NIJE RIJEČ O EMBARGU

Velika Britanija će suspendirati 30 dozvola za izvoz oružja u Izrael

Britain's Foreign Secretary Lammy attends cabinet meeting in London
Foto: Mina Kim/REUTERS
1/2
02.09.2024.
u 19:00

David Lammy je dodao da najavljena suspenzija ne znači potpunu zabranu izvoza ili embargo na oružje

Velika Britanija će odmah suspendirati 30 od 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael zbog opasnosti da bi se takva oprema mogla koristiti za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, rekao je ministar vanjskih poslova David Lammy u ponedjeljak, pojasnivši da nije riječ o embargu.

Nedugo nakon pobjede Laburističke stranke na parlamentarnim izborima u srpnju, Lammy je kazao da će revidirati prodaju oružja britanskom savezniku Izraelu kako bi se osiguralo da se to odvija u skladu s međunarodnim pravom.

"Sa žaljenjem danas obavještavam donji dom parlamenta da zbog procjene koju sam primio ne mogu zaključiti ništa drugo nego da za određeni (dio) izvoza britanskog oružja u Izrael zaista postoji stvaran rizik da bi ga se moglo koristiti za počinjenje ili omogućavanje ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava", poručio je Lammy.

VEZANI ČLANCI:

Lammy je dodao da najavljena suspenzija ne znači potpunu zabranu izvoza ili embargo na oružje. Lammy je rekao i da Britanija još uvijek podržava pravo Izraela na samoobranu u skladu s međunarodnim pravom.

 

GALERIJA Ulice Izraela u kaosu, Netanyahu pred sve većim pritiskom zaprijetio: 'Poravnat ćemo račune'

Britain's Foreign Secretary Lammy attends cabinet meeting in London
1/52

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije