Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEIZDRŽIVO

VIDEO Teški uvjeti u Palači pravde: Nema klime, temperature se penju i do 38 stupnjeva!

Općinski građanski sud u Zagrebu
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
18.07.2023.
u 09:51

Podsjetimo, od 5. lipnja sudski službenici i namještenici štrajkaju zbog plaća koje smatraju preniskima za dostojanstven život i naknadu za ozbiljan posao koji obavljaju

Dok traje štrajk sudskih službenika i namještenika na hrvatskim sudovima i u državnim odvjetništvima, snimka koju smo dobili s najvećeg suda u državi, zagrebačkog Općinskog građanskog suda, govori više od tisuću riječi o uvjetima rada.

U zagrebačkoj Palači pravde u tijeku su građevinski radovi, klime nema na sudu, temperature se danju penju, kažu upućeni, i do 38 stupnjeva Celzijusa. Palača pravde, ističu, sada nema uvjete za rad sudaca i sudskih službenika čak i da  štrajk nije u tijeku, niti je prostor u kojem se može dostojno obnašati sudska vlast u ime Republike Hrvatske.

Podsjetimo, od 5. lipnja sudski službenici i namještenici štrajkaju zbog plaća koje smatraju preniskima za dostojanstven život i naknadu za ozbiljan posao koji obavljaju. Traže povišice za 6500 zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu. Imaju podršku sudaca, prvog čovjeka Vrhovnog suda, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore, samo ih resorni ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ignorira i stalno poziva na strpljenje i razumijevanje.

- Stalno nas se poziva na razumijevanje, na strpljenje, jer problem žele riješiti sveobuhvatno, kako stalno govore, a ne samo parcijalno riješiti pitanje plaća. No vidimo da su se u međuvremenu parcijalno rješavala pitanja podizanja plaća za zaposlenike u drugim sektorima i nije se spominjalo neplaćanje dana u štrajku. Ne znam zašto u našem slučaju imaju druga pravila – kazala je Iva Šušković, predsjednica SDLSNRH. 

POVEZANI ČLANCI:

- Vlada je u četiri navrata povećavala koeficijente za službenike i namještenike u pravosuđu – 2019., 2022. i 2023. godine. Vidimo da je od 549 eura do 904 eura plaća porasla za otprilike 64 posto. Ovo povećanje odnosi se na oko 7.000 zaposlenika, tvrdi Malenica koji je iznio jedan konkretan primjer sudskog zapisničara. - Od 495 eura 2016. do 843 eura danas. Tu se može vidjeti povećanje plaće u mandatu ove Vlade. Svjesni smo činjenice da su za pojedine kategorije radnih mjesta plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u Zakon o plaćama i zato idemo u sustav novih uredbi. S druge strane prosječna mjesečna neto plaća rasla je 49 posto što pokazuje da je plaća službenicima u pravosuđu rasla više od prosječne neto plaće.

Podržavate li štrajk pravosudnih djelatnika?

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Heisenberg
Heisenberg
10:15 18.07.2023.

Nije to palača pravde već nepravde!

NE
NervozniPoštar
10:17 18.07.2023.

Nema klime ni u Državnom zavodu za statistiku, s razlikom što službenici tamo rade. Ali, oni su očito manje važni. O teškim uvjetima rada u sudu se piše i kad sud ne radi, a o DZS se ne piše.

MI
Mirelica
10:40 18.07.2023.

Da je to palaca pravde,mi sada ne bi diskutirali o placama sudskih sluzbenika.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije