dio brifinga

VIDEO Hrvatski zastupnici na identifikaciji u Izraelu: 'Shvatili smo da su to majka i dijete'

Foto: Screenshot
1/5
24.10.2023.
u 11:26

Marin Miletić, Bojan Glavašević i Zvonimir Troskot posjetili su vojnu bazu Shura gdje im je volonterka Izraelskih obrambenih snaga objašnjavala detalje identifikacije posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u brutalnom terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada

U ekskluzivnoj videosnimci, koju je Večernji list dobio od kolega izraelskih novinara, vidi se dio brifinga koji su hrvatski zastupnici slušali jučer prilikom posjeta veće grupe parlamentaraca iz nekoliko europskih država izraelskoj vojnoj bazi Shura, gdje traje identifikacija posmrtnih ostataka žrtava ubijenih u brutalnom terorističkom napadu Hamasa na Izrael 7. listopada. Na snimci se vidi volonterka Izraelskih obrambenih snaga (IDF), koja radi u timu za identifikaciju žrtava, a dok govori o detaljima identifikacije, oko nje se nakratko vide i Marin Miletić i Bojan Glavašević, zastupnici u Hrvatskom saboru koji su otputovali u Izrael.

S njima je još i Zvonimir Troskot, a sva trojica dio su skupine parlamentarnih zastupnika iz niza europskih država. Konkretno, Slovenije, Austrije, Italije, Bugarske, Grčke, Belgije, Francuske i Njemačke. Volonterka IDF-a govori o tome kako su neki leševi bili toliko spaljeni da se prilikom identifikacije jednog takvog tek na snimci CT uređaja otkrilo da postoje dvije kralježnice: "Shvatili smo da su to majka i dijete bili zagrljeni dok su gorjeli do smrti", čuje se u videu. "Grozne stvari smo vidjeli…". 

VIDEO Glavašević i Miletić u Izraelu

Dio židovske tradicije je da se svaki dio tijela, čak i obrisana krv, stavlja u grob, a volonterka objašnjava kako timovi za identifikaciju među posmrtne ostatke žrtava stavljaju i, primjerice, pedantno prikupljene dijelove mozga (u primjerima kad je žrtvi puno puta pucano iz blizine u glavu) ili ubruse s obrisanom krvlju. Tijela žrtava, koje su oskvrnavili barbari, s ljubavlju se omotavaju u bijele plahte, a obiteljima žrtava vraćaju se očišćeni predmeti, makar to bile i naušnice, kako bi članovi obitelji mogli imati barem tu uspomenu na svoje najmilije, objašnjava volonterka na videosnimci. 

Također govori i o silovanjima, koja su toliko okrutna da su žrtvama, među kojima ima i djece i staraca, lomljene kosti, pa i zdjelice, od nasilne penetracije. “Zastanite i razmislite o tome što je potrebno da bi se slomila zdjelica”, govori volonterka, a kamera na trenutke tijekom videosnimke prikazuje i zastupnika Marina Miletića kako sluša sa zgroženim izrazom lica. Nakon što smo vidjeli videosnimku, podijeljenu iz kruga naših kolega izraelskih novinara, kontaktirali smo Bojana Glavaševića, saborskog zastupnika iz kluba zeleno-lijevog bloka. Kao sinu Siniše Glavaševića, novinara koji je mučki ubijen nakon pada Vukovara 1991. i čiji su posmrtni ostaci identificirani nakon ekshumacije iz masovne grobnice na Ovčari, Bojanu Glavaševiću odmah je bilo jasno u kakvu bazu su ih izraelski domaćini doveli.

– Čim sam vidio “set up” baze, odmah mi je bilo jasno da je to mjesto gdje se identificiraju žrtve. Takav “set up” smo mi imali kod ekshumacije masovnih grobnica u Hrvatskoj. Stotine posmrtnih ostataka smo gledali u toj bazi Shura. U Vukovaru je jedna žrtva ubijena tako što su joj zločinci repetirali kalašnjikov gurnut u utrobu i pucali u plod koji je nosila. Ovdje su trudnu ženu, koja je također bila u zadnjem trimestru, razrezali, izvadili joj plod iz utrobe, ubili plod dok je ona još živa gledala i krvarila, a potom ubili i nju. Hamasovci su u 24 sata na najbrutalnije načine pobili 1400 civila. Kad kažemo da je to bio teroristički napad, to je preblaga riječ, jer to djeluje impersonalnije od onoga što se dogodilo ovdje – govori Bojan Glavašević.

Skupina parlamentaraca iz raznih europskih država, u kojoj su i trojica Hrvata, imala je i sastanke u Knesetu, izraelskom parlamentu, a Glavašević kaže da je predsjednika Kneseta upitao i o uporabi oružja s bijelim fosforom u napadima izraelske vojske na Gazu. 

– Nitko od nas ne bi trebao imati navijački pristup svemu ovome. Mi smo ovdje došli i zbog toga da bi s političkim vodstvom Izraela razmijenili stavove, pa i postavili neka neugodna pitanja. Jednostavno, između opcije da komentiramo nešto iz Hrvatske i opcije da prihvatimo poziv u Izrael i informiramo se izravno, odabrali smo ovu drugu – kaže Glavašević. 

VEZANI ČLANCI:

Komentara 5

RE
reborn
12:04 24.10.2023.

Treba razumjeti da se ti teroristi nisu stvorili na području Gaze niotkuda, nego da su tamo živjeli jedno vrijeme, planirali svoje aktivnosti, bili podržavani od lokalne zajednice, da su pokojni suborci tih terorista slavljeni kao mučenici, da su bili uzor mladima i djeci u tome kraju... Tek kada se u potpunosti shvati dubina podrške koju su ti teroristi uživali od civila na području Gaze, tek onda se može razgovarati o tome na koji način Izraelci pokušavaju riješiti pitanje Gaze.

JA
Jania
16:21 24.10.2023.

Strašno. Ovo me podsjetilo na hrvatsku obitelj Čengić koju su u Erveniku smaknuli četnici. Kad su pronađena tijela, majka je držala 4-godišnjeg sina u naručju.

RO
romobil
14:20 24.10.2023.

Ko ih ne bi poželio na identifikaciji? Koristi za mrtve neprocjenjiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije