Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDAN OD NAJVEĆIH MISTERIJA

Vatrena kugla na obzoru zaslijepila je sve na zemlji: 'Nebo se razdvojilo, a buka je bila nalik kamenju koje pada'

Nuklearna eksplozija
Pixabay
30.06.2024.
u 08:29

Eksplozija se čula u krugu oko 1000 kilometara, a vatrena kugla bila je široka između 50 i 100 metara. U naselju udaljenom čak 60 kilometara od siline udara popucali su prozori, a stanovnici su pričali kako ih je vrelina obarala s nogu

Prije 116 godina, 30. lipnja 1908. misteriozna eksplozija potresla je Sibir. Riječ je o Tunguškoj eksploziji, odnosno Velikoj sibirskoj eksloziji, neobičnom događaju koji se dogodio u blizini rijeke Podkamennaya Tunguska, u središnjem Sibiru. Ovo je priča o jednom od najfascinantnijih fenomena u povijesti. Te kobne jutarnje sate, u 7:14 po lokalnom vremenu, područje Tunguzije zahvatio je nevjerojatno snažan udar koji je protresao Zemlju. Eksplozija se čula u krugu oko 1000 kilometara, a vatrena kugla bila je široka između 50 i 100 metara. U naselju udaljenom čak 60 kilometara od siline udara popucali su prozori, a stanovnici su pričali kako ih je vrelina obarala s nogu. "Nebo se razdvojilo, a visoko iznad šume čitav sjeverni dio neba izgledao je kao da je prekriven vatrom. U tom trenutku, došlo je do velikog praska na nebu i čuo se glasan zvuk udarca. Udarac je bio praćen bukom nalik kamenju koje pada sa neba ili pucnjavi iz pušaka", ispričao je jedan svjedok, pisao je prije nekoliko godina BBC, prisjećajući se misteriozne eskplozije koja je sravnila šumu na površini većoj od 2000 četvornih kilometara. Čak i 20 godina poslije područje je bilo razoreno. Tako je zapisao sovjetski znanstvenik Leonid Aleksejevič Kulik koji se 20-ak godina poslije uputio u ekspedicije kako bi istražio eksploziju. Sve je i tada bilo devastirano i spaljeno. No, nije pronašao krater čime je misterij postao još misteriozniji.

Procjenjuje se da je eksplozija imala snagu između 10 i 15 megatona TNT-a, što je ekvivalentno snazi današnjih termonuklearnih bombi. Kako navodi Britannica, to je tisuću puta snažnije od atomske bombe bačene na Hirošimu u Japanu 6. kolovoza 1945. 

Svjedoci, iako rijetki u tom zabačenom dijelu Sibira, govorili su o vatrenoj kugli na nebu koja je zaslijepila sve prisutne, a potom o silovitom udaru koji je slijedio. Sreća u nesreći bila je ta što je to područje rijetko naseljeno pa nije bilo izvještaja o ljudskim žrtvama. Seizmografi diljem Europe i Azije bilježili su aktivnost od udara.

VEZANI ČLANCI:

Godinama su znanstvenici pokušavali objasniti što je uzrokovalo ovu nevjerojatnu eksploziju. Najprihvaćenija teorija je da se radilo o meteoru, kometu ili asteroidu koji je eksplodirao u atmosferi, neposredno iznad površine Zemlje. Analize tla i biljnih ostataka ukazuju na prisutnost rijetkih minerala i izotopa, koji se inače nalaze u svemirskim tijelima. Budući da je objekt eksplodirao u atmosferi visoko iznad Zemljine površine, stvorio je vatrenu kuglu i udarni val, ali ne i udarni krater.

Alternativne teorije

Tunguška eksplozija nije izbjegla ni interes zagovornika alternativnih teorija. Tako se, među ostalim, spominju teorije o izvanzemaljskom svemirskom brodu koji je eksplodirao, pa čak i o eksperimentalnim tehnologijama koje su pošle po zlu. Jedna od zanimljivijih teorija uključuje i eksperimente s Teslinim tornjevima, no za to ne postoje nikakvi dokazi. 

Danas, više od stoljeća nakon eksplozije, Tunguška ostaje jedno od najvažnijih istraživačkih polja za geofizičare i astronome. Svake godine, ekspedicije odlaze na mjesto događaja u nadi da će otkriti nove tragove i napokon rasvijetliti misterij Tunguške eksplozije. Ovaj događaj podsjeća nas na krhkost našeg planeta i potencijalne opasnosti iz svemira. Iako je prošlo više od 100 godina, Tunguška eksplozija i dalje izaziva strahopoštovanje i znatiželju među ljudima širom svijeta.

FOTOGALERIJA Iz nje je pokradeno sve što je imalo vrijednost: Od ponosa Đakova ostali su samo zidovi i šuma na krovu

Nuklearna eksplozija
1/65

 

Komentara 3

Avatar Blokiran
Blokiran
11:46 01.07.2024.

Fotonski torpedo zalutao iz nekog svemirskog sukoba.

Avatar Dalmatinac1911th_4
Dalmatinac1911th_4
23:28 30.06.2024.

Kamenje svakog dana pada iz svemira. Nekad veće, nekad manje.

GO
Gof33
23:24 30.06.2024.

E Nikola Nikola što uradi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije