SNIMLJENA PANORAMA GRADA

VIDEO Ovako je izgledao novi val eksplozija u Bejrutu: Dim se podiže s brojnih lokacija

Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS
1/5
19.09.2024.
u 08:53

Novinar Reutersa u južnom predgrađu Bejruta rekao je da je vidio članove Hezbollaha kako vade baterije iz voki-tokija koji nisu eksplodirali, bacajući dijelove oko sebe

Najmanje 20 osoba je poginulo u srijedu, a više stotina je ozlijeđeno, u novom valu eksplozija uređaja za prijenos informacija, dan nakon smrtonosnih eksplozija pagera pripadnika proiranske skupine Hezbollah. Voki-tokiji su eksplodirali istovremeno u južnim predgrađima Bejruta, dok se održavao sprovod četvorice pripadnika Hezbollaha ubijenih dan ranije u eksploziji pagera. 

Nove su eksplozije izazvale paniku, navodi fotograf AFP-a koji je pratio sprovod. Prema libanonskim vlastima, eksplozije su se istovremeno dogodile u Saidi na jugu i Baalbecku na istoku. Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o "više od stotinu ozlijeđenih u novom valu eksplozija voki-tokija". U utorak je najmanje 12 ljudi ubijeno, a oko 2800 ozlijeđeno u istovremenim eksplozijama pagera u uporištu Hezbollaha u južnom predgrađu Bejruta te na istoku i jugu Libanona, rekle su vlasti.

Reuters je objavio ubrzani video panorame Bejruta koji pokazuje dim koji se diže s više mjesta u srijedu. Novinar Reutersa u južnom predgrađu Bejruta rekao je da je vidio članove Hezbollaha kako vade baterije iz voki-tokija koji nisu eksplodirali, bacajući dijelove oko sebe.

Mađarska vlada: Detonirani uređaji u Libanonu nisu nikad bili u Mađarskoj

Pageri masovno detonirani u Libanonu nikad nisu bili u Mađarskoj, priopćila je u srijedu vlada premijera Viktora Orbana. Tajvanski proizvođač pagera Gold Apollo priopćio je u srijedu da je model uređaja korištenih u napadu na Hezbollah proizvela tvrtka BAC Consulting sa sjedištem u Budimpešti, dodajući da je Gold Appolo samo licencirao svoj brend toj tvrtki, a da nije bio uključen u proizvodnju uređaja. Iz BAC-a nisu odgovarali na pozive ni e-mailove Reutersa.

"Mađarske vlasti utvrdile su da je tvrtka u pitanju trgovačko-posrednička tvrtka, koja nema proizvodno ni kakvo drugo mjesto poslovanja u Mađarskoj", rekao je glasnogovornik vlade Zoltan Kovacs na Facebooku. "Ima jednog šefa poslovanja u Mađarskoj na navedenoj adresi, a navedeni uređaji nikada nisu bili u Mađarskoj." Mađarska tijela za nacionalnu sigurnost surađivat će sa svim uključenim međunarodnim partnerskim službama i organizacijama u daljnjim istragama, rekao je Kovacs, dodajući da to pitanje ne predstavlja nacionalni sigurnosni rizik za Mađarsku.

VIDEO Eksplozije diljem Libanona
Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Presvetli
Presvetli
11:37 19.09.2024.

Zašto nitko ne spominje taoce? Trebam li sada plakati zato što se požnjelo ono što se posijalo?

PA
Pametanumoruludih
14:26 19.09.2024.

Ja nemam pager ni mobitel. Netreba mi. Nitko me nebi zvao.

ED
edgar2
09:49 19.09.2024.

Libanonska službena news agencija navodi da su u Beirutu eksplodirali i kućni solarni sistemi...???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije