Arhitekt savjetuje

'Vanjska stolarija od sve traženijeg materijala je praktički neuništiva'

HGK Erste
Foto: Shutterstock
1/5
06.09.2024.
u 16:36

Stambene zgrade čine gotovo 40 posto ukupne potrošnje energije u Europskoj uniji! Zato energetska obnova nekretnina postaje ključan korak prema održivijoj budućnosti.

Za izolaciju se koriste sve moderniji materijali, uvode se suvremeni sustavi grijanja i hlađenja – čime vlasnici, uz poboljšanu kvalitetu života, dugoročno štede. Ulaganje u energetsku obnovu također povećava vrijednost nekretnine, a uz dostupne subvencije i sve popularnije EKO kredite, obnova postaje pristupačnija nego ikad prije.

No, kako konkretno unaprijediti energetsku učinkovitost nekretnine stare 10, 20, pa i 50 godina? Kako odabrati prave materijale i koja je uloga banaka u promoviranju i financiranju održivih rješenja za energetske obnove?

Arhitekt i vlasnik tvrtke Desktop Art d.o.o. Ivan Mladina i strojarska inženjerka iz tvrtke Klimaproing d.o.o. Goranka Tropčić Zekan
Foto: Patrik Macek/Pixsell, Ustupljena fotografija

Arhitekt i vlasnik tvrtke Desktop Art d.o.o. Ivan Mladina i strojarska inženjerka iz tvrtke Klimaproing d.o.o. Goranka Tropčić Zekan ističu da prvi koraci trebaju uključivati detaljnu analizu postojećeg stanja kroz energetski certifikat, a zatim planiranje optimalne toplinske izolacije vanjske ovojnice zgrade.

Što preporučujete vlasnicima starijih nekretnina, koji žele unaprijediti energetsku učinkovitost svog doma? Koje ključne mjere bi trebalo poduzeti da bi se smanjila potrošnja energije u starijim zgradama i kućama?
Energetska učinkovitost temelji se prije svega na što boljem očuvanju energije – ili za grijanje ili za hlađenje. U tom smislu, prva tema bi svakako trebala biti optimalno izračunata toplinska izolacija vanjske ovojnice objekta, što uključuje vanjske zidove, vrata, prozore i vanjsku zaštitu od sunčevog zračenja. U pravilu, toplinska izolacija postavlja se s vanjske strane zidova, a njezina optimalna debljina ovisi o brojnim čimbenicima – od podneblja, preko tehničkih karakteristika vanjskih zidova, sve do posebnih zahtjeva u slučaju zgrada pod konzervatorskom zaštitom.

Neovisno o veličini objekta, poboljšanje njegove energetske učinkovitosti posao je koji bi trebalo prepustiti profesionalcima, od projektanata do izvođača. Stoga preporučujemo prvo napraviti energetski certifikat kojim se utvrđuje postojeće stanje i daje prijedlog poboljšanja, što je jednostavnije, a i jeftinije od izrade glavnog projekta. Na umu treba imati i da je posjedovanje energetskog certifikata preduvjet za prijavu na bilo koji od javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava i/ili drugih financijskih instrumenata. Izradu energetskog certifikata treba povjeriti stručnjacima koji imaju odgovarajuće ovlaštenje.

Foto: Patrik Macek/Pixsell

Kako odabrati prave materijale za obnovu starijih objekata, a da su istodobno ekološki prihvatljivi i energetski učinkoviti?
Mislim da je ekološka prihvatljivost manji problem kod toplinske izolacije od njezine energetske učinkovitosti, trajnosti i otpornosti. Naime, ako je kvalitetno izvedena, očekivani vijek trajanja vanjske ovojnice mjeri se u desetljećima. Kvalitetna vanjska stolarija, primjerice, od aluminija ili nehrđajućeg čelika praktički je neuništiva i, ako je ispravno ugrađena, služit će „zauvijek“, uz eventualnu zamjenu staklenih ispuna nakon nekoliko desetljeća. Naime, kod tih ispuna gube se energetska svojstva zbog hlapljenja plemenitog plina, kojim je međuprostor ispunjen.

Ugljikovodični proizvodi poput popularnog stiropora nastaju kao sporedni proizvod naftne industrije. Usporede li se količina zagađenja i količina energije potrebne za proizvodnju i kasnije recikliranje izolacijskog materijala s izuzetnim uštedama u potrošnji primarne energije za grijanje i hlađenje objekta tijekom njegovog dugog životnog vijeka, očekujem da je gotovo bilo koji konvencionalni izolacijski materijal u svojoj suštini ekološki prihvatljiv. Dakako, tu je i blagotvorni utjecaj Europske unije, koja pridaje izuzetan značaj konceptima održivosti i energetske učinkovitosti te je proizvodnja svega vrlo regulirana.

Pozornost javnosti svakako bi, posebice u slučaju viših, poluugrađenih, ugrađenih i općenito višestambenih zgrada trebalo skrenuti na zaštitu od požara. Prije nekoliko godina je u Londonu došlo do strašne tragedije u kojoj su izgubljeni deseci ljudskih života. Tad se zapalio stambeni neboder Grenfell, na kojem je kao toplinska izolacija korišten zapaljivi materijal.

Već sama ta činjenica ukazuje na potrebu da se angažiraju profesionalci te da se poštuje zakonska regulativa, u prvom redu Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji, uz određeni prostor za dodatna poboljšanja, prilično kvalitetno regulira obveze izrade projektne dokumentacije.

Foto: Shutterstock

Kako se moderni sustavi izolacije mogu integrirati u zgradu ili kuću koja je izgrađena prije nekoliko desetljeća, a da se pritom očuva njezin izvorni karakter?
Ovo je izuzetno kompleksno pitanje . U slučaju da je riječ o očuvanju izvornog karaktera kuće, a najčešće su to objekti pod konzervatorskom zaštitom, prije svega se treba konzultirati s nadležnim tijelima o njihovim uvjetima radi očuvanja bitnih ili možda čak i svih detalja koji su konzervatorskoj službi bitni. U tom slučaju preostaje razmotriti mogućnosti ugradnje toplinske izolacije s unutarnje strane vanjskog zida, što je svakako suboptimalno ili, ako okolnosti zahtijevaju, precizno snimanje vrijednih detalja fasade, uzimanje otisaka izvornih štukatura i tome slično, uklanjanje stare fasade, postavljanje toplinske izolacije i novog sloja zida, koji će služiti kao stabilna podloga za montažu dekorativnih elemenata. Naposlijetku se obavlja precizna faksimilska rekonstrukcija završne fasade.

Kako tehnologija može pomoći u "pomlađivanju” starijih objekata, a da se pritom smanje troškovi energije? Koje biste ključne promjene predložili za unaprjeđenje sustava grijanja i hlađenja u starijim objektima?
Dosad smo spominjali samo poboljšanje energetske učinkovitosti starijih objekata s aspekta poboljšavanja karakteristika vanjske ovojnice. Da bi objekt zaista bio energetski učinkovit, potrebno je dotaknuti se i teme tehnologije sustava grijanja i hlađenja. Ovo je iznimno važan i kompleksan čimbenik u ukupnoj optimizaciji energetske učinkovitosti zgrade pa je za idealne rezultate neophodan multidisciplinarni pristup projektnom zadatku. Na njemu trebaju surađivati projektanti više struka, u prvom redu arhitekti i strojarski inženjeri, ali i elektroinženjeri, projektanti vodovoda i odvodnje, čak ponekad i projektanti konstrukcije.

Osnovni princip energetske učinkovitosti je prvo smanjiti energetske potrebe zgrade, a potom koristiti energetski učinkovitije tehničke sustave. Zato je izuzetno bitno prvo provesti energetsku obnovu vanjske ovojnice, a zamjena ili poboljšanje sustava grijanja, hlađenja, pripreme potrošne tople vode i ventilacije slijedi paralelno ili nakon obnove, ali nikako prije obnove ovojnice.

Nakon što smo smanjili energetske potrebe, slijedi ugradnja dizalice topline za potrebe grijanja (a može i za hlađenje). Pritom je moguće ići u kompletnu obnovu i zamijeniti postojeća ogrjevna tijela novim niskotemperaturnim sustavima poput stropnog i zidnog grijanja-hlađenja uz, već svima poznati, sustav podnog grijanja. Sve to treba pratiti i novi sustav automatske regulacije da bi se iskoristile sve prednosti novoga sustava – od komfora do uštede energije.

Foto: Shutterstock

Kako se korištenje obnovljivih izvora energije, poput solarnih panela, može integrirati u stariju arhitekturu? Preporučujete li to inače svojim klijentima?
Nema nikakvih prepreka da se solarni paneli integriraju u stariju arhitekturu, osim ako nije riječ o objektima pod konzervatorskom zaštitom, kad se prethodno svakako treba konzultirati s nadležnim tijelom. U svim ostalim slučajevima gotovo je sigurno da se na zgradu – na njezin krov ili pročelje – može postaviti određeni broj solarnih panela.

To mogu biti toplovodni solarni paneli, koji su namijenjeni grijanju tople vode, ili fotonaponski solarni paneli, koji služe za proizvodnju električne energije. Fotonaponske panele moguće je postaviti u standardnom obliku, kao ploče na uobičajenu krovnu konstrukciju ili umjesto krovnog pokrova, a čak je moguće koristiti ih dijelom umjesto vanjske fasade. Pir ugradnji fotonaponskih panela treba paziti na protupožarnu sigurnost i na statičku nosivost, ako se paneli postavljaju na postojeću krovnu konstrukciju.

Banka koja vjeruje u očuvanje okoliša i društva

Erste banka ističe se svojom predanošću održivom razvoju, kombinirajući brigu o društvu i okolišu s odgovornim financiranjem kako fizičkih tako i poslovnih klijenata. Brojnim proizvodima i uslugama podupire svoje klijente pri kupnji nekretnine, poboljšanju njezine energetske učinkovitosti i obnovi te kupnji ekovozila.

Stambeni EKO kredit namijenjen je za:

  • poboljšanje energetske učinkovitosti (ugradnja opreme za korištenje obnovljivih izvora energije, zahvati na nekretnini koji utječu na smanjenje potrošnje energije, izvedba toplinske izolacije stambenih objekata) te

  • kupnju, izgradnju ili dogradnju stambenih nekretnina energetskog razreda A+ i A.

Krediti za ekovozila namijenjeni su za kupnju:

  • vozila na električni ili plug-in hibridni pogon te pogon na vodik,

  • motornih vozila, bicikla s pomoćnim motorom, mopeda, motocikla i električnih romobila.

Investicijski kredit i projektno financiranje za stambene i poslovne zgrade namijenjeni su za izgradnju, kupnju ili adaptaciju stambenih i poslovnih zgrada.

Krediti za obnovu zajedničkih dijelova stambenih zgrada namijenjeni su za sve vrste radova na stambenoj zgradi – održavanje, obnovu, adaptaciju i/ili rekonstrukciju zgrade, nabavu opreme ili uređaja te energetsku obnovu.

Kalkulatori za energetsku učinkovitost za fizičke i poslovne klijente alati su informativnog karaktera za izračun:

  • prijelaza na obnovljive izvore energije, energetski učinkovitije uređaje i rasvjetu,

  • energetski učinkovitijih sustava grijanja i hlađenja,

  • povećanja energetske učinkovitosti nekretnine i

  • prijelaza na energetski učinkovita vozila.

Financije igraju veliku ulogu u svim aspektima gradnje i obnavljanja naših domova. Koja je uloga banaka u promoviranju i financiranju održivih rješenja za energetsku obnovu?

Strateške odluke o energetskoj obnovi zgrada donose se na europskoj i nacionalnoj razini, a za njihovu implementaciju primarno je nadležno Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Doprinos banaka pri financiranju ovakvih projekata iznimno je važan. Naime, danas komercijalne banke promoviraju održiva rješenja za energetsku obnovu i uključene su u financiranje energetske obnove, obnovljivih izvora energije i općenito svih održivih rješenja, kojima se direktno ili posredno utječe na sprječavanje i/ili prilagodbu klimatskim promjenama.

Tako je, primjerice, Erste banka iznimno fokusirana na kružno poslovanje te poštivanje okolišnih, društvenih i zakonodavnih čimbenika (engl. ESG).

Danas se često govori o ESG-u, koji osim brige o okoliš uključuje i brigu o društvenoj zajednici. Tako je Erste banka, uz podršku brojnim udrugama, inicijativama i društvenim projektima, podržala i konferenciju Podržimo održivo.

Sadržaj nastao u suradnji s HGK u sklopu konferencije Podržimo održivo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije