ATMOSFERSKI VRTLOZI

VIDEO Nevjerojatni prizori na Jadranu! Razvio se niz pijavica: 'Bilo ih je 20-ak'

pijavica
Foto: Luka Šustić/Neverin.hr
1/4
12.09.2024.
u 12:50

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorio je kako od danas Hrvatsku očekuje promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature. Za cijelu su zemlju izdana upozorenja i to zbog kiše, grmljavinskog nevremena ili vjetra. Najavljena promjena vremena već je pogodila dio zemlje. Primjerice, u Slivnici s pogledom prema Ugljanu i Dugom otoku razvila se pijavica. "Bilo ih je 20-ak pred ovu oluju, što sad zahvaća Zadar", naveo je jedan korisnik na društvenim mrežama. 

Osim kod Zadra, pijavice su se danas formirale u Rogoznici, Primoštenu i kod Vodica. "Nama se nisu približile, moguće da su došle do drugog otoka", rekla je čitateljica za 24sata, koja je kod Zadra snimila dvije pijavice. 

Pijavice su, kako je pojasnio DHMZ, atmosferski vrtlozi manjih dimenzija i kratkog trajanja povezane s podnicom konvektivnog oblaka. One su zapravo tornada koja nastaju iznad površine vode, poput mora i jezera. 

"U stručnoj literaturi razlikuju se dva tipa tornada, onaj koji nastaje kao dio mezociklone (termin za pojavu prepoznatljivu na Doppler radaru – vrtlog unutar konvektivne oluje koji mora zadovoljavati određene kriterije za veličinu, vertikalnu razvijenost i trajanje), i onaj koji nije dio mezocirkulacije već nastaje duž stacionarne ili slabo pokretne linije konvergencije zraka. To su uglavnom mali i razmjerno slabi vrtlozi te prvo nastaju na podlozi i u interakciji s konvektivnim oblakom i uzlaznom strujom, a mogu se protegnuti do podnice oblaka i formirati tornado", naveo je DHMZ te dodao kako najveći broj pijavica na Jadranu nastaje na drugi način. 

Pijavice se, kako se dodaje, češće javljaju u toplijem dijelu godine, osobito ljeti i u jesen kada je more još toplo, a na području Jadrana učestalije stiže hladan zrak što pogoduje nestabilnosti atmosfere pa tako i nastanku pijavica.

"Za nastanak pijavica mora postojati određena statička i dinamička nestabilnost u nižim i srednjim slojevima atmosfere. Ona može biti posljedica različitih procesa u atmosferi, od kojih je najjednostavniji dotok hladnijeg zraka nad toplu podlogu. Također mora postojati i dovoljno jaka vrtložnost, a za nju pak smicanje vjetra (razlika u smjeru i brzini vjetra između dvaju slojeva po visini) u nižim slojevima atmosfere", pojašnjeno je.

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

GALERIJA Kiša i niski oblaci u Ogulinu
pijavica
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije