UREĐENJE

Varaždincima ove godine manje košnje i cvjetnih košarica

'10.03.2011. Ulica Augusta Senoe, Varazdin, Radnici varazdinske komunalne tvrtke Parkovi jutros su orezivali stabla u centru grada Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
15.03.2011.
u 09:00

Za zelenilo će komunalna tvrtka Parkovi ove godine imati dva milijuna kuna manje

Radnici varaždinskog komunalca Parkovi orezuju stabla kako bi spremna dočekala pupanje. No, osuši li se neko stablo i grm, ove ga godine neće zamijeniti novim. Naime, ove će godine Parkovi iz gradske blagajne dobiti četiri milijuna kuna za hortikulturno uređenje grada, što je smanjenje više od dva milijuna kuna.

U šumu samo "hitno"

- Danas održavamo dva milijuna kvadrata zelenih površina, puno više nego početkom prošlog desetljeća i po višim standardima. A s proračunskim novcem vratili smo se na tadašnju razinu - kaže Slavko Vegar, direktor Parkova. Tvrtka je morala smanjiti brojne intervencije na gradskom zelenilu. Ove godine neće se održavati Dravska šuma i Jelačićka. Zimus su očistili Dravsku, a dalje će intervenirati samo u hitnim slučajevima, po nalogu komunalnog redara.

Osjetno manje sezonaca

Planiraju i manje košnji, što će donijeti najveću uštedu. Oko škola i vrtića, primjerice, bit će jedna kosidba manje, oko Staroga grada dvije, a u nekim dijelovima grada i tri. Nakon što su lani "izbačene" dvije cvjetne skulpture, ove godine neće uređivati ni Cvijet u Optujskoj ulici. Ostaju još samo Paun i Raca. Građani su se navikli na brojne viseće cvjetne košare, a ove će ih godine biti tek 150, samo u užoj jezgri. - Proporcionalno smo smanjivali. Trudit ćemo se da se na prvi pogled ne zapaze velike razlike. Naročito u centru grada. S manje novca dat ćemo sve od sebe da grad izgleda kao dosad - kaže Vegar te dodaje da i dalje "šminkaju" grad, osobito uoči današnjeg posjeta hrvatske komisije za Zlatni cvijet Europe.

I stalnih je radnika (87) koliko ih je bilo na početku tisućljeća. I dalje će uzimati sezonce, no ove godine puno manje. Nekad ih je znalo biti i pedeset, a sad neće više od petnaest.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
10:19 15.03.2011.

nek samo održavaju grad čistim, ja ionak preferiram zelenilo, a ne one nakaradne gredice i košarice sa cvijećem

VA
valek000
11:38 16.03.2011.

U kakvom su onda financijskom stanju Parkovi, ako ne mogu zamijeniti jedno obično suho drvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije