Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE PONIŠTITI IZBORE

Šeparović: Kakav državni udar? Nema govora o tome! Milanović ne može biti mandatar čak i ako sad podnese ostavku

Ustavni sud objavio: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
19.04.2024.
u 14:47

Zoran Milanović nije doveo u pitanje regularnost parlamentarnih izbora, poručeno je ovog petka s Ustavnog suda, ali prava na premijersku funkciju i sastavljanje Vlade više nema

Nova bomba s Ustavnog suda stigla je ovog petka, nakon održane izvanredne sjednice na kojoj je većinom donesena odluka da Zoran Milanović nakon ovih održanih izbora više ni u kojem slučaju ne smije biti idući hrvatski premijer. Iako parlamentarne izbore neće poništiti, potvrdio je Šeparović, mogli bi poništiti odluku o davanju mandata ukoliko u njoj bude i Milanović. 

Šeparović je na samom početku pročitao priopćenje Ustavnog suda doneseno o parlamentarnim izborima. U njemu se, između ostalog, navodi kako Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni predsjednik Vlade. Devet sudaca od 12 prisutnih podržalo je ovaj zaključak, a jedan je bio suzdržan, potvrdio je nakon pročitanog priopćenja Šeparović, a potom krenuo odgovarati na pitanja novinara. 

- Ustavni sud je iznad građana i predsjednika i vlade, iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren, ali on nije podnio ostavku. Sada je gotovo, on više ne može biti mandatar za sastav vlade. On se svojim postupanjem doveo u tu poziciju i to stranke moraju poštivati. Po potrebi će donijeti posebnu odluku - komentirao je, navodeći kako bi Sud mogao poništiti odluku ako mandat dobije Milanović.

Što ako Zoran Milanović podnese ostavku sada?

- On je upozoren na vrijeme da ako želi politički istupati kao mandatar, morao je odmah podnijeti ostavku. Sam je sebe isključio iz mogućnosti da bude mandatar. Sankcije mogu biti poništavanje odluke o dodjeli mandata Zoranu Milanoviću - komentirao je Šeparović.

'Volju birača ne diramo'

Nije bitno što je govorio, nego njegovo djelovanje i kako je postupao, poručio je. Šeparović je odgovorio i na pitanje zašto ova odluka nije bila donesena prije izbora, s obzirom na to da je dio birača glasao za Rijeke pravde računajući na Milanovića kao budućeg premijera.

- Volju birača mi nećemo dirati. Mi smo svoje rekli, nije bilo potrebe da se svaki dan javljamo. Međutim, nakon izbora naša je ocjena da Milanović nije doveo u pitanje regularnost izbora do te mjere da bi poništio izbore. Nikakve prijetnje nemaju utjecaja na Ustavni sud. Njegove izjave o nama kao osobama su nebitne. Mi nismo reagirali jer smo se naljutili, već zato što Milanović nije poštivao naše upozorenje. Ovo je toliko jasno kršenje Ustava da je Sud morao reagirati - pojasnio je.

Novinari su ga pitali i je li svjestan da će neki ovaj potez nazivati ''državnim udarom''. 

- Kakav državni udar? Zato postoji Ustavni sud da neustavne postupke svodi na Ustav. Neka tumači svatko kako hoće. To su preteške riječi i ne želim da takve poruke idu van. Ranije su bile predstave za javnost u kojima su suci oblačili toge i glumili, mi smo rekli da to nećemo raditi, ali dodali da sjednice suda neće biti otvorene za medije, sve do pandemije - komentirao je. 

- Nikakav kaos ne može nastati. Vjerujte, apsolutno smo bili svjesni odgovornosti za donošenje ove odluke. Znali smo da ona neće biti blagonaklono prihvaćena u dijelu javnosti, ali smo bili spremni jer smo bili ocijenili da bismo u protivnom postupali protiv svoje savjesti. Svi koji tako govore su se trebali držati Ustava, a ne sada stvarati kaos. Ustavni sud sigurno nije odgovoran za kaos koji bi nastao - komentirao je. 

U slučaju da se izbori ponište, Milanović će se smjeti kandidirati, potvrdio je predsjednik Ustavnog suda. Šeparović je odgovorio i na tvrdnje da je ovo izravno uplitanje u pregovore koji se trenutno odvijaju između političkih opcija. 

- Ovo je danas bio zadnji dan. Ili danas, ili nikada. Ne možemo svaki dan nastupati, jasno je što se može. Mi se ne možemo povući i šutjeti od straha da polijeva vatru benzinom. Uloga Ustavnog suda je da štiti Ustav i temelji poredak, mi smo time svoju ulogu izvršili. Pozivam na smirenje tenzija, a neka se većina formira prema tome tko će 76 ruku dobiti - komentirao je. 

Što je točno rekao Ustavni sud?

Inače, u nastavku donosimo cijelo detaljno priopćenje u kojem se navodi odluka: 

''1. Upozorenjem broj: U-VII-1263/2024 od 18. ožujka 2024. (u daljnjem tekstu: Upozorenje od 18. ožujka 2024.) Ustavni sud Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni sud) pravodobno je upozorio Predsjednika Republike Hrvatske, g. Zorana Milanovića (u daljnjem tekstu: Predsjednik Republike), da je njegovo kandidiranje na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te isticanje njega kao kandidata za predsjednika Vlade Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Vlada) nespojivo s ustavnim položajem i ovlastima Predsjednika Republike, te načelom diobe vlasti. Predsjednik Republike upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, ako se za vrijeme obnašanja dužnosti Predsjednika Republike kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade (točke 4. i 5. Upozorenja od 18. ožujka 2024.).

2. Ustavni sud pozvao je Predsjednika Republike i političku stranku Socijaldemokratsku partiju Hrvatske (SDP) da, uvažavajući stajališta iz Upozorenja od 18. ožujka 2024., odmah prestanu s aktivnostima koje su suprotne Ustavu, a Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske da, sukladno sa svojim ovlastima, osigura održavanje izbornog procesa u skladu s Ustavom, zakonima i njegovim obvezatnim uputama (točka 7. Upozorenja od 18. ožujka 2024.).

3. Ustavni sud naglasio je da će cijeli izborni proces parlamentarnih izbora, od njegovog raspisivanja do proteka roka iz članka 90. u vezi s člankom 88. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Ustavni zakon), biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda te je upozorio na posljedice propisane člankom 89. Ustavnog zakona (točka 6. Upozorenja od 18. ožujka 2024.). 2 4. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka 2024. Državno izborno povjerenstvo izdalo priopćenje klasa: 012-01/24-01/2, ur.broj: 507-02/01-24-16 u vezi s javnim istupima Predsjednika Republike u kojem je pozvalo Predsjednika Republike da se prilikom svojih medijskih istupa suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika (odnosno koalicije). Državno izborno povjerenstvo također je pozvalo sve sudionike izbornog postupka da, već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnim uputama Državnog izbornog povjerenstva, kao i stajalištima Ustavnog suda.

5. Ustavni sud utvrđuje da je politička stranka Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) postupala po Upozorenju od 18. ožujka 2024.

6. Međutim, Predsjednik Republike, i nakon početka izborne kampanje, sve do njezinog završetka, više je puta javno izjavio da neće poštovati Upozorenje od 18. ožujka 2024. i kontinuirano ga kršio svojim višekratno izrijekom ponovljenim izjavama "da on jest u kampanji" i to kao budući predsjednik Vlade, prezentirajući pri tome politički program i članove svoje buduće Vlade. Dakle, iako nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, nastupao je kao kandidat za budućeg predsjednika Vlade. Takvim izjavama i postupanjem Predsjednik Republike ne samo da nije poštovao Upozorenje od 18. ožujka 2024., već se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima u smislu članka 89. Ustavnog zakona, što on po svom ustavnom položaju dok je Predsjednik Republike ne može biti. Ustavni položaj Predsjednika Republike nespojiv je s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor. Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne kampanje Predsjednik Republike postupao je i suprotno članku 5. stavku 2. Ustava prema kojem je svatko dužan držati se Ustava i prava i poštovati pravni poredak Republike Hrvatske te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava (članak 3.). Ustavni sud naglašava da Predsjednik Republike prije preuzimanja dužnosti pred predsjednikom Ustavnog suda polaže prisegu kojom se obvezuje na vjernost Ustavu.

7. Ustavni sud ponovno podsjeća da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji. Stoga, polazeći od svojih ustavnih ovlasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem Predsjednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. ožujka 2024., nije podnio ostavku na dužnost Predsjednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni predsjednik Vlade. Ustavni sud podsjeća da, u skladu s člankom 98. alinejom 3. Ustava, Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi, koja na temelju raspodjele 3 zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Stoga je očito da Predsjednik Republike ne može istodobno biti i kandidat za mandatara za sastav Vlade, jer se te dvije pozicije međusobno isključuju. Svako drukčije tumačenje ugrožava višestranački parlamentarni demokratski ustavni poredak i vladavinu prava. Polazeći od navedenog, Ustavni sud upozorava sve sudionike izbora održanih 17. travnja 2024. da pri predlaganju budućeg mandatara za sastav Vlade moraju biti svjesni te činjenice. Ustavni sud o tome će, po potrebi, donijeti posebnu odluku.

8. Ustavni sud nakon Upozorenja od 18. ožujka 2024. do dana održavanja parlamentarnih izbora nije želio novim upozorenjima ili priopćenjima utjecati na volju birača. Stoga naglašava da ovim priopćenjem i upozorenjem, neovisno o ustavnopravno neprihvatljivom postupanju Predsjednika Republike te nepoštovanju Upozorenja od 18. ožujka 2024., ne dovodi u pitanje volju birača izraženu na izborima održanima 17. travnja 2024.'', navodi se u priopćenju. 

Podsjetimo, Ustavni sud je Milanoviću ranije zabranio da bude kandidat na parlamentarnim izborima, ali i da sudjeluje u parlamentarnoj kampanji nakon što je najavio da će ući u bitku za novi premijerski mandat u sklopu SDP-ove koalicije. Unatoč jasnim upozorenjima, pa čak i prijetnjama da će poništiti izbore u slučaju kršenja, Milanović ih je odbacivao tijekom predizborne kampanje. Iako se Milanović na kraju nije kandidirao na parlamentarnim izborima u prvoj izbornoj jedinici, kao što je najavio, tijekom kampanje je istupao u medijima poručujući kako je ''dosta HDZ-a''.

– Ako se usude poništiti izbore, to je državni udar. Obična patvorina političkih olupina. Pridavat ću joj jednaku pozornost kao što je AP pridavao činjenicama koje je dobio od SOA-e o druženju Turudić-Mamić. Premijer je to dobio od mene, a činjenice je potpuno zanemario. Ovo je protuustavna patvorina – tvrdio je ranije Milanović. 

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 211

Avatar Salt-n-Pepa
Salt-n-Pepa
11:43 19.04.2024.

Tako je to kad Hajdaš djevojačko Dončić, javno na TV-u, kaže da Milanović prikuplja mandate i pokušava složiti vladu. Mene jedino čudi da nisu i prije reagirali?! Dakle, izbori su priznati. Sad treba maknuti Milanovića iz priče. Kao predsjednika. Dobit će odriješene ruke da pregovara u ime SDP-a, ali ne s pozicije Predsjednika RH. Nenormalno je da on daje mandat samom sebi!!!

FA
Fake
11:35 19.04.2024.

I taj je nama predsjednik države? Bože, pomozi nam.

Avatar kenj@c
kenj@c
11:31 19.04.2024.

Maknite štetočinu za sva vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije