VESNA PUSIĆ:

'Cirkus oko Šešelja dao se spriječiti jednom rečenicom iz Srbije'

Vesna Pusić
Foto: screenshot HRT
1/2
05.12.2014.
u 19:06

Za Šešelja je Pusić rekla da više ne postoji u nekom "činjenično-političkom smislu"

– Mislim da se cijeli cirkus (oko Vojislava Šešelja) dao spriječiti jednom rečenicom nekog visokog dužnosnika u Srbiji, ne zato što su oni odgovorni, nisu ga oni puštali iz zatvora, ali jednom rečenicom bi se Srbija i formalno ogradila od onoga što Šešelj govori – rekla je Vesna Pusić gostujući na HTV-ovoj emisiji Javna stvar.

– Ključne institucije za sankcioniranje ovakvog ponašanja su Haaški tribunal, tužiteljstvo i Vijeće sigurnosti, odnosno UN kao utemeljitelj i osnivač Haaškog tribunala. Na dan objavljivanja te odluke o privremenom puštanju mi smo odmah reagirali – rekla je Pusić. Na pitanje jesu li hrvatske institucije dovoljno reagirale, Pusić je rekla da su rezolucija Europarlamenta i deklaracija Sabora "u nekim dimenzijama i previše".

Za Šešelja je rekla da više ne postoji u nekom "činjenično-političkom smislu" te da dobiva pozornost zbog monstruoznosti svojih izjava.

Pusić se nada da će Srbija, nakon što 2015. godine preuzme predsjedanje OESS-om, zadržati razinu upravljanja koju je postavila Švicarska.

Govoreći o neodlasku premijera Zorana Milanovića u Beograd na sastanak predsjednika vlada država srednje i istočne Europe s kineskim premijerom Lijom Keqiangom, rekla je da tu ekonomske štete nema. Rekla je kako Milanovića nije zvao kineski premijer, jer ga ne može zvati u tuđu zemlju, već Aleksandar Vučić.

– Premijer Milanović misli da u ovim uvjetima dolijevati ulje na vatru možda nije najpametnije i najkonstruktivnije što se tiče odnosa između dviju zemalja – rekla je Pusić dodajući kako smatra da je to "jedna umjerena odluka".

Pusić smatra da postoji više mogućih razloga za otkazivanje projekta Južni tok, među kojima je i nedostatak sredstava.

– Mislim da postoji interes i potreba da se drži komunikacija s Rusijom – rekla je Pusić, dodajući da NATO možda nije prvi koji bi to trebao činiti, ali Europska unija jest.

Rekla je da se sukob u Ukrajini, koji je nazvala ratom niskog intenziteta koji svakodnevno nosi ljudske živote, ne smije zaobići.

– Možda se možemo složiti s time da je vrijeme da se to završi i početi razgovarati o tome kako bi se to završilo i kako bi se iz toga izišlo – rekla je Pusić. Dodala je kako je Hrvatska Ukrajini pomogla humanitarnom pomoći, kao što je zbrinjavanje ranjenika, te policijskim uniformama.

Pusić je rekla da su se ministri vanjskih poslova dogovorili da će najkasnije do kraja 2015. godine odlučiti zadovoljava li Crna Gora uvjete i hoće li im poslati pozivnicu za članstvo u NATO-u. Rekla je kako Hrvatska podupire članstvo Crne Gore te kako smatra da je već trebala dobiti pozivnicu. Dodala je i da Hrvatska želi i Makedoniju u NATO-u i Europskoj uniji.

Nije htjela prognozirati kada bi se mogla pobijediti Islamistička država.

– Faktički postoji koalicija 60-ak zemalja koje su spremne uključiti se i uključile su se u borbu protiv tog ekstremizma koji je apsolutno globalna prijetnja, koji vodi svakodnevnu borbu na terenu u Iraku i Siriji – rekla je Pusić. Dodala je da postoje zemlje koje nisu članice koalicije, ali sudjeluju u borbama, kao što je Iran.

>> Pusić: Poludjelog zločinca vratiti u Haag!

>> I Hrvatska će priznati Palestinu

Komentara 94

DI
Diosiario
19:16 05.12.2014.

Što mene briga za Šešelja. Ja živim u Hrvatskoj a on u Srbiji. Meni je puno veći problem to što su četnički potomci visoko plasirani u politici u Hrvatskoj.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:14 05.12.2014.

Vesnice Šešelj postoji još uvijek dok god po anketama dobiva podršku oko 25% stanovništva Srbije ili oko 2 milijuna ljudi i još 50% koji to podvjesno misle...

AA
AAlien
19:15 05.12.2014.

Da se padawani odreknu svog mastera? To je kao da se vi odrekntete Tita i jugo naslijeđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije