Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U AKCIJI I ROBOTI

FOTO/VIDEO Veliki požar u Zaprešiću: Gasi ga više od 200 vatrogasaca, nema ozlijeđenih, stigle poruke upozorenja

Foto: Dario Topić/Robert Anić/PIXSELL
1/25
19.06.2024.
u 23:02

Gori odlagalište otpada tvrtke Eko-flor u Zaprešiću.

* Veliki požar buknuo je na odlagalištu otpada tvrtke Eko-flor u Zaprešiću

* Na terenu više od 200 vatrogasaca sa 40 vozila 

* Cesta je zatvorena za promet

* Ravnateljstvo civilne zaštite uputilo je apel građanima da ne izlaze iz domova i da zatvore svoje prozore

Veliki požar buknuo je u poslijepodnevnim satima u Zaprešiću. Kao doznajemo požar je buknuo na odlagalištu otpada tvrtke Eko flor u Industrijskoj ulici kod željezničke stanice Novi Dvori, sjever Zaprešića. 

>>> FOTO Ogroman oblak dima obavio je Zaprešić: Veliki požar se može vidjeti i iz okolnih gradova

1/18

 

Tijek požara pratite uživo: 


22:45 - Profesionalni i dobrovoljni vatrogasci Zagreba pomažu pri gašenju pożara u Zaprešiću sa 10 cisterni.

Foto: ZG193


22:30 - Ravnateljstvo civilne zaštite građanima Zaprešića i okolice poslalo je poruku za upozorenje. Prvo u obliku obavijesti pa naknadno i SMS poruku. Ovakav oblik obavijesti dio je SRUUK sustava, odnosno sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Građanima je zbog današnjeg požara, koji je i dalje u tijeku gašenja, stigao apel da zatvore sve prozore i ne napuštaju svoje domove. 

Foto: STRUUK

Podsjetimo, SRUUK je sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama je jedinstveni alat, kojim se u Hrvatskoj od kolovoza 2023. godine, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito obavještava građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta. 


21:45 - Veliki požar u pogonu za preradu plastike još uvijek traje, a po riječima ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, situacija je i dalje vrlo ozbiljna. "Evo kao što vidite, radi se o požaru u kojem gori plastika. Sve službe su na terenu, angažirano je preko 200 vatrogasaca s 40 vatrogasnih vozila", izjavio je Božinović.

"Pozvao bih građane ovog dijela Zaprešića da zatvore prozore i ostanu unutar svojih domova, jer još nemamo analizu što se točno nalazi u oblaku dima i koliko je zrak zagađen. Važno je pratiti obavijesti koje će izdavati ravnateljstvo civilne zaštite", dodao je ministar.

Božinović je također istaknuo angažiranje robota za gašenje požara uzrokovanog plastikom. "Još uvijek nemamo informaciju o uzroku požara jer je situacija i dalje dinamična.", izjavio je.

"Inspektori Državnog inspektorata provode regulaciju tvrtki, no nisam upoznat s detaljima sigurnosnih mjera na terenu. Procjenjujem da će požar trajati cijelu noć", zaključio je ministar Božinović.

 

Foto: Dario Topić


21:35 - Načelnik stožera Civilne zaštite Damir Benčević kazao je kako gašenje ide po planu no zahvaćeno je veliko područje"Radi se o požarima koji nose vrlo gorljive materijale i brzo se šire. Vjerujem da ćemo ga brzo staviti pod kontrolu, spremni smo i ne očekujemo velike materijalne štete", optimističan je Benčević. Unutrašnjost objekta zahvaćena je visokim temperaturama, što otežava pristup vatrogasaca požarištu. Više detalja pročitajte OVDJE


21:30 - Uživo s terena 


21:00 - U požaru koji je nešto prije 19 sati izbio u proizvodnoj hali društva EKO-FLOR PLUS na području Zaprešića nema ozlijeđenih osoba i pod kontrolom je vatrogasaca. Prema prvim informacijama, plamen je uočen u plastičnom otpadu kojega EKO FLOR PLUS odvojeno, kao davatelj javne usluge, prikuplja od građana i komunalnih društava. Sukladno protokolu, djelatnici su o događaju odmah izvijestili nadležne službe. Zbog svojstava zapaljenog ambalažnog otpada vatra se brzo proširila na postrojenje i opremu. Predstavnici društva EKO-FLOR PLUS surađuju sa svim nadležnim tijelima te će o pojedinostima događaja dodatno izvijestiti, a točne okolnosti i uzroci požara utvrdit će se očevidom nakon završetka vatrogasne intervencije. Svim sugrađanima zahvaljujemo na pridržavanju uputa koje izdaju nadležne službe.

>>> VIDEO Veliki požar u Zaprešiću: Gusti crni dim nadvio se iznad grada


20:30 - Vatrogasci i dalje pristižu na teren, a kako javlja Večernjakov reporter Dario Topić više od 150 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila trenutno gasi požar. Požar je i dalje u razbuktaloj fazi, plamen je otvoren,a za vatrogasce ovo će biti duga noć. Dim se širi prema sjeveru, prema Medvednici odnosno Zagorju. Stanovnici grada Zagreba srećom još nisu osjetili miris ni dim ovog velikog požara. Policija je na terenu ona preusmjerava promet, zabranjen je pristup Industrijskoj ulici. 


20:00 - Zamjenik gradonačelnika Alan Labus za Večernji list javio je kako se zapalila plastika u odlagalištu otpada i nitko na svu sreću nije stradao. "Požar u jednom od objekata na obodu odlagališta smeća Eko flor, očito se plastika zapalila. Nitko nije stradao."


19:45 - Ravnateljstvo civilne zaštite odmah je reagiralo na poziv za pomoć, mobilizirajući vatrogasce, policiju te djelatnike Područnog ureda civilne zaštite Zagreb.  "Apeliramo na građane da zatvore prozore i izbjegavaju izlazak iz domova bez nužne potrebe radi mogućih štetnih plinova koji se šire okolinom, te da se ne približavaju mjestu događaja", istaknuli su iz ravnateljstva civilne zaštite. Detaljnije pročitajte OVDJE


Iz Javne vatrogasne postrojbe Zaprešić kratko su nam potvrdili da je oko 19 sati stigla dojava u požaru te da je u ovom trenutku intervencija u tijeku te su raspoložive snage na terenu. “Trenutno je požar na području grada Zaprešića. Molimo mještane Općine Bistra da preventivno zatvore vrata i prozore”, napisali su na Facebooku iz DVD-a Bistra.

Komentara 24

JR
Jr48
20:04 19.06.2024.

"Slučajno" sljedeći požar očekujte preko Save u Samoboru u bivšoj betonari Tigra u Farkaševcu samoborskom tamo je neki "poduzetnik," nagomilao puno dvorište plastičnog i papirnatog otpada koji je trebao "zbrinuti" i preraditi pokupio lik lovu i proglasio stečaj i too već stoji godinama i nitko mu ništa ne može sljedeća faza "slučajni požar i problem riješen. Kod nas očito dok nebude kao na divljem zapadu vješanje krimosa neće biti reda.

SL
slavenZadravec
20:17 19.06.2024.

Redovna poslovna praksa tvrtki za zbrinjavanje otpada. Ne samo što ih nitko ne kažnjava nego im se uredno plaća za otpad koji je zapaljen. Dokle ovakve pripuzdarije?

IZ
izrazlica
19:52 19.06.2024.

još jedna tvrtka za "zbrinjavanje otpada"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije