Bolesno zdravstvo

Varga nudi milijardu kuna uštede da ode iz riznice

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
09.10.2014.
u 16:16

Godine 2007. HDZ je ubacio HZZO u riznicu kako bi efikasnije upravljao sredstvima, sad iz istog razloga Varga želi riznicu kod sebe

– Puno je gluhih telefona oko izlaska zdravstva iz državne riznice. Takve se odluke ne donose preko noći, a pogotovo ne na temelju izjave ministra zdravlja da postoji studija koja to opravdava, a nitko je nije vidio. Isto tako, ministar financija mora odgovoriti na pitanja koja su otvorena u ovoj polemici, a jedno od njih je troši li se novac namijenjen zdravstvu na nešto drugo kao što to sugeriraju iz HZZO-a – komentira Maja Vehovec s Ekonomskog instituta, koja se bavi analizom sustava zdravstva, najnoviji spor dvojice najmlađih Milanovićevih ministara.

Financijaš Boris Lalovac usprotivio se izlasku HZZO-a iz državne riznice jer “to nije strukturna reforma, nego tehničko pitanje”, dok Siniša Varga na tome radi otkako je ušao u najuži tim Kukuriku koalicije.

Ulaganje u budućnost

Podsjećamo, HDZ-ova je vlada od 2007. uključila u proračun prihode i rashode zdravstvenog, mirovinskog i Zavoda za zapošljavanje da bi se tim novcem učinkovitije upravljalo. Zdravstvo prvo želi van, a Varga kaže da “jedino izlazak iz HZZO-a donosi stabilizaciju zdravstvenog proračuna, uvođenje zdrave ekonomske logike i normalnog upravljanja u sustav i dokidanje prakse stalnih sanacija sustava”.

O tome nema spora u Vladi, jer svi u Vladi shvaćaju da je dobro zdravstvo ulaganje u budućnost zemlje. Samo zdravi građani mogu biti sretni, kreativni i radno sposobni, kako bi povećali bogatstvo cijele zemlje. Zato izlazak HZZO-a iz riznice, za zdravlje zemlje, nema alternative. Puno se govori o ulaganjima u zdravstvo, a to je jedno od temeljnih ulaganja – kaže Varga i obećava da će samostalan HZZO 2015. izravno uštedjeti milijardu proračunskih kuna. Znanstvenica Vehovec mu odgovara da bi rado “crno na bijelo” vidjela analizu iz koje temelji svoj optimizam.

Budžet zdravstva iznosi 23,1 milijardu kuna, od čega više od tri milijarde odlazi na sanaciju, 1,4 milijarde odnosi se na dopunsko osiguranje, što znači da za zdravstvenu zaštitu i naknade ostaje 18,5 milijardi kuna. Za normalno funkcioniranje sustava bez stvaranja novih gubitaka ministar zdravlja ima računicu od 22,1 milijarde kuna, od kojih bi 20,7 milijardi direktno bilo utrošeno na prava iz zdravstvenog osiguranja, što je milijarda manje od ove godine.

– Da bi se shvatilo zašto HZZO treba izaći iz riznice, potrebno je reći kako su sredstva koja HZZO prikupi za zdravstvo namjenska, odnosno, da bi se trebala trošiti isključivo za potrebe zdravstvenog sustava. Dakle, za plaćanje lijekova, proteza, zahvata i ostalog što spada u zdravstvenu zaštitu. Kad tome bude tako, HZZO će imati mogućnost sa svim dobavljačima pregovarati puno efikasnije o cijenama lijekova, cijenama usluga i, generalno, puno efikasnije upravljati troškovima no što je to moguće sada, kad je HZZO dio riznice. O projekciji mogućih ušteda u zdravstvenom sustavu ministar Lalovac i ja otprilike smo na istoj brojci – to je milijarda kuna. Preduvjet je, naravno, izlazak HZZO-a iz riznice. To je velik novac, no da građani ne misle da će se štedjeti na njima – milijarda kuna manje promjenom načina upravljanja HZZO-om donosi više za pacijente i liječnike. Ovo je jedna od rijetkih mjera koja zaista može donijeti više za manje novca – objasnio je Varga.

Politički dogovor

Lalovac smatra da je za državu jeftinije da se sav novac slijeva u riznicu, a ovako će “profitirati samo banka koja će obrtati državni novac”. No i on očekuje paket sustavnih mjera iz tog resora koji će rezultirati uštedama. Maja Vehovec kaže da postoje razlozi da Zavod za zdravstveno posluje na tržištu kao osiguravajući zavod, ali izlazak iz riznice treba biti popraćen političkim dogovorom.

– Zemlja koja nema gospodarskog rasta ne može imati široku obveznu zdravstvenu zaštitu, i to je glavna tema za Vladu – dodaje Vehovec.

>> Varga o HZZO-u: 'To nije na Lalovcu već na premijeru i potpredsjednicima'

Komentara 7

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
17:23 09.10.2014.

Nije mi jasno kako dva pena (za inzulin) u SLO dođu 64€...a u ZG 2000 KN (Pod Zidom)... Kako infuzijski set i rezervoar (10 kom) za inzulinsku pumpicu kod nas dođu 1700 KN a u SLO 1000 KN odnosno 130€....mislimim da kod nas netko debelo krade u tom lancu ....

NV
novo vriijeme
16:25 09.10.2014.

Neka navede konkretno na čemu će se uštedjeti milijardu a da zdravstvena zaštita bude bolja. O kakvoj procjeni kvalitete zdravstvene zaštite se govori kada se ona u bolnicama uopće ne provodi niti je sustav uspostavljen, liste čekanja koje nudi Ministarstvo zdravlja ne samo da nisu javne nego su obična sprdnja sa javnošću a znamo da su liste temelje korupcije. Tko će procjenjivati kvalitetu, ravnateljica Agencije koja je na namještena nezakonitim natječajem, hoće li procjenjivati ili izmišljati rezultate kvalitete za one koji nisu medicinari pa ih se lako impresionira. Hoće li kvalitetu krojiti mediji poput ovih transplantacija koje nisu bez razloga stalno po novinama dok se o drugim uspjesima u liječenju ne čuje ni riječ.

PA
Pave42
17:15 09.10.2014.

Hrvatska rodilišta su danima bez cjepiva za bebe,a on tvrdi da je sustav spreman za ebolu i razbacuje se izjavama ka da je izvuka državu iz krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije