PROMENADA UZ DRAVU

VIDEO Ostvaren dugogodišnji san Osječana: Grad službeno spojen jednom od najdužih šetnica u Europi

Osijek: Otvorenje nove dionice promenade kojom se spajaju Donji i Gornji grad šetnicom uz rijeku Dravu
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/19
26.10.2024.
u 11:44

Kako bi se Osijek spojio, izgrađeno je ukupno 2,7 kilometra nove šetnice uz rijeku Dravu, što čini ukupno 10,5 kilometra duge trase kojom pješaci i biciklisti mogu prolaziti

Donji i Gornji grad Osijeka službeno je spojen šetnicom uz desnu obalu Drave, čime je označen kraj dugoočekivanog projekta u gradu na istoku Hrvatske. Osijek je time ujedno dobio i jednu od najdužih šetnica u Europi, odmah iza one u Budimpešti uz Dunav.  Kako bi se Osijek spojio, izgrađeno je ukupno 2,7 kilometra nove šetnice uz rijeku Dravu, što čini ukupno 10,5 kilometra duge trase kojom pješaci i biciklisti mogu prolaziti. Na današnjem otvorenju šetnice je, uz gradske vlasti, stigao i ministar obrane Ivan Anušić, ali i HDZ-ov Vladimir Šeks. Gradonačelnik Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo dovršetkom ovog projekta, ali najavio i nastavak gradnje promenade uz Dravu.

- Želim vam se zahvaliti što smo danas zajedno sudjelovali u povijesnoj šetnji na novootvorenoj promenadi u gradu koji spaja obale, ljude, generacije i snove. San generacija Osječana je spoj promenade, a danas imamo tu priliku da spajamo Donji i Gornji grad i Tvrđu. Imamo priliku živjeti u vremenu o kojem su brojne generacije sanjale i zato smatram da smo privilegirani. Promenada je desetljećima mjesto okupljanja, druženja, sporta, rekreacije i odmora generacija Osječana, ali i mjesto po kojem je Osijek postao grad na Dravi - objasnio je. 

Ovaj projekt gradnje trase od 2,7 kilometra vrijedan je 12,7 milijuna eura, naglasio je Radić, a odrađen je u suradnji s Hrvatskim vodama. Tu je pješačka i biciklistička staza, zeleni pojas, klupe s naslonima...

- Posađeno je 1.200 sadnica grmalja, a sredinom studenog bit će posađeno i 157 novih stabala. Ono što bih napomenuo je i da zahvaljujem svima što ste došli, što volite Osijek, i što ga zajedno gradimo - poručio je pa najavio i novi projekt u Osijeku, a to je nastavak gradnje promenade do Višnjevca duge četiri kilometra.

- Gradonačelnik se osvrnuo na sadašnjost, a ja ću se ipak malo vratiti u povijest. Drava je priprijetila gradu Osijeku 1965., kada se donose odluke o dodatnoj stabilizaciji obrane od poplave. Vizura je postala prepoznatljiva, zajedno s mostom koji je dodatno nadogradio prelijepe pejzaže našeg grada, ali tek 2005. idemo u borbu kako riješiti najtežu dionicu koja je zapravo bila ovdje od cestovnog mosta, pa do vojarne. Treba reći da u planiranju radova 20 godina je prošlo, ali se radilo planski. Taj koridor značajno je olakšao transport odvodnju voda, ali smo stabilizirali i područje Donjeg grada - objasnio je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, pa podsjetio na 2013. kada je Drava priprijetila gradu, ali je uspješno on obranjen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije