Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJE 10 POGINULIH

VIDEO Snimljen video iz središta razornog uragana Beryl: Iza sebe je ostavila uništenje

Foto: Nacionalni centar za uragane
1/22
04.07.2024.
u 09:48

Gubitak života i šteta koju je prouzročio Beryl naglašavaju posljedice toplijeg Atlantskog oceana, što znanstvenici navode kao znak klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem koje potiču ekstremne vremenske uvjete koji se razlikuju od prošlih iskustava

Uragan Beryl pogodio je Jamajku jakim vjetrovima i kišom u srijedu, usmrtivši najmanje jednu osobu nakon što je proteklih nekoliko dana ostavio razoran trag preko manjih karipskih otoka. Broj poginulih u snažnom uraganu kategorije 4 popeo se na najmanje 10, no očekuje se kako bi taj broj mogao rasti jer se na velikom broju otoka kroz koji je prošao uragan tek uspostavlja komunikacija. Beryl će proći Kajmanske otoke u nadolazećim satima, a predviđa se da će ostati uragan sve dok u petak ne stigne do meksičkog poluotoka Yucatan.

Lovci na uragane objavili su snimku oluje, navodeći pritom kako je Beryl postala najranije zabilježena oluja koja je prešla u kategoriju 5 uragana.

 

Svi su beskućnici

Ralph Gonsalves, premijer St. Vincenta i Grenadina, jednog od najteže pogođenih područja u istočnim Karibima, rekao je u radijskom intervjuu da je otok Union u zemlji "sravnjen" s Berylom. "Svi su beskućnici... Bit će to herkulovski napor da se obnovi", rekao je. Gubitak života i šteta koju je prouzročio Beryl naglašavaju posljedice toplijeg Atlantskog oceana, što znanstvenici navode kao znak klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem koje potiču ekstremne vremenske uvjete koji se razlikuju od prošlih iskustava

1/22

Uragan Beryl — najraniji zabilježen uragan kategorije 5 zabilježen u Atlantiku — primjer je kako zemlje u razvoju pate od najgorih učinaka klimatskih promjena, koje uzrokuju sve češće i ekstremnije prirodne katastrofe, upozorio je premijer Jamajke Andrew Holness, piše CNN. “Iako su naše emisije ugljika male, naša regija snosi najveći teret utjecaja klimatskih promjena. Uragan dodatno naglašava hitnu potrebu za globalnom klimatskom akcijom i ciljanom podrškom za povećanje otpornosti na sve veće opasnosti od klimatskih promjena,” rekao je Holness.

Satelitske snimke pokazuju jugoistočne karipske otoke prije i nakon uragana Beryl

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije