DNEVNIK S BALIJA

VIDEO Okupali smo se u svetim i ljekovitim izvorima tople vode, a onda pokušali donijeti sreću lokalnom trgovcu

Mihaela Žugec
25.07.2024.
u 11:00

Turistička vodičkinja Mihaela Žugec otisnula se s kćeri, sinom i dvije prijateljice u istraživanja Balija gdje snima dokumentarni film, a o svojim avanturama donosi zanimljive videopriče za Večernji list

Svoju bučnu valovitu oazu u Candidasi na istočnom Baliju zamijenili smo nakon puna tri sata vožnje gradom Lovina na sjeveru. Putovanje je bilo dosta naporno jer iako razdaljine na otoku malo većem od Istre nisu velike, ceste su zavojite i uske, vozila kamiončići s kojih strši obujmom tri puta veća količina kukuruzovine ili košara za pijetlove, motori s kaskaderski raspoloženim vozačima, često s primjesom kamikaza gena što nikako ne doprinosi protočnosti prometa. Riskirajući život usput smo stali uz cestu u podnožju svete vulkanske planine Agung koja u tom trenutku gubitak svog vrha u erupciji 2017. nije skrivala oblacima kako to obično biva pa smo željeli iskoristiti priliku za posnimiti ju iz zraka dronom. Prateći dron vidjeli smo i puteve kojima su se spuštale rijeke lave prema moru, a bome i shvatili da lokalno stanovništvo koristi tu stvrdnutu lavu kao besplatan građevinski materijal, jer svakih nekoliko stotina metara parkiran je kamiončić u koji utovaruju vulkansko kamenje.

Prateći cestu prošli smo uz omiljeno mjesto za ronjenje pokraj grada Amed gdje se nalaze dva potopljena japanska broda iz Drugog svjetskog rata. Napokon došavši u hotel prošetali smo Lovinom koja nas je oduševila autohtonom živošću, a bome i znatno nižim cijenama nego na jugu i istoku. Umorni od puta za večerom smo odlučili sljedeći dan posvetiti odmoru u lokalnim termama, tj. stoljećima starim svetim izvorima tople vode Banjar Holly Hot Springs. Izvori su vulkanskog podrijetla, a voda bogata sumporom ljekovita za kožu i kosti.

 

Prilaz bazenima s tipičnom balinežanskom ornamentikom s obje je strane omeđen buticima na balinežanski iz kojih prodavačice vuku za rukav i nude robu po iznimno visokim iznosima pod niske. Postoji običaj kojeg se svi prodavači drže, a to je da prvi kupac po otvorenju trgovine donosi sreću. I obzirom da im donesete sreću, oni će vama spustiti cijenu. Tako smo posvuduša Nataša i ja isprobale po komad tek pridošle robe čvrsto odlučivši biti srećonoše. 

Kako je na Baliju sve ritual, a trženje je čak i spektakl, naravno da smo morale i mi dati tom otvaranju kupovine u trgovini na značaju i uprizorile smo mini modnu reviju na sveopće veselje prodavača iz svih okolnih trgovina i aktivirajući mrguda u najmlađem članu ekspedicije. Kako smo proveli dan, pogledajte u priloženim videima.
 

FOTOGALERIJA Pogledajte kako su Milanović i Plenković izgledali u djetinjstvu: Veliki sukob počeo je 2012.

1/44

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije