Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BRITANSKI PREMIJER

VIDEO Pogledajte cijeli Starmerov govor o razorenom Vukovaru: 'Htjeli su namjerno uništiti grad i civile'

Novi britanski premijer
Foto: Li Ying/XINHUA/Screenshot/Twitter
1/4
05.07.2024.
u 15:22

Novi britanski premijer bio je dio pravnog tima u tužbi za genocid koju je Republika Hrvatska povela protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Keir Starmer novi je britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka u petak uvjerljivo pobijedila na parlamentarnim izborima, okončavši 14 godina vladavine konzervativaca. Riječ je o 61-godišnjem bivšem odvjetniku za ljudska prava, a zatim državnom tužitelju, koji je bio dio pravnog tima u tužbi za genocid koju je Republika Hrvatska povela protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu.

Početkom ožujka 2014. Starmer je tako, uime hrvatskog pravnog tima, pred sucima ICJ-a imao nastup obrazlažući dio tužbe koji se odnosi na ratne zločine tijekom opsade, razaranja i nakon pada Vukovara. – Bio je s nama i u pripremnoj fazi i tijekom rasprava na sudu – sjeća se Vesna Crnić-Grotić, voditeljica hrvatskog pravnog tima u toj tužbi pred ICJ-em, koja je na kraju, u presudi, odbačena. – Kako smo u pripremnoj fazi razgovarali sa svjedocima, on je za svoj nastup pred sucima iskoristio rečenicu jednog našeg svjedoka, koji je rekao da je granatiranje Vukovara bilo toliko strašno da su i ptice prestale pjevati. Starmer je imao baš jako lijep i snažan govor o padu Vukovara – dodaje profesorica Crnić-Grotić, bivša dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci.

Taj se govor u cijelosti može pronaći na društvenim mrežama. Starmer je u njemu najprije naglasio kako je bombardiranje Vukovara bilo najduži napad na urbano područje u Europi od Drugog svjetskog rata. – Pretpostavlja se da je dnevno ispaljeno 10.000 metaka. Gubitak života bio je ekstenzivan. Precizan broj nikad se neće znati, ali brojke se procjenjuju na 1100 žrtava – govorio je tad Starmer.

Od devet tisuća obiteljskih kuća u Vukovaru, samo tisuću ih je ostalo stajati. Grad je ostao bez struje, vode i kanalizacije, a gađani su i bunari. Kulturni i vjerski život grada je uništen bombardiranjem crkava, škola, vrtića i javnih građevina, nabrajao je dalje sadašnji britanski premijer. – Ambasador Herbert Okun koji je posjetio Vukovar 19. studenog 1991. godine, komentirao je da je grad potpuno razoren te ga je usporedio sa Staljingradom s kraja Drugog svjetskog rata – naveo je dalje.

VEZANI ČLANCI:

Starmer je naglasio da u napadu na Vukovar nije bila riječ o oružanom sukobu s vojno usmjerenim ciljevima, već o radikalno neproporcionalnom napadu koji je namjerno uništavao grad i njegovu civilnu populaciju. – Snimke iz tog vremena pokazuju pejsaž sa zapaljenim autima, zgradama od kojih su ostale samo ruševine. Svaka kuća je pretrpjela štetu, a najviše rezidencijalno područje južno od rijeke Vuke koje je sravnjeno sa zemljom. Nebrojena tijela ležala su na ulicama i u dvorištima. Nisu bila zakopana zbog opasnosti od granatiranja bilo koga tko izađe iz kuće – opisivao je.

FOTO Ukrajinci se povlače iz ključnog grada. Pogledajte što je ostalo od njega

Novi britanski premijer
1/10

Komentara 15

PR
prajdali100
17:14 05.07.2024.

Evo lijepe prilike da unaprijedimo odnose sa UK.

Avatar bokolo
bokolo
18:12 05.07.2024.

Par puta Englezi su pomogli u genocidu nad Hrvatima. Zao narod.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
19:17 05.07.2024.

Kakve to ima veze s ovim izborima? On je tu bio plaćen od jedne strane da zastupa jednu stranu i on je iznosio teze i argumente te strane. Da ga je druga strana unajmila i platila on bi jednako tako iznosio potpuno suprotne teze i argumente druge strane. A nama se ovo gura kao da on ove stvari govori iz vlastitog političkog uvjerenja. A to jednostavno nije tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije