Vrišteći bježali na obalu

VIDEO Objavljena dramatična snimka agresivnog morskog psa, u plićaku plivao prema kupačima

Morski pas na plaži Hurgada
Reuters
04.07.2023.
u 12:35

Posljetitelji plaže na Floridi znatno su se preplašili kada ih je golemi agresivni morski pas mlatarajući u samom plićaku natjerao na bijeg na suho.

Dramatična snimka prikazuje posjetitelje plaže u Perdido Keyu kako uživaju u danu na pijesku kada se iznenada pojavio morski pas mlatarajući svega nekoliko metara od njih. Uz mahnite povike i vriskove pobjegli su na suho, pokušavajući upozoriti sve koji psinu možda nisu uočili.

Za razliku od prizora iz popularnih filmova Ralje, u kojima se golema bijela psina prikrada kupačima sasvim tiho, čini se kako u stvarnosti to izgleda potpuno drugačije. Ovaj je morski pas bio iznimno aktivan i uznemiren dok se bacakao po plićaku, a kretao se toliko brzo da je stvarao valove na površini. Njegova golema peraja bila je jasno uočljiva

Tijekom Dana nezavisnosti zabilježeno je nekoliko prijava velikih bijelih psina, javlja WEAR.  Veliki bijeli morski psi zabilježeni su u blizini zaljeva Cape Cod u Massachusettsu, a bilo je izvješća o viđenjima uz obale Chathama, Orleansa i Nantucketa. Cape Cod je poznat kao vruća točka za morske pse zbog sve veće populacije tuljana. 'Fokus je na Cape Codu, ali ti se morski psi mogu pojaviti posvuda. Putuju cijelom obalom', rekao je za The Boston Herald John Chisholm, istraživač oceana.

Morski biolozi predlažu izbjegavanje kupanja u oceanu prije zore i nakon sumraka kada se morski psi često hrane. 'U to su vrijeme morski psi aktivniji. Tada se hrane, jer tada imaju prednost nad plijenom', objasnio je oceanski biolog Bob Hueter. Također se preporuča ne ulaziti u vodu ako krvarite i suzdržati se od nošenja svijetlih kupaćih kostima koji mogu privući morske pse.

VEZANI ČLANCI 

Na Jadranu je zabilježeno nekoliko smrtonosnih napada morskih pasa tijekom desetljeća, no za neke od njih napominju kako nema dovoljno podataka što se zaista dogodilo. Večernji list pak u tekstu od 8. rujna 1996. navodi svoju kroniku takvih napada. Kao prva žrtva spominje se Slovenka koja se 1938. kupala blizu Kraljevice. Sljedeća žrtva bila je Zagrepčanka koja je stradala 1946.

Pouzdao se zna da je zadnja zabilježena žrtva Rolf Schneider. Plivao je u Lokvi Rogoznica kod Omiša 10. kolovoza 1974. kad ga je za nogu uhvatila velika bijela psina. Talijan koji se našao blizu napao je psa pokušavajući ga otjerati. Nesretnog Nijemca uspio je izvući na plažu. No Schneider je ostao bez dijela noge i umro od krvarenja.

VIDEO Uznemirujuća snimka: Morski pas ubio Rusa u Egiptu

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Behemot
Behemot
13:21 04.07.2023.

Morski pas je u plićaku lovio ribu i žustro se kretao. To da je bio agresivan prema ljudima je čista konstrukcija kako bi se uplašili turisti u Hrvatskoj koji smetaju vlasnicima VL-a ;)

CH
chawka
14:41 04.07.2023.

Po kretnjama je izvidno da je u lovu na ribu, a galebi iznad su dodatni dokaz. Vjerojatno je stjerao ribu u plićak i onda hvatanje. Naravno, nikom nije ugodno vidjeti grdosiju kako se bacaka, pa je logicno da su utekli na obalu.

MO
moreplovac
13:23 04.07.2023.

Da mi je biti morski pas bar jedan dan....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije