Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nevrijeme zahvatilo hrvatsku

VIDEO Orkanski vjetar i nevrijeme na Jadranu: Izlila se Cetina, razina mora porasla za 60 cm na Hvaru. Poplavljeni objekti diljem obale

nevrijeme
Foto: PIXSELL
1/31
22.11.2022.
u 18:12

Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom, stoji u priopćenju DHMZ-a

Dan je na Jadranu započeo s kišom uz jak, ponegdje i orkanski vjetar. Problema je od jutra bilo na području Istre gdje se pod utjecajem olujnog juga i izrazito visoke plime podigla visina mora pa je poplavila riva. Problema ima u Umagu i Poreču, te u Rovinju. Voda je u jednom trenutku došla do kafića i restorana. No, ipak u Istri zasad nema većih intervencija, a službe su spremne. 

Jaka plima i kiša izazvali su podizanje razine mora i poplavili su ulice oko gradske tržnice u Rijeci, dok se more u luci diglo do ruba rive. Obilna kiša koja od jutra pada u zaleđu Šibenika otežava promet. U gradskoj četvrti Dolac zbog jake plime poplavljen je dio rive.

Opsadno stanje trenutno je i u okolici Splita, gdje je zabilježena brzina vjetra od 109 km/h. U Starom Gradu more je od jučer poraslo za 60-ak centimetara, zbog čega je poplavljen dio rive. Dalmacija Danas prenosi kako je slično i na Čiovu gdje je poplavljeno nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i u Vodicama i u Kaštel Štafiliću.

U Šibeniku je također poplavljena riva, zbog čega je policija zatvorila promet vozila. 

nevrijeme
1/6

Izlijevanje Cetine u Omišu

Zbog obilnih oborina, nabujala je rijeka Cetina, koja se u utorak poslijepodne izlila kod Omiša i poplavila dio staroga grada, gdje 20 vatrogasaca ispumpava vodu, izvijestili su iz Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Omiša.

"Primili smo dojavu u 14,05 da se Cetina izlila na predjelu Smokvice u starom dijelu grada pa je na teren izašlo 20 vatrogasaca koji pumpama uklanjaju vodu", rekli su za Hinu u omiškome DVD-u.

Voda je prodrla i u neke podrume u tom dijelu Omiša.

Zbog vode na  kolniku, kako je javio HAK,  prekinut je promet na cesti Omiš - Kučiće.

Zbog nevremena, juga i kiše podignula se razina mora u ZadruOlujno jugo prebacuje valove preko ulaza u ACI marinu. Širom Dalmacije veliki su problemi zbog orkanskog vjetra. 

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici

Kolnici su mjestimice mokri i skliski. U Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Ponegdje u unutrašnjosti ima i magle. U priobalju puše jak vjetar. U prekidu su brojne trajektne, brodske i katamaranske linije na Jadranu. Mogući su odroni na cestama u gorju te duž Jadranske (DC8) i Ličke magistrale (DC1). Vozačima se savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Snijeg i u nizinama

Podsjetimo, kako je izvijestio DHMZ u višem gorju bit će susnježice i snijega. Do kraja dana kiša će zahvatiti cijelu Hrvatsku, a mjestimice će biti obilna, uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu i uz njega. Lokalno do kraja dana može pasti i više od 100 mm kiše, dok u sjeverozapadnim krajevima više od 30 mm.

Pritom će biti i snijega, osobito u gorskim krajevima, uz stvaranje novog snježnog pokrivača. U Gorskom kotaru i više od 10 cm, dok će susnježice, vjerojatno i snijega navečer i u noći na srijedu biti i u nizinama sjeverozapadne unutrašnjosti.

"S obzirom na premještanje duboke ciklone preko Jadrana te velikih gradijenata u polju tlaka, bit će i vjetrovito, osobito na Jadranu. U utorak najprije treba računati na jako i olujno, mjestimice i orkansko jugo (brzina vjetra mjestimice veća od 100 km/h), koje će u drugom dijelu dana na sjevernom dijelu Jadrana okrenuti na jaku i olujnu buru, a na preostalom dijelu Jadrana i na jugozapadnjak, te na jugu i južni vjetar. Bura će se u noći proširiti i na dio Dalmacije, a u srijedu će vjetar postupno slabjeti. Na sjevernom Jadranu može biti snijega nošenog jakom burom", stoji u priopćenju DHMZ-a.

Na velikom broju prometnica i autocesta diljem Hrvatske zabranjen je promet vozila, objavio je HAK. Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila zbog vjetra, dok je državna cesta Sveti Rok-Mali Alan zatvorena zbog zimskih uvjeta.

Foto: HAK

DHMZ  je za danas izdao crveni alarm za obalu. "Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, zatim će okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju.

 

Ključne riječi

Komentara 3

KA
kalafat123
16:07 22.11.2022.

Eeeeee ...... Ako je voda "došla do kafića", vrag je odnio šalu. Sve sve samo kafiće ne.

BE
Beyonder
15:52 22.11.2022.

Na tržištu postoji xy zaštita koje se montiraju na vrata da se spriječi prodor vode ali to bi značilo da ban dva kafić nebi radio i likovi bi odmah stečaj proglasili

VI
vidum
14:41 22.11.2022.

Voda dođe i u vino u podrumu, a di neće do kafića?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije