OZLIJEĐENA DVA ZASTUPNIKA

VIDEO Masovna tučnjava u turskom parlamentu: Sve je počelo zbog jednog zastupnika

Extraordinary meeting of the Turkish parliament in Ankara
Foto: CAGLA GURDOGAN/REUTERS
1/7
17.08.2024.
u 20:22

Özalan, bivši nogometaš, otišao je do govornice i gurnuo Şıka na tlo, a dok je bio na zemlji, zastupnici AKP-a nekoliko su ga puta udarili

Deseci zastupnika u turskom parlamentu potukli su se u petak tijekom rasprave o zatvorenom oporbenom zastupniku kojemu je ove godine oduzet parlamentarni imunitet. Polusatna gužva, u kojoj su ozlijeđena najmanje dva zastupnika, dovela je do prekida zasjedanja. Zastupnici su se naposljetku vratili na glasovanje kojim je odbijen prijedlog oporbe da vrati parlamentarni mandat odvjetniku i aktivistu za ljudska prava Canu Atalayu koji je svoje mjesto u parlamentu osvojio na izborima prošle godine nakon kampanje koju je vodio iz zatvorske ćelije. Naime, Atalayu je oduzeto mjesto nakon prepirke u parlamentu u siječnju, unatoč naporima kolega ljevičarskih zastupnika da zaustave postupak.

Riječ je o jednom od sedam optuženih koji su 2022. godine osuđeni na 18 godina zatvora nakon kontroverznog suđenja u kojem je nagrađivani filantrop Osman Kavala također osuđen na doživotni zatvor. Atalay (48) izabran je je za zastupnika ljevičarskog TIP-a koji ima tri zastupnička mjesta u turskom parlamentu. Odluka parlamenta u siječnju da oduzme mandat Atalayu uslijedila je nakon presude Vrhovnog žalbenog suda koji je potvrdio njegovu presudu, otvarajući put ukidanju njegova zastupničkog imuniteta.

Ali 1. kolovoza ustavni sud koji preispituje jesu li odluke sudaca u skladu s turskim temeljnim zakonom iznio je stajalište da je Atalayevo smjenjivanje s mjesta člana parlamenta "ništavno". U petak je sukob izbio nakon što se član vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) Alpay Özalan obrušio na Ahmeta Şıka, člana ljevičarske Radničke stranke Turske (TIP), koji je osudio način na koji turska vlada tretira Atalaya.

POVEZANI ČLANCI:

– Nije iznenađenje da Atalaya nazivate teroristom. Svi građani trebaju znati da su najveći teroristi u ovoj zemlji oni koji sjede na tim klupama – rekao je Şık, ukazujući na vladajuću većinu. Özalan, bivši nogometaš, otišao je do govornice i gurnuo Şıka na tlo, a dok je bio na zemlji, zastupnici AKP-a nekoliko su ga puta udarili. Deseci zastupnika pridružili su se tučnjavi. Snimka objavljena na internetu prikazuje tučnjavu, a zatim osoblje kako čisti mrlje od krvi s poda parlamenta. Zastupnik iz Republikanske narodne stranke (CHP) i jedan iz Stranke narodne jednakosti i demokracije (DEM) zadobili su ozljede glave. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije