OBLJETNICA U GOSPIĆU

VIDEO 30 godina operacije Medački džep: 'Brzo smo imali ranjene, zapovjednik je vikao da ne ulazimo'

storyeditor/2022-09-09/medacki_dzep.jpeg
Foto: Udruga specijalne policije
1/3
09.09.2023.
u 10:49

Dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep '93

Ove subote u Gospiću se obilježava 30. godina vojno-redarstvene operacije Medački džep, povodom čega je organiziran i mimohod te prelet akrobatske grupe HRZ-a ''Krila Oluje''. O tome kako je izgledala cijela operacija Večernji list objavio je već kroz ispovijesti satnice Ines Strenja-Linić, bojnika Zvonka Kovačića, Martina Pezelja, Milana Milkovića Šmita, nadporučnika Ante Mrkonjića i ostalih vojnih lica koji su obilježili ovu operaciju.

Inače, dana 9. rujna 1993. u ranim jutarnjim satima pokrenuta je prva uspješno i do kraja izvedena vojno-redarstvena operacija u Domovinskom ratu, operacija Džep '93. Nakon VRO Maslenica, područje Gospića i samog grada Gospića izloženo je neprekidnim artiljerijskim provokacijama i vatri iz teških strojnica po vojnim i civilnim ciljevima

Ne znajući da je neprijatelj pripremao napadnu akciju i akumulirao napadne snage u Divoselu s ciljem proboja na cestu Gospić –Karlobag i zauzimanja strateškog vrha Visočica na Velebitu, krenuo je napad specijalnih snaga policije s Velebita, a iz doline, predgrađa Gospića i sela Bilaja, napad 9. gardijske brigade uz potporu 118. brigade i drugih postrojbi. Specijalna policija, koja je generalno bila u povoljnijem položaju od neprijateljskih snaga, uspješno je razbila neprijatelja i potisnula ga s pozicija Velebita, no uz kašnjenje od nekoliko sati zbog brojnih minskih polja i teške prohodnosti planinskog prostora.

POVEZANI ČLANCI:

Do 12 sati istog dana 9. gardijska brigada uspješno je izvršila svoju osnovnu zadaću, izvršivši napad na tri smjera, no krajnji zapadni dio u smjeru Divosela upao je u teške i krvave borbe s neprijateljskim snagama koje su samo sat kasnije od napada hrvatskih snaga isto jutro planirale krenuti u napad iz Divosela.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Komentara 53

DU
Deleted user
12:19 09.09.2023.

To je bila jedna od slavnih pobjeda Hrvatske vojske.Nek im je vjecna slava! 😎

Avatar HajdukLika
HajdukLika
11:28 09.09.2023.

‘esmo ih brate sprašili! Milina!

DU
Deleted user
12:12 09.09.2023.

Ni pasulja nisu pojeli, vec su morali bjezati, da spase zivu glavu!! Srbi su hrabri samo na jeziku I kad ih je najmanje 50 na 1 koji je vezan! Dokumentarni film detaljno prikazuje stvarne dogadjaje za vrijeme akcije raspad Srpskih paravojnih postojbi njihovu kapitulaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije