UGINUO VATROGASNI PAS

Vatrogasci se oprostili od Ite, jedne od prvih potražnih pasa u Hrvatskoj

Vatrogasci 193
24.02.2023.
u 09:40

Itin rad nije uzaludan jer ima svoju nasljednicu Tai koja je prerano ostala bez učiteljice ali sigurni smo da će pokazati izvrsne rezultate kao što je i Ituška. Ita hvala ti na pomoći u stvaranju vatrogasnih K-9 timova i laj i dalje tamo negdje gore, objavili su vatrogasci

Na Facebook stranici Vatrogasci 193 oprostili su se danas o Ite, jedne od prvih potražnih pasa u Hrvatskoj i mentorici mnogim psima kasnije koji su joj slijedili. Ita je uginula u četvrtak.

– Dana 23.02.2023. napustila nas je jedna od prvih potražnih vatrogasnih pasa…Ita. Ita je bila belgijska ovčarka i sa svojim vodičem Zoranom Ravnićem prošla je sva zahtjevna testiranja koja su se postavljala ispred vatrogasnih timova s potražnim psima. Kao članica DVD-a Opatija, a nakon toga i pripadnica JVP Opatija, sudjelovala je od samog početka u stvaranju vatrogasnih K-9 timova u Hrvatskoj. Bila na bezbroj domaćih i međunarodnih vježbi, natjecanja, seminara, intervencija – stoji u objavi u kojoj su i dodali kako je njena najznačajnija intervencija bio angažman sa vatrogascima Vatrogasne zajednice Primorsko goranske županije na potresu u Petrinji gdje se zaputila odmah nakon poziva za pomoć sa ostalom ekipom iz JVP Opatija i JVP Rijeka.

– Sa njom su stasale mnoge generacije vatrogasnih potražnih pasa i bila im je svojevrsna mentorica. Ita je sa svojim vodičem bila obučena za spašavanje iz ruševina, traženje nestalih u prirodi, traženje nestalih u lavinama, spašavanje u otežanim uvjetima, desantiranje iz helikoptera. Dobitnica brojnih priznanja za svoj četveronožni humani rad. Itin rad nije uzaludan jer ima svoju nasljednicu Tai koja je prerano ostala bez učiteljice ali sigurni smo da će pokazati izvrsne rezultate kao što je i Ituška. Ita hvala ti na pomoći u stvaranju vatrogasnih K-9 timova i laj i dalje tamo negdje gore – objavili su poruku vatrogasci. 

VIDEO Pas spašen iz ruševina osam dana nakon potresa u Turskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije