Danas u Večernjem

Večernjakova analiza položaja Srba u Hrvatskoj

Naslovnica
Foto: VL
22.08.2015.
u 00:01

– Da se dvojezičnost svih ovih godina postupno uvodila u 21 općini i dva grada (Vrbovskom i Vukovaru) u kojim srpsko stanovništvo na to ima pravo, onda bi Vukovar kao zadnji u nizu bio samo nastavak kontinuiteta - kaže Džakula

Kada predstavnik srpske nacionalne manjine, a k tome predsjednik Srpskog demokratskog foruma, kaže da je uvođenje ćirilice u Vukovaru čista provokacija, a Zorana Milanovića i Milorada Pupovca naziva grešnicima hrvatskog društva koji žive od sukoba, to s jedne strane može zvučati potpuno apsurdno, a s druge strane njegovo objašnjenje posve je racionalno.

O najaktualnijem međunacionalnom pitanju, uvođenju dvojezičnosti, Veljko Džakula kaže kako je politika, i većinska hrvatska kao i manjinska srpska koju utjelovljuje SDSS, propustila svih ovih godina dvojezičnost uvesti u općinama i gradu Vrbovskom gdje je udio srpskog stanovništva veći od 33 posto, a gdje bi to bilo znatno bezbolnije nego što je to slučaj s Vukovarom. Vukovar je mjesto najvećeg ratnog stradavanja i patnje i kada se dvojezičnost u svoj svojoj punini (ne samo table, nego i dokumenti na ćirilici itd.) pokušava prvo uvesti ondje, onda je to za Džakulu samo Milanovićeva želja za provokacijom i iritiranjem.

– Da se dvojezičnost svih ovih godina postupno uvodila u 21 općini i dva grada (Vrbovskom i Vukovaru) u kojim srpsko stanovništvo na to ima pravo, onda bi Vukovar kao zadnji u nizu bio samo nastavak kontinuiteta. Ovako je to gorući problem – rekao je Džakula. Po njemu bi bilo najlogičnije da se dvojezičnost prije nego u Vukovaru uvela u Vrbovskom.

Cijelu analizu pročitajte u subotnjem izdanju Večernjeg lista koje možete prelistati i na e-izdanju!

Iz Večernjeg lista od subote izdvajamo i ove teme:

>> Izbjeglička kriza: Hrvatska spremna pomoći, ali je odlučila braniti granice

>> Predizborna pomoć: Vaučeri za struju i veće socijalne naknade samcima i samohranim roditeljima

>> Ugledni časopis za arbitražu: Hrvatska se može pozvati na presedan V. Britanije i S. Arabije

>> Radimir Čačić: Karamarko će dobiti priliku da sastavi vladu, s njim mogu surađivati

Naručite školske udžbenike: Za čitatelje Večernjeg lista poseban popust na školski pribor! Potražite u Večernjem kupon s 20 posto popusta!

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 100

JK
ja-kan
22:08 21.08.2015.

Pupovac se pokazao kao daleko ekstremniji od svoga prethodnika Raškovića.

BA
barbaizamerike
21:48 21.08.2015.

najveci problem srba u hrvatskoj su njihovi poluticari koji ih vode ali i politicki huskasi iz srbije I oni potpiruju vatru

Avatar NikadRobom
NikadRobom
22:05 21.08.2015.

Jer to onaj Dzakula kojega smo za Bljesak uhitili sa papovkom pa dobio aboliciju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije