Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI PROJEKT

VIDEO Bjelovar postaje 'hrvatski Reykjavík': U Velikom Korenovu izbila geotermalna voda

Geotermalna voda
Screenshot/Facebook/Dario Hrebak
03.03.2024.
u 12:14

Geotermalnim izvorima u Bjelovaru planiraju se zamijeniti fosilna goriva, a očekuje se da će se tako, za početak, grijati industrijska zona grada, a potom javne ustanove i domaćinstva.

Na bušotini u Velikom Korenovu, naselju u sastavu Bjelovara, izbila je geotermalna voda. Objavio je to na svojem Facebook profilu bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, koji je uz snimku, koja je izazvala oduševljenje mještana, kratko napisao: "Voila!". Na Hrebakovu videozapisu može se vidjeti da topla voda šiklja sama od sebe, bez pumpi.

O geotermalnom projektu, da podsjetimo, Večernji list pisao je i ranije. Geotermalnim izvorima u Bjelovaru se, naime, planiraju zamijeniti fosilna goriva, a očekuje se da će se tako, za početak, grijati industrijska zona grada, a potom javne ustanove i domaćinstva. Bušenja u Velikom Korenovu započela su 10. veljače, a, prema ranijim najavama, trajala su oko dva tjedna, nakon čega je uslijedilo testiranje koje će, očekuje se, trajati oko tri tjedna. Tada će biti poznati prvi rezultati o količini vode, njezinoj temperaturi i tlaku bušotine.

Radi se, pojašnjava još Bjelovar.info, o strateškom projektu Grada Bjelovara "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije – Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1" za izradu bušotine i korištenje geotermalne energije za grijanje grada. Projekt je vrijedan 4,4 milijuna eura. Vlada Kraljevine Norveške sufinancira 1,3 milijuna eura, a milijun eura Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Bjelovar će tako postati prvi grad u Hrvatskoj koji koristi geotermalnu energiju za grijanje.   

Spomenuti projekt napravljen je s ciljem grijanje budućih "Termi Bjelovar", ali i kompletne zone gdje se mogu napraviti staklenici, poduzetničke hale i drugo za što je potrebna toplina. Dugoročan plan Grada je da se u sljedećih 10 godina napravi još pet bušotina u raznim dijelovima grada koje će se koristiti za grijanje, dodaje Bjelovar.info.

VEZANI ČLANCI:

"Mi gledamo da ćemo u idućih deset godina Bjelovar učiniti energetski u potpunosti neovisnim gradom. Ovo je samo jedan dio onoga što mi želimo postići", kazao je gradonačelnik Bjelovara, čiji su mještani zadovoljni projektom. "Ideja nije loša. Sve ovisi kako će financijski to biti za građane. Ako bude jeftinije grijanje nego što je sada, apsolutno se slažem s takvom mogućnošću", rekao je Darko iz Bjelovara za Al Jazeeru. "Sviđa mi se što će terme konačno biti u Bjelovaru. Valjda smo i mi zaslužili neke bazenčiće", kazala je ranije Blanka

VIDEO Split pogodilo grmljavinsko nevrijeme s tučom

Komentara 6

Avatar antikomunist1
antikomunist1
14:02 03.03.2024.

Bjelovar će ostati Bjelovar i ništa osim Bjelovara. Sa ili bez termalnih nalazišta!

DU
Deleted user
07:51 04.03.2024.

Kada će Pavao Vujnovac preuzeti Terme na upravljanje? Čuo sam da je ENNA već pripremila papire....

VO
voge
13:18 03.03.2024.

Nisam baš pametan.Kako sad geotermalna voda može biti 'zelena' energija a plin ne može. Nije mi to baš jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije