VEČERNJI TV

VIDEO Stručnjak o atentatu na Trumpa: 'Da se radilo o ozbiljnom pokušaju, bilo bi drugačije izvedeno'

Večernji TV
Foto: VL
1/3
17.09.2024.
u 13:35

Sudski vještak za balistiku, hladno i vatreno oružje, Dubravko Gvozdanović, za Večernji TV s novinarom Darijem Topićem razgovarao je o drugom atentatu na bivšeg predjsednika SAD-a Donalda Trumpa

U dva mjeseca bivši američki predsjednik Donald Trump preživio je dva atentata. Pucnjava na bivšeg, a možda i budućeg, predsjednika u javnosti je ponovno potaknula rasprave o dostupnosti oružja u zemlji. Amerikanci su po tom pitanju i dalje vrlo podijeljeni, usprkos činjenici da na dnevnoj bazi imaju otprilike dvije masovne pucnjave. Sudskog vještaka Dubravka Gvozdanovića najviše zaprepašćuje, kaže, normalizacija atentata na predsjedničkog kandidata u javnosti i u medijskom prostoru.

On smatra da dva atentata u kratkom vremenu ukazuju da se ne radi o slučajnosti. "Kada govorimo o prvom izvršenom atentatu na Trumpa, mi na žalost nećemo dobiti odgovor i mislim da je pogrešno i da je istraga tu stala na ključnom pitanju. Svima je očito da je to napad na Trumpa, upravo meni to što je očito nije. Ključno je pitanje je li Trump bio meta. Ne kažem da skup nije bio meta, no je li on bio primarna meta" zapitao se Gvozdanović. Prema njemu, moguće je da je počinitelj bio izmanipuliran i "doveden do toga da eventualno gađa skup kako bi stvorio paniku i nered", pri čemu je činjenica da je metak okrznuo Trumpa bila "sretna okolnost koju je njegova administracija iskoristila kako bi poentirala". Pojasnio je kako je pogodak u uho bila nesretna okolnost, no za predsjedničku kampanju se pokazala kao "sretni detalj" kojim se Trump uspješno prikazao žrtvom.

"U drugom slučaju možemo govoriti da se radi o pokušaju atentata, no meni koji gledam sa strane je smiješno. Barem ono što smo dobili u medijima" otkrio je Gvozdanović pa nastavio: "Pripadnik tajne službe je otkrio strijelca jer mu je cijev virila iz grmlja, kako ga nitko nije primijetio da 12 sati tamo čeka" komentirao je. "Zanimljivo je da imate agenta tajne službe koji puca, i imate tog ozbiljnog atentatora koji na licu mjesta ostavlja dva ruksaka, pušku, spektakularno bježi automobilom, i onda ga uhapse. Da se radi o ozbiljnom pokušaju atentata, mislim da bi to bilo drugačije izvedeno" tvrdi vještak.

Poveznice u dva atentata vidi u obrascu. "Imate dva, da budem oštar, debila, koji idu izvršiti atentat na bivšeg predsjednika. To vam je meta najvišeg prioriteta. I dolazite do toga da to rade čudaci, oružjem koje izgleda kao da može isporučiti takav hitac, ali ako uđete u ozbiljniju analizu, vidite da puška korištena u prvom atentatu spada u jeftini izbor, nije opremljena optičkim ciljnikom i nema povećanje. U drugom slučaju imate poluautomatsku pušku, civilnu inačicu Kalašnjikova, udaljenost je od 280 do 430 metara. Da biste postigli taj hitac morate biti dobar strijelac, a u oba slučaja se ne radi o takvim ljudima" kazao je Gvozdanović.

Analitičari još od prvog napada na Trumpa sve češće podižu pitanje nošenja oružja u SAD-u, i Europljanima nepojmljivu kupovinu puški u supermarketu. Je li situacija tamo stvarno takva, kakav je zapravo odnos Amerikanaca prema oružju, upitali smo Gvozdanovića, koji je ustvrdio da je posljednjih godina uistinu primjetan trend sve veće učestalosti oružanih napada, ali i sve većih broja žrtava u njima. "Zadržimo se na 2023., prosjek je oko 43.000 mrtvih na godišnjoj razini, i to je strašna brojka kada promatramo ovako, ali kada stavimo u kontekst brojeva, SAD ima 300 i nešto milijuna stanovnika, otprilike 400 milijuna legalnog oružja u rukama civila, dakle 120 i nešto komada po 100 stanovnika. Kada broj smrtnih slučajeva stavimo u kontekst stvarnih brojeva, vidimo da 65 posto smrtnih slučajeva u oružanim incidentima otpada na samoubojstva" ukazao je vještak.

POVEZANI ČLANCI:

U stvarnosti, kaže, 12 do 15.000 smrtnih slučajeva godišnje povezano je s oružanim nasiljem, no u tu brojku ulaze, napominje, i smrti u sukobima s policijom, kao i smrti policijskih službenika na dužnosti. "Kada to ogolite i stavite u kontekst broja stanovnika, vi vidite da to uopće nije velik broj. Mainstream mediji guraju te podatke, a paralelno s brojkama u kojima se ističe negativni kontekst vatrenog oružja vi nećete uspjeti pročitati ili čuti vijesti u kojima je oružje upotrebljeno u pozitivnom smislu" istaknuo je Gvozdanović.

Osvrnuo se i na neobičnu situaciju u SAD-u gdje se većina masovnih pucnjava događa u samo nekoliko država, među kojima su Kalifornija i Washington DC, koje imaju neke od najstrožih zakona o oružju u SAD-u, dok npr. New Hampshire koji je mnogo liberalniji po tom pitanju ima znatno manje smrtnih slučajeva u oružanim incidentima. "Većina tih djela događa se u urbanim sredinama, ali u dijelu koji okružuje bogata područja. Radi se o kriminalnim aktivnostima i obračunima bandi, najčešće oko krijumčarenja droga" naglasio je sudski vještak Gvozdanović.

GALERIJA Pokušaj atentata na Donalda Trumpa

Večernji TV
1/16

Komentara 3

SE
Serengeti
14:20 17.09.2024.

Koja baljezaganja "stručnjaka". Naravno da se ne radi o profesionalcu jer vidimo da je Trump živ. Prvi atentator je bio jako blizu svog cilja. Rijetko tko bi mogao naciljati tako dobro dok je policija oko njega i dok ljudi viču oko njega pazi atentator na krovu. To što tajni agenti nisu primijetili drugog atentator prije govori više o tome koliko su dobri agent, koliko ih ina i koliko prostor moraju pokriti. Neka ovaj "stručnjak" malo pogleda pristranost američkih medija i što zadnje dvije godine govore o Trumpu. Oni ga predstavljaju kao najveće zlo i mene čudi da nema više ovakvih slučajeva atentata sa obzirom na polariziranu atmosferu u SAD-u.

PO
poluprovokator
00:46 18.09.2024.

Kakva meta takvi atentatori.

ZU
zutamacka
18:00 17.09.2024.

Zalosno je da u Hrvatskoj novine i TV postaje u liku gospodina Trumpa ,koji je bio Predsjednik mocne sile svijeta ,gledaju sve njegove poteze u negativnom kontestu! Pitam se zasto je tako?Sto je to u njemu negativno ,ako daje izjavee za svoj narod ,da je on prvi za koji se treba zalagati za njegov prosperitet dobrog zivota ,ljubav za svoj dom,ljubav za svoje vjerske osjecaje ,voljeti svoju povijest, voljeti svoju kulturu!!!!!!!!!Pa zar je to veliko zlo ! Pa to je taj covjek promovirao i govorio , ali gle dolazi veliko zlo iz Kine........"COVID".........ON KRIVAC ! Nema posla Narod doma u zapecku ZABRANA KRETANJA!?????????ON KRIVAC!???????????Dolaze izbori nema biracki mjesta ?/?????SVE SE GLASA SA POSTOM <!!!!!!!!Ubaci listic i EVO TI GLASA! Neznas dali si Americki Gradjanin!,ali glasao si ,ali za koga ??????????OPET ON KRIV!!!!!!!!MA DAJTE MOLIM VAS!....SAMO VI NJEGA MRZITE < BITI CE VAM ZAO ,ALI BITI CE KASNO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije