NEVRIJEME NAPRAVILO ŠTETU

VIDEO Apokaliptični prizori s istoka Hrvatske: Pogledajte bujicu vode u Iloku, poplavljen i Gradski muzej

Foto: Hrvoje Markovinović
1/15
03.06.2024.
u 19:17

Upravo stojim na polju pšenice koje gotovo pa nema više. Na šest hekatara smo jesenas posadili tu krušaricu, a led ju je stukao gotovo 90 posto, kaže poljoprivrednik Marko Maroševac iz Županje

Doslovna bujica vode poplavila je Ilok ovog ponedjeljka, nakon novog jakog nevremena koje je pogodilo istok zemlje. Snimke pokazuju velike količine vode koja je potekla ulicom zbog velikih količina kiše, a i vodostaji Dunava na tim područjima u blagom porastu.

Iako će službeni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda stići sutra, pa ćemo znati i koliko je točno kiše palo u Slavoniji, Baranji i Srijemu, radarske snimke ovog ponedjeljka pokazale su oluju koja je protutnjala tim područjem. Čitatelji su nam dojavili kako je, primjerice, u Otoku pala i veća tuča, a čini se kako je stanje u Iloku posebno dramatično. 

Prema informacijama koje smo do sada dobili nevrijeme je pogodilo Ilok, Županju i Tovarnik s okolicom. Od leda su stradali voćnjaci, vinogradi, poljoprivredne kulture, fasade kuća… I pola sata poslije nevremena na ulicama i poljima se mogao vidjeti led. Poljoprivrednici ističu kako su im nasadi šećerne repe uništeni.

Iz Iloka smo dobili i video u kojem se vidi kako ulicama teče prava bujica. Doznajemo kako je poplavljen i Gradski muzej u Iloku koji su pozvali građani da se odazovu i pomognu im spasiti što se može. Za sada nema procjena štete ali se svakako očekuje da će one biti velike.Nevrijeme praćeno tučom u popodnevnim satima u ponedjeljak prouzročilo je značajne štete poljoprivrednim kulturama u okolici Županje, a stradali su i brojni vrtovi građana toga vukovarsko-srijemskog grada.

Iz gradske uprave za sada ne raspolažu podacima o obimu šteta koje je led prouzročio, ali su, kako navode, bez sumnje velike. Osim poljoprivrednih usjeva, stradali su i i vrtovi građana Županje. Poljoprivrednik Marko Maroševac kaže kako je najviše stradalo područje uz rijeku Savu gdje su štete na usjevima i najveće.

"Upravo stojim na polju pšenice koje gotovo pa nema više. Na šest hekatara smo jesenas posadili tu krušaricu, a led  ju je stukao gotovo 90 posto", kaže taj županjski poljoprivrednik, dodajući kako leda još uvijek ima na poljima iako je od ledotuče prošlo više od dva sata.

Osim toga, vodostaj Dunava kod Dalja i Batine također je u porastu, ali i Drave u Osijeku pa je u tijeku pripremno stanje obrana od poplava, no zasad nema veće zabrinutosti. 

''Promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, lokalno i jače izraženi te obilni, posebice na istoku. Prema večeri postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, ponajprije na Jadranu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz pljuskove prolazno pojačan. Na Jadranu će puhati jugo te sjeverozapadnjak, kratkotrajno i jak. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 20 i 25 °C'', najavio je ranije DHMZ.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 1

SS
Salem Saberhagen
20:47 03.06.2024.

Vratite protugradnu zaštitu, a ne ovako se jedino brinete za profit osiguranjima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije