REVIZIJA Licenciranje računovođa i revizora u BiH - najunosniji posao

Veći cenzus revizore tjera iz RS-a u FBiH

10.11.2008.
u 23:00

Poslanici Narodne skupštine RS-a nedavno su prihvatili nacrte zakona o računovodstvu i reviziji kojima se uređuju računovodstvo i revizija pravnih osoba u RS-u te organizacijskih dijelova pravnih osoba sa sjedištem izvan nje koja ostvaruju prihod u Republici Srpskoj. Tim zakonom reguliraju se brojna pitanja koja zahtijevaju direktive EU, kao što je vođenje poslovnih knjiga pravnih osoba, razvrstavanje pravnih osoba, knjigovodstvene isprave i poslovne knjige, konsolidiranje godišnjih financijskih izvještaja, kontrola kvalitete revizorskih izvještaja i dr.

Mali revizori ugroženi
Radukić je istaknuo da se pri Ministarstvu financija ovim zakonom osniva Komisija za računovodstvo i komora revizora RS-a kao neovisno tijelo nad kojim nadzor obavljaju regulatorna tijela tog ministarstva.

– Znajući da su zemlje u bližem i daljem okruženju osnovale posebna tijela za reviziju, odlučili smo osnovati Komoru revizora koja bi ujedinila ovlaštene revizore – rekao je Jovo Radukić, pomoćnik ministra financija Republike Srpske. Prihvaćanje nacrta zakona izazvalo je paniku među revizorima u Republici Srpskoj.

Razlog je što je predviđeno da kapital revizorskih društava mora iznositi najmanje 300.000 KM, a taj cenzus mora biti ispunjen u roku šest mjeseci. Naime, većina malih revizorskih društava svjesna je da ne može ispuniti cenzus te mnogi vlasnici tih društava obilaze odvjetnike i raspituju se o mogućnostima da presele svoje tvrtke u Federaciji Bosne i Hercegovine. U FBiH takav cenzus još ne postoji, ali u toku je izrada nacrta novog zakona.

Situacija u FBiH
Prema Zakonu o računovodstvu i reviziji na razini BiH, vrhovno tijelo za tu struku je Komisija za računovodstvo i reviziju. Prije nekoliko godina donesena je odluka o imenovanju Specijalnog međunarodnog savjetnika, čija je dužnost bila da formira Komisiju.

U navedenoj odluci učinjena je tiskarska pogreška u imenu specijalnog međunarodnog savjetnika (Liama Coughlana), a on je otišao iz Bosne i Hercegovine ne formiravši komisiju u roku koji mu je bio zakonski ostavljen. Ipak, komisija je formirana, a iz njezina statuta vidi se da je konstituirana kao unija dvaju entitetskih saveza.

Imena članova ne mogu se pronaći ni u jednom glasilu, međutim računovođe tvrde kako znaju da je nacionalna struktura četiri Srbina, dva Hrvata i jedan Bošnjak.

Iako komisija postoji, sve važne ovlasti prenesene su na entitetske saveze računovođa.

U Federaciji Bosne i Hercegovine ima više od 7000 certificiranih osoba iz računovodstvene struke. Ako se zna da svaki računovođa mora izdvojiti oko 1000 KM na godinu za obaveznih 40 sati obuke, nije teško izračunati koliko je novca u igri.


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije