Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prvi kvartal 2022. godine

Većini ruskih oligarha imovina drastično pala, no neki su ipak zabilježili dobitke

Muenchen: Drugi dan Security konferencije
Foto: Andreas Gebert/DPA
1/3
06.05.2022.
u 14:59

Najveći je gubitak imao Aleksey Mordashov - čak 7,19 milijardi dolara

Brojni ruski oligarsi našli su se na udaru sankcija nakon što je Rusija krajem veljače pokrenula invaziju Ukrajine. Zemlje diljem svijeta pokušavaju pronaći novac kojeg su Rusi prebacivali u inozemstvo, a brojna imovina već im je zaplijenjena te su im računi blokirani. 

U prvom kvartalu 2022. godine, većina ruskih oligarha zabilježila je drastične promjene u vrijednosti imovine, a najveći je gubitak imao Aleksey Mordashov - čak 7,19 milijardi dolara. On je, inače, glavni dioničar i predsjednik Severstala, najveće ruske čeličane i rudarske tvrtke. 

Nakon Mordashova, najveće su gubitke imali Gennady Timchenko (6,74 milijarde dolara), Vladimir Lisin (6,39 milijarde dolara), Leonid Mikhelson (5,83 milijarde dolara), Roman Abramovich (4,09 milijardi dolara), Vladimir Potanin (2,97 milijarde dolara), Alisher Usmanov (1,96 milijardi dolara) te Viktor Vekselberg (1,57 milijardi dolara).

Promjena vrijednosti imovine ruskih oligarha u prvom kvartalu 2022. godine
Foto: Marko Picek/PIXSELL

Ipak, ruska invazija Ukrajine te sankcije nisu u prvom kvartalu 2022. godine utjecale na dvojicu oligarha. Dapače, njihova imovina je porasla. 

Prvi od njih je ruski biznismen i filantrop Vyacheslav Kantor, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Kantor je na čelu grupe Acron, jednog od vodećih proizvođača i distributera mineralnih gnojiva u svijetu. U prvom kvartalu ove godine, njegova je imovina porasla 5,72 milijarde dolara. 

Drugi oligarh koji se našao u plusu jest Andrey Melnichenko kojem je imovina porasla 452 milijuna dolara. On je osnivač proizvođača gnojiva EuroChem Grupe te proizvođača ugljena SUEK-a.

VIDEO Vilu ruskog oligarha u Londonu okupirali skvoteri: S balkona se vijori ukrajinska zastava.

Danas je, podsjetimo, 72. dan ruske invazije Ukrajine. Rusija ne posustaje u napadima i granatiranjima, a Ukrajinci pokušavaju evakuirati što više civila iz ratom zahvaćenih područja. 

Europska unija predložila je embargo na rusku naftu kao dio idućeg paketa sankcija, no finalnog dogovora po tom pitanju još uvijek nema. Naime, kako bi odluka stupila na snagu, potrebna je potpora svih 27 država članica Europske unije, no neke od njih zatražile su izuzeće. Mađarska i Slovačka, primjerice, zbog toga bi trebale dobiti više vremena za prilagodbu embargu.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije