Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
francuski predsjednik

Macron nakon teškog poraza raspustio parlament i sazvao izvanredne izbore!

Macron Delivers a Speech After Results European Parliament election - Paris
Foto: Blondet Eliot/ABACA/ABACA
1/5
09.06.2024.
u 22:02

Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je donio šokantnu odluku da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore kasnije ovoga mjeseca, nakon što je na europskim izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen. Macron je rekao da su rezultati bili katastrofa za njegovu vladu i da ih ne može ignorirati.

Le Pen je ubrzo pozdravila Macronovu odluku. "Spremni smo preuzeti vlast ako nam Francuzi daju povjerenje na nadolazećim nacionalnim izborima", rekla je na skupu stranke. U visokorizičnom političkom manevru, manje od dva mjeseca prije nego što Pariz ugosti Olimpijske igre, Macron je rekao da će izbori za Narodnu skupštinu održati 30. lipnja, a drugi krug glasanja će biti 7. srpnja.

Njegova šokantna odluka mogla bi ga staviti u gotovo nemoćan položaj ako Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen uspije skupiti parlamentarnu većinu. Predvođen televizičnim 28-godišnjim Jordanom Bardellom, RN je osvojio oko 32 posto glasova na nedjeljnim izborima, znatno više od Macronovih 15 posto. Socijalisti su nadomak Macronu s 14 posto, pokazuju izlazne ankete.

Le Pen i njezin vodeći kandidat, sve popularniji 28-godišnji Jordan Bardella vide europske izbore kao referendum o Macronovoj vlasti koju obilježavaju problemi s imigracijom i kriminalom te dvogodišnjom inflacijskom krizom.

Jordan Bardella uspio je u nešto više od šest mjeseci od štićenika Marine Le Pen u Nacionalnom okupljanju, francuskoj krajnje desnoj stranci, sa svojom listom dogurati do favorita europskih izbora u Francuskoj. Ankete su i prije izbora pokazale kako njegova lista na izborima može dobiti 32 posto glasova dok lista Rennaissance Valérie Hayer koju podupire Macron ostvaruje tek 17 posto.

GALERIJA Od radosnih zagrljaja do razočaranja: Evo kako su po stožerima reagirali po stožerima


Macron Delivers a Speech After Results European Parliament election - Paris
1/23

Komentara 11

V0
Vlaskoulicanec4.0
20:49 09.06.2024.

A koga to čudi? Pa tak patuljak hoće Europu u rat! Pa, pa makronček! Na smetlište povijesti gdje ti je i mjesto?

ČI
Čife
21:39 09.06.2024.

Multikulturalnost je propala

TO
tobija
21:37 09.06.2024.

ne ide francuz rado u vojake :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije