VEČERNJI U BEOGRADU

Matej Periš nestao prije točno mjesec dana: U potrazi sudjelovali ronioci, forenzičari, ribari...

Matej Periš
Foto: Matija Habljak/PIXSELL/nestali.gov.hr
1/5
31.01.2022.
u 11:12

Prije nekoliko dana oglasio se i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao kako je praćena linija kretanja Mateja te noći kada je nestao te da sada policija traga za tijelom

Danas je točno mjesec dana otkako je 27-godišnji Splićanin Matej Periš nestao u Beogradu i otkad mu se gubi svaki trag. Ono što se zna jest da je Matej oko 2 sata poslije ponoći, u noći 30./31. prosinca, izašao iz kluba u kojem se nalazio s prijateljima i krenuo trčati ulicama grada koji ne poznaje. Zna se da je u jednom trenutku došao i do restorana Savanova, koji je od kluba Gotik, u kojem su se nalazili, udaljen manje od kilometra.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Matej je tu ušao u hladne vode Save i od tada mu se gubi trag. Njegovi prijatelji su ubrzo primijetili da ga nema, ali nisu dizali paniku pa su se i u apartman vratili bez Mateja. Čudno im je bilo što mu je jakna ostala unutra, ali tome nisu pridavali previše pozornosti. Prema nekim informacijama, oni su nestanak Mateja policiji prijavili oko 10 sati toga 31. prosinca, a prema drugim informacijama ta prijava stigla je tek oko 18 sati. Ubrzo je započela i policijska potraga koja već mjesec dana nije dala nikakav rezultat.  

VIDEO Nenad Periš: Moja se nada nije ugasila, hvala MUP-u Srbije na onome što radi

Podsjećamo kako je Matej, zajedno s prijateljima iz Splita, odlučio 2022. godinu dočekati u Beogradu. Do sada su samo slušali i čitali o provodu u Beogradu, o nadaleko poznatim splavovima, kafićima, diskotekama, a sada su to i sami odlučili doživjeti. Dečki su u Beograd došli preko Zagreba, gdje su iznajmili kombi s kojim su se potom dovezli do Beograda gdje su iznajmili apartman. U noći 30./31. prosinca odlučili su se za izlazak u klub Gotik koji se nalazi u tzv. Beton hali. Riječ je o nekadašnjem skladištu beogradske luke koje je prije nekoliko godina pretvoreno u niz ekskluzivnih kafića, klubova i restorana. Beton hala je na samoj obali rijeke Save i na samo nekoliko stotina metara zračne linije od središta Beograda. U blizini je i toliko spominjani Beograd na vodi. 

U klubu Gotik sve je bilo super do negdje 2 sata kada je započela agonija koja traje i danas. Naime, tada je iz još neutvrđenih razloga iz kluba izašao Matej i počeo trčati okolnim ulicama Beograda. Nitko se još nije oglasio s bilo kakvim objašnjenjem zašto je Matej tada izašao iz kluba ni kamo je krenuo. S policijskom istragom pojavile su se i snimke nadzornih kamera iz grada na kojima se vidi kako Matej u majici kratkih rukava trči kroz grad. Vidi se i kada je pokušao zaustaviti taksi, ali je vozilo bilo zauzeto te je nastavio dalje.

VIDEO Snimke iz noći nestanka Mateja Periša

Kasnije se doznalo i kako su nadzorne kamere na Gotiku radile, ali i da su iz nekoga razloga bile okrenute prema zidu, a ne prema ulici. Stoga se i ne vidi je li Matej vani s nekim razgovarao i je li došlo do nekih problema. Srbijanska policija i svi drugi tvrde da u klubu i oko njega te noći nije bilo nikakvog sukoba. Navodno su to potvrdili i mnogi drugi, a tijekom očevida nisu pronađeni ni bilo kakvi drugi dokazi koji bi upućivali na neki sukob. Međutim, navodno je u samome klubu došlo do nekih razmirica s osobljem kluba oko jedne naručene boce viskija. Pisalo se i kako je u to vrijeme u klubu bilo i društvo iz Zadra. Navodno je bilo i nekih problema oko računa, ali i da to nije bilo ništa ozbiljno.

Posebnu pozornost izazvala je snimka površine rijeke Save na kojoj se vidi kako nešto pluta. Što je to bilo, do sada nije potvrđeno, ali je MUP Srbije objavio kako se na snimkama vidi objekt koji se kreće nizvodno Savom od Brankova mosta prema ušću u Dunav te da se lokacije tog objekta poklapaju s posljednjim registriranim lokacijama s Matejeva mobitela. Je li u rijeci bio Matej, nitko za sada ne može znati.

VIDEO Ovo je snimka iz Save za koju je policija potvrdila da je nastala u noći Matejeva nestanka: "Postoji sumnja da je ušao u vodu, ali ne i potvrda toga, a snimke se još obrađuju i izoštravaju"

Otkako je Matej nestao, srbijanska policija traga za nestalim Splićaninom. Na terenu su bili pripadnici ne samo policije nego i žandarmerije, ronioci, specijalne postrojbe policije, forenzičari i drugi. Njima cijelo vrijeme pomažu i lokalni ribari. Mjesto gdje se sumnja da je Matej ušao u Savu pretražili su i ronioci, a pretražene su obje obale rijeke. Potraga se vršila i sa sonarima, termovizijskim kamerama, posebno obučenim policijskim psima… Kako nije bilo rezultata, potraga je ubrzo proširena i na Dunav koji se od restorana Savanova nalazi na kilometar udaljenosti. Srbijanski MUP potragu je proširio i na gradove nizvodno, a o nestanku Mateja izviješten je i Interpol te susjedne države. Pretražen je i Veliki ratni otok koji se nalazi na ušću Save u Dunav.

Svu tu potragu otežavaju vremenski uvjeti. Naime, zimsko je vrijeme, a Sava je na tim mjestima iznimno brza. Vidljivost pod vodom je ravna nuli tako da se sve radi dodirom. Uz to, temperatura Save ovih dana se kreće oko 2-3 Celzijeva stupnja. Sve to vrijeme iz MUP-a Srbije ističu kako neće odustati i da će potraga za Matejem biti nastavljena sve dok ne bude riješen slučaj. Inače je srpska policija u vezi s ovim slučajem bila dosta zatvorena tako da nije bilo previše službenih informacije koje su izlazile.

Prije nekoliko dana oglasio se i srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao kako je praćena linija kretanja Mateja te noći kada je nestao te da sada policija traga za tijelom. Kazao je i kako je ovo tragedija te da će policija učiniti sve da slučaj bude rasvijetljen. Treba znati i kako srpska i hrvatska policija kontinuirano surađuju na ovome slučaju pa je tako u Beogradu boravilo izaslanstvo MUP-a Hrvatske. Najavljeno je kako će ovih dana djelatnici hrvatskog MUP-a još jednom posjetiti Beograd.

VIDEO Matejev otac: Zvala me hrvatska policija i obavijestila da dolaze. Ne znam imaju li kakve nove dokaze

Inače, cijeli ovaj slučaj prepun je nekih čudnih događaja koji kreću s trenutkom kad je Matej izašao iz Gotika. Nejasno je i zašto se sve ovo vrijeme njegovi prijatelji iz Splita ne oglašavaju oko svega što se događalo. Mnogi su mišljenja da oni znaju više nego što se govori. Tu je i Splićanka Maja Sopta koja je u to vrijeme boravila u Beogradu, a koju Matej poznaje. On je nju zvao te večeri kada je nestao, ali mu se nije javila. Bio je to njegov posljednji poziv. I ona se ne oglašava posebno, a u njenoj izjavi srbijanskim medijima puno je čudnih stvari te vlada gotovo jednoglasno mišljenje kako i ona zna više nego što govori. Navodno su su na putu prema Beogradu Matej i prijatelji upoznali neke djevojke iz Hercegovine koje su također išle u Srbiju na doček Nove godine. Spominju se i narkotici u sobi i kombiju, ali to nije potvrđeno. U medijima se pojavila i prepiska Matejevih prijatelja i djevojke u kojoj se spominju i narkotici. Nepoznata je i uloga društva iz Zadra u cijelome ovome slučaju.

Sve to već punih mjesec dana proživljava Matejeva obitelj. Njegov otac Nenad u Beograd je doputovao 2. siječnja i od tada se neprekidno nalazi u Beogradu. I po njemu je ključan razlog Matejeva nestanka njegov izlazak iz kluba. On smatra kako se u tome krije odgovor kamo mu se sin zaputio i gdje je u konačnici stigao. Više puta je ponovio kako Matej sigurno nije namjerno skočio u rijeku. Buni ga i signal mobitela koji se u razmaku od dva i pol sata uočava na dva različita mjesta, kod Savanove i kasnije kod Ratnog otoka. Ipak, ne gubi nadu da će se na kraju sa sinom vratiti u Split poručujući kako će to biti veliko slavlje ne samo u Splitu nego i u Hrvatskoj, kao i Beogradu. Periš je više puta istaknuo kako je zadovoljan time kako MUP Srbije vodi potragu te da im maksimalno vjeruje.

VIDEO Rekonstrukcija kretanja Mateja Periša u noći nestanka

Kazao je i kako dobiva brojne poruke podrške iz cijele Hrvatske i drugih država te da mu nepoznati ljudi iz Beograda i Srbije nude smještaj, stan i hranu. On je već gotovo mjesec dana kod jednoga svoga prijatelja te ističe kako i liježe i budi se s mislima o Mateju i njegovoj sudbini.

Nažalost, i poslije mjesec dana ta se agonija i strepnja obitelji Periš nastavlja i danas nitko ne zna do kada će ona trajati i na koji način će biti završena. Svi se nadamo sretnom završetku.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Istinski Hrvatski Vitez
Istinski Hrvatski Vitez
12:23 31.01.2022.

Matej Periš nestao prije točno mjesec dana i makar izgleda malo vjerovatno treba održati nadu da če se odnekud pojaviti i od negdje svanuti.

BI
billynik
11:57 31.01.2022.

Po koji put ste objavili jedan te isti tekst, zašto je ovaj slučaj ima ovakav medijski tretman dok npr. za slučaj nestanka čovjeka u Rijeci čije je tijelo pronađeno u koritu Rječine gotovo da nije bilo riječi iako se događaa gotovo u isto vrijeme. Čudan neki medijski aršin.

DU
Deleted user
11:46 31.01.2022.

ima sto ovakvih slučajeva. zašto ste baš njega razapeli? ajde jedan članak da nam bar to objasnite. (nemojte me obrisat, nisam ništa prekršio)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije