OGROMAN GUBITAK

VIDEO Rusi se hvalili moćnim radarom od 250 milijuna dolara, nekoliko sati kasnije Ukrajinci ga - uništili

Uništeno moćno rusko oružje
Screenshot/Twitter
03.01.2024.
u 23:05

U utorak je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo da ruske trupe koriste novi ruski protuartiljerijski radar Jastreb-AV u Ukrajini, namijenjen otkrivanju topničkih sustava poput američkih HIMARS-a, da bi ga nekoliko sati kasnije upravo HIMARS uništio.

Ukrajina je uništila potpuno novi ruski radarski sustav Jastreb-AV, procjenjene vrijednosti 250 milijuna dolara, i to samo nekoliko sati nakon što je Rusija objavila da je rasporedila jedan od tih sustava za lociranje topničkih položaja u ratom pogođenoj zemlji.

U utorak je rusko Ministarstvo obrane izvijestilo da ruske trupe koriste novi ruski protuartiljerijski radar Jastreb-AV u Ukrajini, namijenjen otkrivanju topničkih sustava poput američkih HIMARS-a, kao i haubica i minobacača koji se često koriste u Ukrajini, javlja Newsweek.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, specijalne snage Kijeva priopćile su da je Ukrajina pogodila sustav Jastreb-AV na nepoznatoj lokaciji na jugu zemlje pomoću jednog od svojih desetaka HIMARS-a - baš onog artiljerijskog sustava koji se nalazi visoko na listi ciljeva Jastreba.

"Sustav je uništen", priopćila je Ukrajina, objavivši kratak videozapis koji navodno prikazuje ukrajinski izviđački dron kako prati Jastreb-AV po ukrajinskom selu prije trenutka udara.

VEZANI ČLANCI:

Nije jasno koliko se sustava Jastreb-AV koristi u Ukrajini, no ukrajinsko vodstvo je u kolovozu izjavilo da je uništilo jedan Jastreb-AV.

U posljednjim mjesecima, Ukrajina je javno isticala brojne izvještaje o uspješnim udarima na ruske radarske sustave. Ukrajinski dužnosnici hvale navodno uništenje protuartiljerijskih radarskih sustava Zoopark, vrijednih 10 milijuna dolara, dok je britanska vlada sredinom srpnja 2023. izjavila da je "samo nekoliko" sustava Zoopark koje je Rusija poslala preko granice u Ukrajinu još uvijek ostalo u upotrebi.

Izvještaji ukrajinskih medija sugeriraju da bi svaki od novih sustava Jastreb-AV mogao koštati do 250 milijuna dolara, što je značajno skuplje od sustava poput Zooparka.

VIDEO Rusija tvrdi da je deset mrtvih nakon ukrajinskog napada na Belgorod

Komentara 12

MA
marli
01:39 04.01.2024.

Puno rusofila i režima gdje ne smiješ pisnut na glavnom trgu a da ne završiš u zatvoru. Tko bi rekao da ima takvih nakaza.

Avatar El Indio
El Indio
23:42 03.01.2024.

Rusi se previse hvale. Tko sam sebe hvali a druge kritizira....

LO
loraxy
01:44 04.01.2024.

Putler ne zna kako će na kraju završit. Za sve stotine tisuća što otrovanih što zatvorenih što gurnutih u rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije