Svaki drugi dan počinje joj u četiri ujutro. Utovaruje kutije i sanduke u kombi i kreće prema Zagrebu, do KBC-a Rebro. U pet sati tamo već istovaruje namirnice koje je bolnica naručila, poput zelja i cikle, i vraća se kući. U pola osam već radi na imanju u Domitrovcu u općini Vidovec.
Čuvarica sjemena
– Nakon što se vratim iz Zagreba, radim dalje narudžbe i razvozim namirnice u škole koje također opskrbljujemo. Svaki dan mi je sasvim ispunjen, i tako sve do 21 sat navečer, kad zatvorim kompjutor. Bez papirologije ne može. Poljoprivrednik danas mora biti dobar u svakom segmentu, mora biti i komercijalist, mora znati naplatiti svoju robu, znati je prezentirati. Uz to, mora poznavati i zakone koji se svaki čas mijenjaju – kaže nam Marija Cafuk koja se našla u finalu izbora za najinovativnije europske poljoprivrednice!
Ta čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja, kako je nazivaju, i jedna od najaktivnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, našla se u društvu poljoprivrednica iz pet država. Natjecanje organizira Copa-Cogeca, najveće europsko udruženje poljoprivrednih proizvođača, a objava pobjednika bit će 10. ožujka.
Marija je u finalu s još četiri poljoprivrednice – mađarskom šumarskom inženjerkom Boglárkom Biró, španjolskom ekološkom uzgajivačicom gljiva Nazaret Mateos Álvarez, talijanskom ekološkom poljoprivrednicom Immacolatom Migliaccio i ekološkom stočarkom iz Belgije Ines Theunis. Prema obrazloženju, Marija je “demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi”, a istaknuto je njezino sudjelovanje u projektu Varaždinske županije “Pokusno-pokazno polje”, kojim se prezentiraju načini na koje se mogu provesti agrotehničke mjere povezane sa smanjenjem emisije ugljika, očuvanjem biološke raznolikosti i očuvanjem domaćih sorata prilagođenih klimatskim promjenama. Marija je dobitnica brojnih priznanja, tajnica je Udruge orača i koautorica dviju knjiga, “Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje” i “Zelje na veselje”. Najpoznatija je po radu za zaštiti sjemenja varaždinskog zelja. – Sve što ima veze s varaždinskim zeljem priraslo mi je srcu i duši jer me ono odškolovalo. Još 1968. moji su roditelji na opatijskom tržištu prodavali varaždinsko zelje. Odrasla sam s njim tako da ono za mene ima drukčiju vrijednost nego za nekog drugog. Sve sa zeljem meni je gušt raditi – veli nam.
Četvrta generacija
Za najinovativniju europsku poljoprivrednicu kandidiralo ju je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije, a službeno ju je prijavila Hrvatska poljoprivredna komora. Marija je dobitnica javnog priznanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova za “žensku kreativnost u ruralnom životu“, u udruzi je proizvođača bučina ulja, članica organizacijskog odbora Zeljarijade... Ostane li joj vremena za neke hobije?
– Ostane. Volim pomagati i bavim se i humanitarnim radom. Nitko sretniji kad skuhamo 100 ili 1000 sarmi koje se prodaju za novac koji ide za neko bolesno dijete – kaže.
Marija je četvrta generacija poljoprivrednika u obitelji, a petu predvodi njezin nećak Jurica.
– Svatko je ostavio nešto svoje što je stvorio – napominje. Posla uvijek ima. No više posla nekad i ne znači i više novca. Prošle godine, na primjer, odlično je rodio krumpir. Cijene su zbog toga pale, ali posla je bilo više jer je trebalo sve te tone gomolja pobrati, zapakirati i prodati.
– Jedne godine je bolje, druge lošije. U poljoprivredi nikad ne možeš reći “tu bum ve posadil zelje i lepo bu i debelo zraslo”. Nikad se ne zna. Možeš sve odvagnuti tisuću puta, a onda može poći po krivom. Biljke su živa bića i reagiraju na svaku vremensku priliku i nepriliku – kaže. Osim krumpira i varaždinskog zelja od čuvanih sorti, obitelj proizvodi i zelje, ciklu, kelj... Zbog poštivanja plodoreda siju i kukuruz i pšenicu jer takva su pravila za dobivanje certifikata.
cuj zelje.pa valjda kupus.