ROBOT 4. GENERACIJE

VIDEO Najsuvremeniji robotski sustav Da Vinci na Rebru: Izvršit će 300 operacija prostate, 200 ginekoloških operacija...

Zagreb: Predstavljen je robotski kirurški sustav Da Vinci koji će unaprijediti ishode liječenja onkoloških bolesti
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/28
26.07.2024.
u 13:42

Godišnje se na Rebru planira napraviti oko 300 operacija prostate robotskom platformom, 200 operacija bubrega, oko 300 operacija abdominalnih organa te 200 ginekoloških operacija

Najnapredniji robotski kirurški sustav Da Vinci koji će uvelike unaprijediti liječenje onkoloških bolesti počeo je raditi u KBC-u Zagreb. U devet dana već je njime napravljeno 16 operativnih, odmah nakon predstavljanja jučer krenula je i sedamnaesta operacija, a dnevno može napraviti dva do tri zahvata. Platforma Da Vinci vrijedna 4,3 milijuna eura kupljena je proračunskim novcem.

- Robotska kirurgija velik je iskorak u kirurgiji koji ima pozitivan efekt kako na ishode liječenja tako na ukupne troškove. Dakle, minimaliziraju se kirurški postupci i tako upotrebom najsuvremenije tehnologije poboljšavaju ishodi liječenja. Nabava ovog najmodernijeg sustava rezultat je višedesetljenog nastojanja uprave i djelatnika klinike i predstavlja iskorak i za KBC Zagreb i za čitav hrvatski zdravstveni sustav – kazao je ministar Vili Beroš.

Osim u području urologije, sustav Da Vinci koristit će se u području ginekologije, kirurgije glave i vrata, abdominalne i torakalne kirurgije, naveo je ravnatelj KBC-a prof. Ante Ćorušić. Djelatnici tih kirurgija proći će edukaciju za rad na tom sustavu, kao što su to već prošli kolege s urologije. - Svrha je da robotska kirurgija bude maksimalno iskorištena i godišnje osigura oko 1100 operacija kroz ovih pet kirurških disciplina. Robotska kirurgija je važna zato jer je preciznija, oporavak bolesnika je brži, a boravak u bolnici kraći pa s tim imamo i odgovarajuće materijalne benefite – rekao je Ćorušić.

VEZANI ČLANCI:

Godišnje se na Rebru planira napraviti oko 300 operacija prostate robotskom platformom, 200 operacija bubrega, oko 300 operacija abdominalnih organa te 200 ginekoloških operacija. Akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju i voditelj Centra za robotsku kirurgiju KBC Zagreb, podsjetio je da je osnutkom Centra za robotsku kirurgiju 2019. KBC Zagreb počeo s ovim najsuvremenijim metodama te da je odonda učinjeno više od 700 operacija radikalne prostatektomije.

VIDEO

- Sretni smo da smo dobili ovaj najsuvremeniji sustav kojim će se koristiti i druge kirurgije. Prednost ove najnovije tehnologije je što vodeći kirurg treba jednog kirurškog asistenta, onaj stari robotski sustav trebao je dva kirurška asistenta. Ovo je robot četvrte generacije i omogućava rad i drugim specijalnostima što nam je u KBC-u bilo vrlo bitno, tako da doista svima damo priliku, svim kirurškim strukama za koje je robot certificiram, da rade na ovom robotskom sustavu - rekao je akademik Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb i voditelj Centra za robotsku kirurgiju KBC Zagreb.

GALERIJA KBC Split dobio 10 novih uređaja: Pacijentima novi ultrazvuci, mamografi, roboti asistenti...

Zagreb: Predstavljen je robotski kirurški sustav Da Vinci koji će unaprijediti ishode liječenja onkoloških bolesti
1/6

Komentara 6

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
16:50 26.07.2024.

Konačno umjetna inteligencija radi i u hrvatskoj medicini! Bravo!

DU
Deleted user
16:06 26.07.2024.

Uskoro će u Hrvatskoj ostati samo roboti i Nepalci 😂

DU
Deleted user
14:39 26.07.2024.

Neka netko od doktore rodbine ode prvi na takvu operaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije