DANAS U VEČERNJEM

Veliki intervju - Tim Orešković: Nisam lutka na koncu

naslovnica 18.6.
Foto: VL
18.06.2016.
u 00:07

– Otvoreno sam rekao Karamarku da arbitražu Ina–MOL ne smijemo prekinuti. Zadnja dva mjeseca nije komunicirao sa mnom – kazao je u velikom intervju za Večernji list Tihomir Orešković

Tihomiru Oreškoviću i nakon svega, a postao je prvi hrvatski premijer kojeg su opozvali u Saboru RH, ne manjka optimizma. Taj njegov zarazni “optimism” i dalje vrijedi. Jest, priznaje da ga bole neke stvari koje su mu se u tom procesu dogodile, poput činjenice da ministri iz HDZ-a, koji su bili njegov tim, nisu na kraju bili uz njega u sabornici, no kaže da on to razumije. Jer, to spada u politiku. Kaže da je u proteklih nekoliko mjeseci bavljenja politikom mnogo naučio i da, s obzirom na to da mentalitetom pripada američkom području, za njega pad nije poraz. Toga se držao i u biznisu, pa će i u politici. Premda još izbjegava jasno izjašnjavanje hoće li nastaviti biti politički čimbenik u Hrvatskoj, vidi se da mu je drago što ima puno onih koji mu sugeriraju i priželjkuju da se sada politički aktivira.

Smatraju da je on ipak, i u tom kratkom vremenu, bio drukčiji i “protresao” naše hrvatske glave. No, sigurna je jedna stvar – Tim Orešković ostaje sa svojom obitelji živjeti i raditi u Hrvatskoj. – Ne idemo mi nikamo – kaže.

Da ste oko SOA-e i kasnije oko arbitraže Ina/Mol popustili, vjerojatno biste još bili premijer?

Ne znam, to je sada teško reći. Znate što, dosta se pisalo i očekivalo da ću ja biti nekakva lutka na koncu, no ja imam svoje stavove i nisam postigao svoje pozicije u karijeri i u životu tako da su mi drugi donosili odluke. Ne znam što je gospodin Karamarko mislio, jer ja sam mu objasnio zašto mislim da je gospodin Markić najkvalitetnija osoba. Vrlo otvoreno sam mu prezentirao i svoj stav oko arbitraže Ina/Mol, a taj stav je bio da arbitražu ne smijemo prekinuti. Kazao sam mu da to, naravno, ne znači i da ujedno ne trebamo obnoviti pregovore s mađarskom stranom. Kad se on zbog afere morao povući iz odlučivanja o Ini, meni je bilo logično da ja preuzmem taj pregovarački prostor, jer Ina je naša strateška firma. Duboko sam se i dobro upoznao s tom temom i razgovarao sam s odvjetnicima koje je Hrvatska angažirala u toj arbitraži, dakle i s gospodinom Lukom Mišetićem.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

U Večernjem pročitajte i ove teme:

>>Predsjednica za izbore: Nitko nema većinu, apeliram na Željka Reinera da se Sabor što prije raspusti

>>Karamarko spreman i otići

>>Europučani: HDZ je srušio vlastitu Vladu samo zbog ega jednog čovjeka

>>Hrvatski huligani prekinuli utakmicu i pomogli Češkoj da izjednači

Foto: VLm

Komentara 72

Avatar mlijeko
mlijeko
22:21 17.06.2016.

Nisi sa Orepićem riješio svastiku na Poljudu i uveo si još veću pravnu nesigurnost i općenito nesigurnost u društvu..pa i dalje je ustvari vladao SDP kadar..kao da te doveo SDP..

Avatar mlijeko
mlijeko
22:28 17.06.2016.

Koliko nas još kupuje gorivo od INE. Gorivo kupujem na Petrolu jer je kvalitetnije..... i šta ako izgubimo arbitražu..Predložio bih da se svi punoljetni građani potpišu jesu li za arbitražu ili sporazumno rješenje pa ako izgubimo arbitražu da to plate oni koji su za arbitražu.. Da posjetim nitko nas nije pitao kada je SDP i HNS krenuo u arbitražu...a novinari su po zadatku šutjeli..

IS
istri
21:16 17.06.2016.

cudno kako pametan covjek nije shvatijo da u hr kao u bivsu ju. vladaju partijasi a ne strucnjaci. takvima kao ti nema im mjesto u hr mentalitetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije