključiti ove godine, ako se ispune svi nužni zahtjevi za članstvo. Gradeći na postignutome napretku, Hrvatska još mora poboljšati nekoliko polja. Zahtjevi za punom suradnjom s ICTY-jem također ostaju bitni. K tome, globalna novčarska kriza teško je pogodila hrvatsko gospodarstvo, ali vjerujemo da to neće utjecati na hrvatske pripreme za pristup. Primjena arbitražnoga sporazuma sa Slovenijom vrlo je važna za EU jer će stvoriti model za čitavo područje, pokazujući da se dvostrana pitanja mogu riješiti u europskome duhu. Dobra područna suradnja na zapadnome Balkanu ključ je postupka proširenja. Važno je raditi na poboljšanju dvostranih odnosa, riješiti sporove oko granica i olakšati povratak izbjeglica – rekao je Van Rompuy na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem. I on je “pozdravio konstruktivan stav predsjednika Josipovića i njegovo zanimanje za jačanje odnosa sa susjednim zemljama, posebice sa Srbijom”.

- Te ću poruke iznova naglasiti srbijanskom premijeru Cvetkoviću. Naš je zajednički cilj u iduće dvije godine postojana Bosna i Hercegovina, čvrsto na putu k euroatlantskoj integraciji. Ona ne bi smjela zaostati za područjem, a Hrvatska u tome smislu igra ključnu ulogu. Ohrabruje me nedavni sporazum o provedbi konačnih presuda koji su Hrvatska i BiH postigle. To je važan korak prema okončanju nekažnjivosti za ratne i ostale ozbiljne zločine u području – zaključio je Van Rompuy.

Ključne riječi

Komentara 43

OB
-obrisani-
16:39 05.03.2010.

Ovi naši političari su dobročudne ovčice u odnosu na EU -političare U ovoj igri jedino što može Hrvatska, je DEBLjI KRAJ Kud pet srljaš narode hrvatski, ko guske u maglu ?!?!?!?!

DU
Deleted user
17:45 05.03.2010.

telegram stil....ne vjerujem

OB
-obrisani-
16:27 05.03.2010.

Kad nas bace na koljena, tada će nas primiti u EU da nas jeftino kupe tj. da nas dokraja RAZVLASTE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije